Πολιτική

Στη Λάρισα ο Τσίπρας: Ψέματα ότι λειτουργούσε το κέντρο τηλεδιοίκησης- Η απάντηση Γεραπετρίτη

Τον σιδηροδρομικό σταθμό της Λάρισας και το κέντρο τηλεδιοίκησης επισκέφθηκε ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα από όπου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αναφορικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη το δυστύχημα στα Τέμπη

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως το κέντρο τηλεδιοίκησης της Λάρισας «δεν ξαναλειτούργησε ποτέ», έπειτα από πυρκαγιά τον Ιούλιο του 2019 και σήμερα είναι «γιαπί». Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, απαντώντας ουσιαστικά στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη Βουλή, ανέφερε πως το κέντρο τοπικής τηλεδιοίκησης της Λάρισας είναι δίπλα από τον χώρο που επισκέφθηκε ο κ. Τσίπρας και το οποίο- επανέλαβε- «λειτουργούσε πλήρως» το βράδυ που συγκρούστηκαν τα δύο τρένα στα Τέμπη. 

Αλέξης Τσίπρας: Η κυβέρνηση επιχειρεί με ψέματα να συγκαλύψει τις ευθύνες της

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στον σταθμό της Λάρισας, ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε με εργαζομένους, μηχανοδηγούς και σταθμάρχες, για τις συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, όπως και για τις δικλείδες ασφαλείας «που υπήρχαν μέχρι το 2019 και οι οποίες εν συνεχεία είτε απαξιώθηκαν, είτε καταργήθηκαν», αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Παράλληλα, «επιβεβαιώθηκε»- σύμφωνα με την ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης- ότι το κέντρο τηλεδιοίκησης της Λάρισας, «που λειτουργούσε ως τον Ιούλιο του 2019, έχει καταστραφεί πλήρως και μέχρι και σήμερα βρίσκεται εκτός λειτουργίας». 

Πρόκειται για «το ίδιο» κέντρο τηλεδιοίκησης, το οποίο η κυβέρνηση «διά των υπουργών Γεραπετρίτη και Οικονόμου, αλλά και σήμερα του αρμόδιου υπουργού κ. Καραμανλή στην επιτροπή της Βουλής, ισχυρίζεται ψευδώς πως “λειτουργούσε πλήρως”, αποδίδοντας το δυστύχημα αποκλειστικά σε ανθρώπινο λάθος», συμπληρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. 

«Η κυβέρνηση επιχειρεί με ψέματα να συγκαλύψει τις ευθύνες της. 57 αδικοχαμένες ζωές όμως ζητούν απαντήσεις», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. «Γιατί ο σταθμός τηλεδιοίκησης της Λάρισας, που τέθηκε εκτός λειτουργίας τον Ιούλιο του 2019 μετά από μία πυρκαγιά, δεν αποκαταστάθηκε ποτέ, δεν ξαναλειτούργησε ποτέ και είναι σήμερα αυτό το γιαπί;», συμπλήρωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

«Αν λειτουργούσε δεν θα είχε συμβεί το μοιραίο. Γιατί εδώ και 20 μέρες, οι υπεύθυνες φωνές της κυβέρνησης λένε ψέματα ότι δήθεν όλα λειτουργούσαν κανονικά;», επεσήμανε και πρόσθεσε ότι η αλήθεια πρέπει να βγει στο φως. 

«Η συγκάλυψη της αλήθειας αποτελεί ύβρη απέναντι στους ανθρώπους που άδικα έχασαν τη ζωή τους. Και βαραίνει την κυβέρνηση Μητσοτάκη εξίσου σημαντικά με τις ευθύνες της για την εγκατάλειψη κάθε δικλείδας ασφαλείας του σιδηροδρομικού δικτύου, που οδήγησε στην τραγωδία των Τεμπών», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Η απάντηση Γεραπετρίτη στον Τσίπρα 

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης απάντησε ουσιαστικά στα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας, μέσω την τοποθέτησής του στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η οποία συνεδριάζει σήμερα για το δυστύχημα στα Τέμπη.  

Ο υπουργός Επικρατείας, που έχει αναλάβει το χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών, ανέφερε ότι μίλησε για πλήρη λειτουργία του «κέντρου τοπικής τηλεδιοίκησης» το οποίο είπε ουσιαστικά πως είναι δίπλα από εκείνο που επισκέφθηκε ο Αλέξης Τσίπρας. 

«Η πραγματικότητα είναι μια και μόνη. Αυτή τη στιγμή στη Λάρισα υφίσταται ένα τοπικό κέντρο τηλεδιοίκησης το οποίο μπορεί να κάνει αυτόματη χάραξη. Και όχι μόνο μπορεί, αλλά ήταν υποχρεωμένος ο επίμαχος σταθμάρχης, όπως και όλοι, να κάνουν αυτόματη χάραξη», τόνισε αρχικά ο κ. Γεραπετρίτης. 

«Βεβαίως είναι τοπικό. Ποτέ δεν μίλησα για καθολικό κέντρο τηλεδιοίκησης. Όταν καλυφθούν τα υπόλοιπα σημεία τηλεδιοίκησης θα έχουμε υπερτοπικά κέντρα, τα οποία θα μπορούν να ελέγχουν περισσότερους σταθμούς», σημείωσε. Σήμερα όμως, τόνισε, «υφίσταται το τοπικό κέντρο τηλεδιοίκησης Λάρισας που για περίπου 8,5 χιλιόμετρα- 5,5 από Λάρισα βόρεια και 3 από Λάρισα νότια- κάνει την αυτόματη χάραξη». 

Ο κ. Γεραπετρίτης έκανε λόγο για συνειδητή παραπλάνηση, αναφερόμενος ουσιαστικά στην επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα. «Πρόκειται για ανοίκεια συμπεριφορά συνειδητής παραπλάνησης, όταν ορισμένοι πηγαίνουν σε αυτό το οποίο σήμερα είναι υπό εξέλιξη και θα καταστεί το υπερτοπικό σύστημα της Λάρισας, αυτό που θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο και θα περιλαμβάνει μεγαλύτερο εύρος από τα 8,5 χιλιομέτρων. 

Και αυτό, που λόγω εργασιών είναι σε μια οικοδομική κατάσταση, το εμφανίζουν ότι είναι δήθεν αυτό είναι ό,τι υπάρχει σήμερα. Ακριβώς δίπλα είναι το κέντρο τοπικής τηλεδιοίκησης της Λάρισας το οποίο λειτουργεί. Και σήμερα που μιλάμε και την κρίσιμη νύχτα λειτουργούσε και όφειλε να λειτουργεί. Πήγα και έκανα αυτοψία και με τη βοήθεια των σταθμαρχών μπόρεσα να κάνω την αυτόματη χάραξη που δεν έγινε εκείνο το βράδυ», υπογράμμισε ο υπουργός. 

Συνέχισε καλώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ορίσουν έναν εκπρόσωπο, προκειμένου να επισκεφθούν μαζί τον σταθμό της Λάρισας «και να δούμε αν πράγματι λειτουργεί» η τοπική τηλεδιοίκηση. 

«Αν δεν λειτουργεί, εγώ θα ζητήσω συγγνώμη ενώπιον του λαού και θα αναλάβω την ευθύνη. Εάν όμως λειτουργεί- και αποδειχθεί ότι λειτουργούσε εκείνο το βράδυ- θα περιμένω μία συγγνώμη και απέναντι σε εμένα και στον λαό που παραπλανάται», συμπλήρωσε ο κ. Γεραπετρίτης.  

πηγή: lifo

now/politics/sti-larisa-o-tsipras-psemata-oti-leitoyrgoyse-kentro-tiledioikisis-i-apantisi

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button