Πολιτική

Εκλογές 2023: Στη Σακελλαροπούλου ο Ανδρουλάκης, για τη διερευνητική εντολή

Τον Νίκο Ανδρουλάκη δέχεται αυτή την ώρα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για τη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, μετά τις πρώτες εκλογές 2023

Αυτή είναι η τρίτη διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης, μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου. 

Τη Δευτέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και έλαβε την πρώτη διερευνητική εντολή, την οποία επέστρεψε το απόγευμα της ίδιας ημέρας, όπως είχε προαναγγείλει. Στο μεταξύ, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους πολιτικούς αρχηγούς και τους ενημέρωσε ότι θα προτείνει επίσπευση των διαδικασιών, προκειμένου οι δεύτερες εκλογές 2023 να διεξαχθούν στις 25 Ιουνίου. 

Σήμερα το πρωί, προσήλθε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέλαβε τη διερευνητική εντολή, ενώ την ίδια στάση αναμένεται να τηρήσει και ο Νίκος Ανδρουλάκης. 

«Κυρία Πρόεδρε όπως γνωρίζετε δεν προκύπτουν οι συσχετισμοί για να υπάρξει κυβέρνηση. Ως εκ τούτου κι εγώ ανταποκρίθηκα στη θεσμική μου υποχρέωση να έρθω και να σας πω ότι δεν θα παραλάβω τη διερευνητική εντολή, γιατί δεν προκύπτει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης. Ως εκ τούτου έχετε εσείς τη δικαιοδοσία για το τι θα ακολουθήσει», δήλωσε στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου ο Αλέξης Τσίπρας. 

Διερευνητικές εντολές: Τα επόμενα βήματα

Αν επιβεβαιωθούν αυτό που λένε στελέχη του ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης επιστρέψει αμέσως τη διερευνητική εντολή, τότε το σύνταγμα προβλέπει ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επικοινωνήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς και θα επιδιώξει τον σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής, από όλα τα κόμματα της Βουλής, για τη διενέργεια νέων εκλογών. 

Η επικοινωνία αυτή, της Κατερίνας Σακελλαροπούλου με τους αρχηγούς των κομμάτων, θα γίνει την Τετάρτη τηλεφωνικά, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ.

Ο ένας εκ των προέδρων των τριών ανώτατων δικαστηρίων ορίζεται υπηρεσιακός πρωθυπουργός. Η νέα Βουλή, που προέκυψε από τις πρώτες εκλογές 2023, αναμένεται να ορκιστεί την Κυριακή και τη Δευτέρα θα εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα για τη διάλυσή της. 

https://www.lifo.gr/now/politics/ekloges-2023-sti-sakellaropoyloy-o-androylakis-gia-ti-diereynitiki-entoli

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button