Πολιτική

Λιβύη: Επιστολή διαμαρτυρίας στην ΕΕ από την Τρίπολη για το διπλωματικό επεισόδιο με τον Νίκο Δένδια

Επίσημη επιστολή διαμαρτυρίας στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) έστειλε η έκπτωτη, υπηρεσιακή κυβέρνηση της Τρίπολης της Λιβύης, για τη στάση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Ν. Δένδια και το διπλωματικό επεισόδιο που έλαβε χώρα στις 17 Νοεμβρίου στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην επιστολή αυτή, η οποία έχει τη μορφή της ρηματικής διακοίνωσης, η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Τρίπολης (έχει λήξει η θητεία της εδώ και περίπου έναν χρόνο) εμφανίζεται επικριτική για τη στάση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος αρνήθηκε να κατέβει από το αεροπλάνο για να συναντήσει την υπουργό Εξωτερικών της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Τρίπολης, Νάιλα Μανγκούς και εκφράζει την έκπληξή της για τη συμπεριφορά αυτή από ένα κράτος-μέλος της ΕΕ.

Εκφράζει επίσης την άποψη ότι ενέργειες σαν κι αυτές δεν βοηθούν στην επανένωση της Λιβύης, αλλά εντείνουν το διχασμό και είναι αντίθετες προς τις αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας.

«Η Τρίπολη δεν τήρησε τη συμφωνία»

Από την πλευρά του, σε συνέντευξή του ο Νίκος Δένδιας αναφέρει πως η Τρίπολη δεν τήρησε τη συμφωνία. 

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ διευκρινίζει, μιλώντας στα Νέα Σαββατοκύριακο, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αποφάσισε να αποχωρήσει άμεσα από την Λιβύη, κατά την προγραμματισμένη επίσκεψη, όπου είχε κληθεί από τον πρόεδρο του προεδρικού συμβουλίου Μοχάμεντ Μένφι.

«Το ότι εμφανίστηκε η ΥΠΕΞ της κυβέρνησης Ντμπέιμπα, Νάιλα Μανγκούς, σημαίνει ότι δεν τηρήθηκε η συμφωνία» είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας επισημαίνοντας ότι ο «Μένφι μάς ζήτησε να πάμε στην Τρίπολη. Συμφωνήσαμε σαν προσωπική παραχώρηση σε αυτόν, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχουν επίσημες επαφές ή επαφές με την προσωρινή κυβέρνηση. Θα πηγαίναμε, θα τον βλέπαμε, θα φεύγαμε».

πηγή: lifo

now/politics/libyi-epistoli-diamartyrias-stin-ee-apo-tin-tripoli-gia-diplomatiko-epeisodio-me-ton

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button