Πολιτική

Εκλογές 2023: Σήμερα η εκλογή του προεδρείου και η διάλυση της Βουλής

Με γρήγορους ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες στην πορεία προς τις δεύτερες εκλογές 2023

Η Βουλή που προέκυψε από τις πρώτες εκλογές 2023, της 21ης Μαΐου, ορκίστηκε χθες, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. 

Σήμερα, η Βουλή συνέρχεται για να εκλέξει το προεδρείο και το απόγευμα αναμένεται να εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα για τη διάλυσή της και την προκήρυξη των δεύτερων εκλογών, στις 25 Ιουνίου, οι οποίες θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.  

Πρόκειται για τη δεύτερη βραχύβια Βουλή της μεταπολίτευσης. Η προηγούμενη φορά που συνέβη αυτό ήταν τον Μάιο του 2012, όταν και τότε από τις εκλογές δεν είχε προκύψει η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης.

Εκλογές 2023: Η εκλογή προεδρείου της Βουλής 

Στις 10:30 το πρωί θα ξεκινήσουν οι εργασίες της Βουλής, για την εκλογή προεδρείου. 

Ο Νικήτας Κακλαμάνης, προσωρινός Α΄ αντιπρόεδρος, θα προεδρεύσει της συνεδρίασης. Αρχικά, θα ανακοινώσει τις επιστολές των επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων, αναφορικά με τα πρόσωπα που προτείνουν για το προεδρείο. 

Με επιστολή του προς τη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προτείνει για τη θέση του προέδρου του Κωνσταντίνο Τασούλα. Για την εκλογή θα γίνει ονομαστική ψηφοφορία και ο πρόεδρος του σώματος θα πρέπει να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών. Αν δεν συγκεντρώσει 151 ψήφους, επαναλαμβάνεται η διαδικασία και εκλέγεται με σχετική πλειοψηφία. 

Αφού ανακοινώσει το αποτέλεσμα, ο Νικήτας Κακλαμάνης θα καλέσει τον εκλεγέντα στην έδρα. Έπειτα από μικρή διακοπή, θα συνέλθει η Ολομέλεια, προκειμένου να γίνει ονομαστική ψηφοφορία για την εκλογή των αντιπροέδρων, των γραμματέων και κοσμητόρων της Βουλής.

Για τις θέσεις των τριών πρώτων αντιπροέδρων, η ΝΔ έχει προτείνει τους Νικήτα Κακλαμάνη, Χαράλαμπο Αθανασίου και Αθανάσιο Μπούρα, που κατείχαν τις ίδιες θέσεις και στην προηγούμενη Βουλή. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει τη Μερόπη Τζούφη, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, το ΚΚΕ τον Γιώργο Λαμπρούλη και η Ελληνική Λύση τον Κωνσταντίνο Χήτα για τις υπόλοιπες θέσεις των αντιπροέδρων. 

Μετά την ολοκλήρωση της εκλογής του προεδρείου, ο νέος πρόεδρος της Βουλής θα περαιώσει τη συνεδρίαση και αυτό θα σημάνει ταυτόχρονα και την ολοκλήρωση της θητείας της.

https://www.lifo.gr/now/politics/ekloges-2023-simera-i-eklogi-toy-proedreioy-kai-i-dialysi-tis-boylis

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button