Πολιτική

Εκλογές 2023: Πώς γίνονται αν λείπει ο δικαστικός αντιπρόσωπος

Πραγματοποιήθηκε η κλήρωση για την επιλογή των δικαστικών αντιπροσώπων ενόψει των εκλογών 2023.

Ήδη οι δικηγόροι που επιλέχθηκαν σπεύδουν να παραλάβουν τους διορισμούς τους ανά την επικράτεια για την συμμετοχή τους ως δικαστικοί αντιπρόσωποι στις εκλογές 2023. Ωστόσο ενδιαφέρον έχουν κάποιες εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως το τι γίνεται αν απουσιάζει ο δικαστικός αντιπρόσωπος

Τον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται οι εκλογές αν λείπει ο δικαστικός αντιπρόσωπος διευκρινίζουν οι διατάξεις του Π.Δ. 26/2012 «Κωδικοποίηση σε ενιαίο κείμενο των διατάξεων της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών».

Σύμφωνα, λοιπόν, με το Προεδρικό Διάταγμα δύο τινά μπορεί να συμβούν. Πρώτον να διοριστεί άμεσα αναπληρωτής δικαστικός αντιπρόσωπος και δεύτερον αν ούτε αυτό καταστεί εφικτό να αναλάβει την διεξαγωγή των εκλογών η εφορευτική επιτροπή. 

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει το ΠΔ, σε περίπτωση που κωλύεται ή για οποιονδήποτε λόγο απουσιάζει ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής, δηλαδή ο αντιπρόσωπος της δικαστικής αρχής, αντικαθίσταται από τον αναπληρωτή του, που ορίζεται από τον έφορο δικαστικών αντιπροσώπων.

Αν λείπει κι αυτός, για οποιονδήποτε λόγο, η εκλογή γίνεται ενώπιον των τεσσάρων μελών της εφορευτικής επιτροπής, με πρόεδρο της τον μεγαλύτερο σε ηλικία.

Αν για οποιονδήποτε λόγο κωλύεται ή απουσιάζει ο αντιπρόσωπος της δικαστικής αρχής και ο αναπληρωτής του, καθώς και τρία από τα άλλα μέλη της εφορευτικής επιτροπής, τότε το μοναδικό παρόν μέλος διορίζει δύο, και σε περίπτωση αδυναμίας ένα, ως μέλη της επιτροπής από τους εκλογείς του εκλογικού τμήματος, τα οποία μέλη υποχρεούνται να εκτελούν τα καθήκοντα τους.

Οι διατάξεις της παραγράφου αυτής εφαρμόζονται και σε κάθε άλλη περίπτωση προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία.

Τέλος ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών εξέδωσε έναν οδηγό για τους δικαστικούς αντιπροσώπους. Συνιστάται μάλιστα σε όσους ασκήσουν τα καθήκοντα δικαστικού αντιπροσώπου να μελετήσουν επισταμένως και να εκτυπώσουν τον πρακτικό οδηγό από την ιστοσελίδα του συλλόγου, για να τον έχουν μαζί τους και να μπορούν να τον συμβουλεύονται και κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας και της καταμέτρησης.

Υπενθυμίζεται πως κάθε δικαστικός αντιπρόσωπος θα διαθέτει από ένα tablet μέσω του οποίου θα μεταδίδει απευθείας στο υπουργείο τα αποτελέσματα του εκλογικού του κέντρου μετά το τέλος της καταμέτρησης.

Η μέθοδος αυτή με το tablet είχε εφαρμοστεί και σε προηγούμενες εκλογές και είχε κριθεί αποτελεσματική. 

https://www.lifo.gr/now/politics/ekloges-2023-pos-ginontai-leipei-o-dikastikos-antiprosopos

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button