Πολιτική

Εκλογές 2023: Πώς υπολογίζονται οι έδρες με την απλή αναλογική

Οι εκλογές που θα διεξαχθούν στις 21 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα πραγματοποιηθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής. 

Το συγκεκριμένο σύστημα απλής αναλογικής ψηφίστηκε το 2016 από τον ΣΥΡΙΖΑ και προβλέπει ότι οι ο αριθμός εδρών που λαμβάνουν οι συνδυασμοί εξαρτάται μόνο από το εθνικό ποσοστό τους, ενώ το ποσοστό εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή παραμένει στο 3%.

Στο σύστημα της απλής αναλογικής ο αριθμός εδρών για τις εκλογές που λαμβάνουν οι συνδυασμοί εξαρτάται μόνο από το εθνικό ποσοστό τους, ανεξαρτήτως του αποτελέσματός τους ανά εκλογική περιφέρεια. 

Στην καθαρή μορφή της απλής αναλογικής, οι έδρες κάθε συνδυασμού προκύπτουν από το γινόμενο «Εθνικό ποσοστό X συνολικός αριθμός εδρών» (στρογγυλοποιημένο στον προηγούμενο ακέραιο). Για παράδειγμα, ένας συνδυασμός στην Ελλάδα που θα λάμβανε 15% με αναγωγή στα έγκυρα (χωρίς λευκά και άκυρα), θα είχε 15/100×300=45 βουλευτές. Όσες έδρες στο τέλος της κατανομής παραμείνουν αδιάθετες λόγω της στρογγυλοποίησης, πηγαίνουν στους συνδυασμούς με τα μεγαλύτερα υπόλοιπα.

Όσες έδρες στο τέλος της κατανομής παραμείνουν αδιάθετες λόγω της στρογγυλοποίησης, πηγαίνουν στους συνδυασμούς με τα μεγαλύτερα υπόλοιπα. «Αν το άθροισμα των ως άνω ακέραιων μερών των πηλίκων υπολείπεται του αριθμού 300, τότε παραχωρείται, κατά σειρά, ανά μία έδρα και ως τη συμπλήρωση αυτού του αριθμού στους σχηματισμούς, των οποίων τα πηλίκα εμφανίζουν τα μεγαλύτερα δεκαδικά υπόλοιπα.», αναφέρει χαρακτηριστικά ο 4406/2016.

Εκλογές 2023: Μάθε πού ψηφίζεις

Οι εκλογικοί κατάλογοι είναι έτοιμοι για τις εκλογές της 21ης Μαΐου, καθώς ενημερωμένη είναι και η εφαρμογή του ΥΠΕΣ, «Μάθε που ψηφίζεις», που περιλαμβάνει μεταβολές μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2022.

Για να μάθετε που ψηφίζετε στις εκλογές του 2023:

– Μπαίνετε στη διεύθυνση του υπουργείο Εσωτερικών εδώ

– Συμπληρώνετε το επώνυμο και τα πρώτα στοιχεία από το όνομά σας

-Συμπληρώνεται όνομα πατέρα και μητέρα

– Προσθέτετε τη χρονολογία γέννησή σας.

– Εναλλακτικά – εφόσον το θυμάστε – συμπληρώνετε μόνο τον Ειδικό Εκλογικό Αριθμό (E.E.A.) και το επώνυμό σας.

 

https://www.lifo.gr/now/politics/ekloges-2023-pos-ypologizontai-oi-edres-me-tin-apli-analogiki

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button