Πολιτική

Εκλογές 2023: Πόσες ημέρες άδειας δικαιούνται οι εργαζόμενοι

Δυνατότητα χορήγησης άδειας με αποδοχές για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος δημόσιων και ιδιωτικών υπαλλήλων προβλέπεται από την εκλογική νομοθεσία. 

Η άδεια αυτή δεν συμψηφίζεται με την κανονική ή άλλης μορφής. Σε περίπτωση που συμπέσουν οι εκλογές στο διάστημα της αδείας, αυτή διακόπτεται, χορηγούνται οι ημέρες για τις εκλογές και η κανονική άδεια συνεχίζεται μετά.

Εκλογές 2023: Διευκρινίσεις για την εκλογική άδεια από ΓΣΕΕ και ΚΕΠΕΑ

Η ΓΣΕΕ και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας αναφέρουν ότι βάσει των υπουργικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί κατά τις τελευταίες εκλογικές διαδικασίες, ο αριθμός των ημερών άδειας εξαρτάται από την απόσταση και έχει συνήθως ως εξής:
 
για εργαζόμενους με πενθήμερο:

  • από 200 – 400 χλμ., μια εργάσιμη ημέρα
  • από 401 και πάνω, δύο εργάσιμες ημέρες
  • για τα νησιά μέχρι 3 ημέρες

για εργαζόμενους με εξαήμερο:

  • από 100 – 200 χλμ., μια εργάσιμη ημέρα
  • από 201 – 400 χλμ., δύο εργάσιμες ημέρες
  • από 401 και πάνω, τρεις εργάσιμες ημέρες
  • για τα νησιά μέχρι 3 ημέρες

Εκλογές 2023: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει το Σάββατο της διάλυση της Βουλής

Το Σάββατο 22 Απριλίου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να γίνει δεκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ζητήσει τη διάλυση της Βουλής και τότε θα ξεκινήσει επισήμως η προεκλογική περίοδος για τις κάλπες της 21ης Μαΐου. 

Στη συνέχεια αναμένεται να εκδοθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα και θα θυροκολληθεί στη Βουλή, σηματοδοτώντας την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τις εκλογές 2023. Ουσιαστικά η Βουλή δεν έχει λόγο να ανοίξει ξανά, παρά μόνο για τη θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος για τη διάλυσή της. Αυτό μπορεί να γίνει 22-30 μέρες πριν τις εκλογές, δηλαδή το διάστημα 22-28 Απριλίου.

https://www.lifo.gr/now/politics/ekloges-2023-poses-imeres-adeias-dikaioyntai-oi-ergazomenoi

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button