Πολιτική

Τσούνης: Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να λύσουν τις διαφορές τους με τη διπλωματία

Η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να συζητήσουν και να επιλύσουν τις διαφορές τους διπλωματικά, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, υπογράμμισε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνης

«Δεν υπάρχει άλλη επιλογή», υπογράμμισε ο κ. Τσούνης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» του ΑΝΤ1. 

«Διακυβεύονται πολλά. Και οι δύο είστε πολύ σεβαστοί σύμμαχοι και πολύ σημαντικά μέλη του ΝΑΤΟ. Όμως, αυτά τα θέματα είναι εξαιρετικά σοβαρά και σημαντικά. Καταλαβαίνω τη ρητορική. Κανείς δεν θεωρεί ότι είναι εποικοδομητική. Το μοναδικό που θα φέρει αποτέλεσμα είναι να συζητήσετε και να επιλύσετε τις διαφορές διπλωματικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο», επανέλαβε. 

Η Ουάσινγκτον διαβιβάζει σταθερά στην Αθήνα και την Άγκυρα «να κάνουν ακριβώς αυτό», είπε και συμπλήρωσε: «Ξέρω ότι και η Ελλάδα και η Τουρκία επιδιώκουν ειρήνη. Υπάρχουν μεν διαφορές σε πάρα πολλές σχέσεις. Όμως η ειρήνη είναι η πρωτεύουσα αρχή στην προκειμένη περίπτωση και μπορεί να επιτευχθεί μόνο διπλωματικά». 

Η όξυνση της ρητορικής δεν είναι εποικοδομητική, ούτε παραγωγική, επεσήμανε. «Πιστεύουμε σθεναρά ότι και οι δύο νατοϊκοί σύμμαχοί μας, πρέπει να επιλύσουν τις διαφορές τους με τη διπλωματία. Αυτή είναι η πρέπουσα οδός και θα εξακολουθεί να είναι η πρέπουσα οδός», συμπλήρωσε ο Αμερικανός πρέσβης, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1. 

Ερωτηθείς αν η Ελλάδα θα είναι μόνη της, σε περίπτωση μιας απρόκλητης επίθεσης, ο Τζορτζ Τσούνης απάντησε: «Ο ελληνικός στρατός είναι ικανός να προστατεύσει την πατρίδα. Όμως, ως πρέσβης των ΗΠΑ, οι ΗΠΑ θα εργαστούν ακούραστα για την ειρήνη». 

Οι ΗΠΑ, συνέχισε, θα εξακολουθήσουν να παροτρύνουν τους δύο νατοϊκούς συμμάχους «να επιλέξουν διπλωματικές οδούς για να επιλύσουν τις διαφορές τους». Αυτές οι διαφορές, σημείωσε, μπορούν να επιλυθούν και εξέφρασε την ελπίδα να διευθετηθούν στο άμεσο μέλλον. 

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, υπογράμμισε πως εάν ο Βλαντιμίρ Πούτιν επεδίωκε να αποδυναμώσει το ΝΑΤΟ, «κατάφερε το αντίθετο. Αν ήθελε λιγότερα νατοϊκά στρατεύματα στα σύνορά του, έχει περισσότερα. Αν ήθελε να αποδυναμώσει τις διατλαντικές σχέσεις, κατάφερε το αντίθετο. Αν πίστευε ότι θα εισέβαλε στην Ουκρανία και θα την καταλάμβανε σε πέντε μέρες έκανε λάθος». 

Η Ουκρανία θα επικρατήσει, τόνισε και «αυτό στην ιστορία θα καταγραφεί ως ένα τεράστιο ατόπημα του Πούτιν».
 

πηγή: lifo

now/politics/tsoynis-ellada-kai-toyrkia-prepei-na-lysoyn-tis-diafores-toys-me-ti-diplomatia

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button