Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Κατέθεσε τη δική του τροπολογία για το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη

Νέα τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή του με την κυβερνητική πολιτική. 

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, προβλέπεται ότι προϋπόθεση για την κατάρτιση συνδυασμού είναι να μη συμμετέχει σε αυτόν ως υποψήφιος πρόσωπο το οποίο έχει καταδικαστεί σε οποιονδήποτε βαθμό για τα εγκλήματα των άρθρων 187 (εγκληματική οργάνωση) και 187Α (τρομοκρατικές πράξεις, τρομοκρατική οργάνωση) του Ποινικού Κώδικα, εφόσον αυτά έχουν τελεστεί στο πλαίσιο ή υπό το πρόσχημα της δράσης πολιτικού κόμματος.

Με την προτεινόμενη διάταξη, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκεται να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της κατάχρησης της μορφής του πολιτικού κόμματος ως κέλυφος και προκάλυμμα για τη λειτουργία εγκληματικής ή τρομοκρατικής οργάνωσης.

Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει πως η διάταξη αυτή τίθεται με πλήρη σεβασμό στις συνταγματικές επιταγές.

«Αφενός, δεν θεσπίζεται ούτε απαγόρευση λειτουργίας πολιτικού κόμματος ούτε στέρηση του δικαιώματος κατάρτισης συνδυασμού από αυτό, παρά μόνο τίθεται μια αρνητική προϋπόθεση για την άσκησή του, Αφετέρου, και δεδομένου ότι κατά το άρθρο 51 παρ. 3 του Συντάγματος στέρηση του εκλογικού δικαιώματος μόνο ως συνέπεια αμετάκλητης ποινικής καταδίκης είναι επιτρεπτή, ο αποκλεισμός προσώπων που έχουν καταδικαστεί για τα προβλεπόμενα εγκλήματα από συνδυασμούς που καταρτίζονται από κόμμα ή συνασπισμό κομμάτων ή συνασπισμό ανεξάρτητων υποψηφίων δεν τους στερεί πάντως το δικαίωμα να συμμετέχουν στις εκλογές ως μεμονωμένοι υποψήφιοι».

Ποιοι προτείνουν την τροπολογία

-Τσίπρας Αλέξης

-Γεροβασίλη Όλγα

-Βίτσας Δημήτρης

-Βούτσης Νίκος

-Ραγκούσης Γιάννης

-Σκουρλέτης Πάνος

-Τζανακόπουλος Δημήτρης

-Τσακαλώτος Ευκλείδης

-Φλαμπουράρης Αλέκος

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

πηγή: lifo

now/politics/syriza-katethese-ti-diki-toy-tropologia-gia-mploko-sto-komma-kasidiari

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button