Πολιτική

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών- Τζορτζ Τσούνης: «Οι ΗΠΑ θα συνδράμουν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις εάν ζητηθεί»

Την πρόθεση οι ΗΠΑ να συνδράμουν στη διευκόλυνση των συζητήσεων και στη βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας, εφόσον αυτό ζητηθεί, τόνισε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κ. Τζορτζ Τσούνης στο πλαίσιο του 8oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Μιλώντας με τον κ. Αθανάσιο Έλλις, αρχισυντάκτη της αγγλικής έκδοσης στην εφημερίδα «Καθημερινή», ο Τζορτζ Τσούνης τόνισε ότι είναι ενθουσιασμένος από το βάθος που έχουν αναπτύξει οι δύο κυβερνήσεις, Ελλάδας και Τουρκίας και, όπως είπε, είναι έτοιμες να συνομιλήσουν με στόχο την αποκλιμάκωση των εντάσεων στις σχέσεις τους, κάτι που περιμένει να φανεί ακόμα περισσότερο μετά τις εκλογές.

Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε ότι αυτό θα αποβεί προς όφελος και των δύο χωρών και τόνισε την ανάγκη να δοθεί έμφαση στην διπλωματία με στόχο να υπάρξει μία ειρηνική συνύπαρξη. Υπογράμμισε, ωστόσο, πως οι απειλές του Τύπου προς τη χώρα από την Τουρκία αποτελούν προσβολή στην αξιοπρέπεια του έθνους.

Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι σε μία εκλογική χρονιά λέγονται αρκετά πράγματα και πρέπει να υπάρχει επιλογή στη σημασία που δίνεται, ενώ υπογράμμισε ότι δεν ακολουθήθηκαν από σχετικές πράξεις. «Οι δύο χώρες είναι δίπλα χιλιετίες. Υπάρχουν καλοί διπλωμάτες και πρέπει να γίνουν οι προσπάθειες ώστε να συνυπάρξουμε ειρηνικά χωρίς να σημαίνει ότι μπορούμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα» σημείωσε και αναφέρθηκε στις καλές σχέσεις που διατηρεί με τους Τούρκους ομόλογούς του, επισημαίνοντας πως: «Πρέπει να αφήσουμε πίσω ρητορική και ενοχλήσεις». Ανέφερε, δε, πως υπάρχουν ζητήματα στην επικοινωνία ανά περιόδους, που μπορεί να συνοδεύονται από παρερμηνείες και υπερβολικές αντιδράσεις.

Τζορτζ Τσούνης για F-16 και F-35

Σε ερώτηση για την αγορά των F-16 από την Τουρκία, σημείωσε πως θα έρθει η μέρα που θα μπορεί η χώρα να λάβει τα αεροσκάφη όταν θα έχουν μείνει στο παρελθόν οι εντάσεις και οι ενοχλήσεις. «ΗΠΑ και Τουρκία είχαν παραδοσιακά στενές σχέσεις. Ελπίζουμε ότι θα επανέλθουμε σε εκείνες τις μέρες στενής συνεργασίας» τόνισε ο κ. Τσούνης, ενώ υπογράμμισε πως η Ευρώπη θα πρέπει «να συμπεριφερθεί στην Τουρκία καλύτερα. Θα πρέπει να μπορούμε να συνυπάρξουμε ειρηνικά». Παράλληλα, σημείωσε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις ΗΠΑ να διασφαλίσουν ότι η Ελλάδα θα λάβει τα F-35.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την εσωτερική πολιτική σκηνή της χώρας και τις σχέσεις με τις ΗΠΑ μετά τις εκλογές, τόνισε πως η αμερικανική κυβέρνηση διατηρεί εκπληκτική συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση ξεκαθαρίζοντας πως αυτό δε θα αλλάξει, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών. Παράλληλα, υπενθύμισε πως η εξαιρετική αυτή συνεργασία διατηρείται εδώ και πάνω από μία δεκαετία παρά τις τέσσερις διαφορετικές κυβερνήσεις. 

Μιλώντας για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, αναφέρθηκε στις σημαντικές επενδύσεις που έχουν κάνει αμερικανικές εταιρείες στη χώρα αλλά και τις συνεργασίες των πανεπιστημίων των δύο χωρών, ειδικά στο κομμάτι της έρευνας και έκανε ειδική μνεία στον αναβαθμισμένο ρόλο που θα παίξει η Ελλάδα στην ενεργειακή σκακιέρα μέσα στα επόμενα χρόνια.

Καταλήγοντας, δεν παρέλειψε να σχολιάσει τις εξελίξεις που αφορούν στον πόλεμο στην Ουκρανία, λέγοντας πως «πρέπει να σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα ότι δε θα δοθεί το δικαίωμα σε κανέναν απολυταρχικό ηγέτη να αλλάξει τα σύνορα», ενώ υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο που θα έχει η Ελλάδα στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της Ουκρανίας.

https://www.lifo.gr/now/politics/oikonomiko-foroym-delfon-tzortz-tsoynis-oi-ipa-tha-syndramoyn-stis-ellinotoyrkikes

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button