Πολιτική

Πρώτη αντίδαση του ΥΠΕΞ για το διπλωματικό επεισόδιο στη Λιβύη: «Αθετήθηκε η συμφωνία»

Πρώτη αντίδραση από το υπουργείο Εξωτερικών όσον αφορά στο διπλωματικό επεισόδιο που έλαβε χώρα μετά την έλευση του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκου Δένδια, στη Λιβύη.

«Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην Τρίπολη, όπου είχε προγραμματιστεί να συναντήσει τον Πρόεδρο Μένφι, ματαιώθηκε καθώς το λιβυκό υπουργείο Εξωτερικών αθέτησε τη συμφωνία που υπήρχε όσον αφορά τη μη συνάντηση με τη Λίβυα ΥΠΕΞ» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Το σκέλος της επίσκεψης στην Ανατολική Λιβύη συνεχίζει κανονικά» συμπληρώνεται. 

Το διπλωματικό επεισόδιο

Κατά την άφιξή του αεροσκάφους του κ. Δένδια στην Τρίπολη, ενημερώθηκε πως τον περίμενε για να τον υποδεχθεί η ΥΠΕΞ της προσωρινής κυβέρνησης της Τρίπολης Νάιλα Μάνγκους.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Έλληνας υπουργός είπε ότι δεν ήταν στις προθέσεις του συναντήσει οποιονδήποτε από την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης, της οποίας η θητεία έχει λήξει, και ως εκ τούτου για την Αθήνα – όπως και για σειρά άλλων χωρών – δεν έχει νομιμοποίηση να υπογράφει συμφωνίες, όπως το νέο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Η Τρίπολη προστέθηκε τελευταία στιγμή στο πρόγραμμα του Νίκου Δένδια, όταν ο πρόεδρος του προεδρικού συμβουλίου της χώρας Μοχάμεντ αλ Μένφι τού ζήτησε συνάντηση.

Μόλις, όμως, ο Νίκος Δένδιας πληροφορήθηκε την παρουσία της Μάνγκους στο αεροδρόμιο αποφάσισε άμεση αναχώρηση για Βεγγάζη, χωρίς καν να κατέβει από το κυβερνητικό αεροσκάφος.

Έως ότου δοθεί η απαραίτητη άδεια απογείωσης σημειώθηκε μεγάλη καθυστέρηση.

Η παρουσία της Μάνγκους θεωρήθηκε, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, απόπειρα της προσωρινής κυβέρνησης να εκβιάσει καταστάσεις.

Το κυβερνητικό αεροσκάφος έχει προσγειωθεί στη Βεγγάζη και το πρόγραμμα του ΥΠΕΞ συνεχίζεται. Θα ακολουθήσει και συνάντηση με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

πηγή: lifo

now/politics/proti-antidasi-toy-ypex-gia-diplomatiko-epeisodio-sti-libyi-athetithike-i-symfonia

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button