Πολιτική

Μητσοτάκης στο CNN: Να αφήσουμε στην άκρη τις διαφορές και να βοηθήσουμε την Τουρκία

«Αυτές τις ώρες της κρίσης είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι είμαστε γείτονες και πρέπει να βοηθάμε ο ένας τον άλλον σε δύσκολους καιρούς», σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την κατάσταση που επικρατεί στη γείτονα χώρα που επλήγη από τον φονικό σεισμό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη που έδωσε στο CNN, μίλησε για την επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που σεισμοί έπληξαν τις χώρες μας και είχαμε έναν μεγάλο σεισμό στην Τουρκία το 1999 και η Ελλάδα προσέφερε την βοήθειά της στην Τουρκία και είχαμε και σεισμούς στην Ελλάδα, όπου η Τουρκία προσέφερε την βοήθειά της. Στην τελική να αφήσουμε προσωρινά στην άκρη τις διαφορές μας και να αντιμετωπίσουμε αυτή την επείγουσα κατάσταση.

Ξαναλέω, είμαστε δυο χώρες σε ένα ενεργό γεωλογικά μέρος του κόσμου και εκτός από την κλιματική αλλαγή πρέπει να αντιμετωπίζουμε και τους σεισμούς. Οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας είναι φίλοι. Έχουμε τις διαφορές μας, αλλά στην τελική δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με τον τουρκικό λαό. Τώρα, υπάρχει ένα κύμα αγάπης προς την Τουρκία και δεν μπορώ να φανταστώ πιο δυνατή εικόνα από έναν Έλληνα και έναν Τούρκο διασώστη να σώζουν ένα παιδί».

Επιπλέον τόνισε ότι «οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες, αλλά συνεργαζόμαστε εξαιρετικά καλά με τις τουρκικές αρχές. Καταλαβαίνω ότι υπήρξε μια πολύ σημαντική κινητοποίηση από την πλευρά της Τουρκίας. Θα επαναλάβω ότι πρώτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι να σωθούν οι άνθρωποι που έχουν παγιδευτεί στα ερείπια κτιρίων που έχουν καταρρεύσει. Αμέσως μετά είμαι βέβαιος ότι οι αρχές θα επικεντρωθούν σε ζητήματα στέγασης, σίτισης όσων δεν μπορούν να επιστρέψουν στις εστίες τους. Και, ασφαλώς, θα αρχίσει η επίπονη διαδικασία της ανοικοδόμησης».

Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη συνεργασίας με διεθνείς οργανισμούς και την πρότασή του για συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ώστε να υπάρξει συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να διασφαλιστεί ότι η βοήθεια που θα σταλεί και στη Συρία, η οποία επίσης επλήγη από τους ισχυρότατους σεισμούς, θα φθάσει εκεί που πραγματικά υπάρχει η μεγαλύτερη ανάγκη.

Μητσοτάκης: Δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να στείλουμε βοήθεια στη Συρία

Για το αν έχει φτάσει κάποιου είδους βοήθεια στη Συρία ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να στείλουμε βοήθεια, αλλά προσπαθούμε μέσω διεθνών οργανισμών. Η πρότασή μου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες θα είναι την Πέμπτη και την Παρασκευή να αποσταλεί βοήθεια στην Συρία σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ο συντονισμός να γίνει κεντρικά έτσι ώστε να βεβαιωθούμε ότι θα φτάσει εκεί που πρέπει και είναι αναγκαία. Δεν κάνουμε πολιτική δεν αναγνωρίζουμε καθεστώς αλλά σώζουμε ανθρώπους που είναι σε άθλιες συνθήκες και χρειάζονται την βοήθειά μας».

Στην παρατήρηση αν η βοήθεια θα φτάσει στον στόχο της και αν έχει εμπιστοσύνη και ότι ο πρόεδρος Άσαντ θα παρέχει ασφαλές πέρασμα απάντησε πως όχι και γι’ αυτό πρέπει όλα να γίνουν με ευρωπαϊκή παρέμβαση και όχι με διμερείς διαπραγματεύσεις αλλά και με την μεσολάβηση του ΟΗΕ.

Για το αν είχε επικοινωνία με την Δαμασκό είπε πως όχι διότι όλο το βάρος έχει πέσει στην Τουρκία.

«Είναι μια ευαίσθητη και δύσκολη κατάσταση δεν μπορώ να σχολιάσω το θέμα της άρσης των κυρώσεων, αλλά χρειάζεται διεθνής απόκριση για να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση», σημείωσε.

πηγή: lifo

now/politics/mitsotakis-sto-cnn-na-afisoyme-stin-akri-tis-diafores-kai-na-boithisoyme-tin-toyrkia

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button