Πολιτική

Τσίπρας: Τέλος στις αυτοδύναμες κυβερνήσεις – Κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ

«Μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, με προϋπόθεση να είναι πρώτο κόμμα -για ηθικούς και αριθμητικούς λόγους- θα είναι κυβέρνησης τετραετίας που θα δώσει σταθερότητα», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μιλώντας στο πλαίσιο του διήμερου Συνεδρίου με τίτλο «Για μια Προοδευτική Ατζέντα της Επόμενης Δεκαετίας: Στόχοι – Προτεραιότητες – Πολιτικές» που διοργανώνει το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ, αναφέρθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Νίκο Ανδρουλάκη, την κυβέρνηση συνεργασίας αλλά και το πρόσωπο του αυριανού πρωθυπουργού

Τσίπρας: Τέλος στις αυτοδύναμες κυβερνήσεις

Κατά τον Αλέξη Τσίπρα έχει τελειώσει η συζήτηση περί αυτοδυναμιών. Μάλιστα, ο ίδιος επισήμανε πως αν είχε την επιλογή μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, θα διάλεγε μια κυβέρνηση συνεργασίας, εξηγώντας ότι οι προκλήσεις για τη χώρα θα είναι μεγάλες και χρειάζεται κυβέρνηση που θα έχει την ευρύτατη δυνατή αποδοχή στην ελληνική κοινωνία, δυνατότητα που δίνεται με την απλή αναλογική, μέσα από προγραμματικές συγκλίσεις. Σχολίασε δε ότι αυτοδύναμες κυβερνήσεις με την αλαζονική συμπεριφορά τους οδήγησαν σε τραγωδίες πολλές φορές.

Εν συνεχεία, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε πως μια κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν μπορεί να είναι κυβέρνηση βιώσιμη που θα μακροημερεύσει διότι βασική προϋπόθεση για βιώσιμη κυβέρνηση μακράς πνοής είναι να υπάρχουν προγραμματικές συμφωνίες και «τι προγραμματικές συμφωνίες μπορεί να κάνει ένα κόμμα που αποτελεί τον πυρήνα της νεοφιλελεύθερης αντίληψης με κόμματα που θέλουν να λέγονται προοδευτικά;».

«Ο Μητσοτάκης περιγράφει αυτό που λέμε κυβερνήσεις-κουρελού»

Αναφορικά με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι οι σταθερές κυβερνήσεις από ένα κόμμα αλλά όχι μόνο από ένα χρώμα είναι οι πιο κατάλληλες και δοκιμασμένες για τη χώρα μας, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως «μάλλον περιγράφει αυτό που λέμε κυβερνήσεις-κουρελού, δηλαδή να κλέψει βουλευτές από άλλα κόμματα» και προσέθεσε ότι «αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει όρο και προϋπόθεση για βιώσιμη κυβέρνηση μακράς πνοής». 

Ταυτόχρονα τόνισε πως «η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση σταθερή και μακράς πνοής και μπορεί να δοθεί με το μήνυμα της αναγκαίας πολιτικής αλλαγής με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ», δηλώνοντας ότι «είναι πιο εφικτό από ποτέ να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα τις κάλπες της απλής αναλογικής».

Η αναφορά σε ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και Νίκο Ανδρουλάκη

Τέλος, σχετικά με τη στάση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αναφορικά με το πρόσωπο του πρωθυπουργού σε περίπτωση συνεργασιών, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «όποιος βάζει το κάρο μπροστά απ’ το άλογο τον αδικεί και τον ίδιο, εν προκειμένω τον κ. Ανδρουλάκη που δεν τον έχω ακούσει να μιλά για πολιτικές αλλά για τα πρόσωπα. Δηλαδή το μόνο πρόβλημα του στην πολιτική της ΝΔ, στην πιθανότητα να συγκυβερνήσει με τη ΝΔ είναι ο Μητσοτάκης; Όχι η πολιτική του;»

Και συμπλήρωσε πως «την τελευταία φορά που δεν επέλεξε ο λαός τον πρωθυπουργό και τον επέλεξαν άλλοι, δεν είχαμε και πολύ καλά αποτελέσματα. Στις δημοκρατίες είναι καλό να μην γίνονται παρακάμερες παρασκηνίων που θα αποφασίζουν για τις πολιτικές και τα πρόσωπα, αλλά η κρίση του λαού να γίνεται σεβαστή. Άρα, ας αφήσουμε τον ελληνικό λαό να μιλήσει στην κάλπη».

«Αυτός που μπορεί να κερδίσει τον κ. Μητσοτάκη είναι ο ΣΥΡΙΖΑ»

Τέλος δήλωσε τη βεβαιότητά του πως «αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτο κόμμα, θα είναι εντελώς διαφορετικό το σκηνικό και όσοι έχουν στοιχειωδώς το αίσθημα της αυτοσυντήρησης, δεν θα επιλέξουν την άρνηση -αν υπάρχει η δυνατότητα και προκύπτει από τους αριθμούς- της συμμετοχής σε ένα κυβερνητικό σχήμα, που μπορεί να οδηγήσει σε δεύτερες εκλογές, που η εμπειρία μας έχει δείξει ότι θα συρρικνωθούν τα ποσοστά τους». 

«Αυτός που μπορεί να κερδίσει τον κ. Μητσοτάκη είναι ο ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε, προσθέτοντας ότι ακόμη πως αν ο λαός αποφασίσει ότι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να συνεχίσουν, θα είναι αντικειμενικά μια περιπέτεια για τη χώρα, διότι -όπως είπε- «εφόσον ο ίδιος αρνείται την κυβέρνηση συνεργασίας σημαίνει ότι θα πηγαίνουμε διαρκώς σε εκλογές μέχρι να πάρει αυτοδυναμία».

https://www.lifo.gr/now/politics/tsipras-telos-stis-aytodynames-kyberniseis-kybernisi-proodeytikis-synergasias-me-kormo

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button