Πολιτική

Υπουργείο Εξωτερικών: Απαράδεκτες οι επαναλαμβανόμενες απειλές πολέμου από την Τουρκία

«Παντελώς απαράδεκτες» χαρακτηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών «τις επαναλαμβανόμενες απειλές πολέμου» από πλευράς Τουρκίας.

Σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ, σχολιάζει τις νεότερες δηλώσεις που έγιναν από Τούρκους αξιωματούχους περί αποστρατιωτικοποίησης νησιών, σημειώνοντας πως «έχουν απορριφθεί  επανειλημμένως στο σύνολο τους με σειρά από επιχειρήματα, τα οποία περιέχονται και στις σχετικές επιστολές που η Ελλάδα έχει αποστείλει στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ».

«Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών και η αύξηση της έντασης στο Αιγαίο, μέσω απειλών πολέμου, έχουν καταδικασθεί στο σύνολό τους και από τη Διεθνή Κοινότητα» συμπληρώνεται στο ίδιο κείμενο.

Καταλήγοντας, το ΥΠΕΞ τονίζει πως η Ελλάδα, «σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας», απορρίπτει «εν τω συνόλω τις τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις και χαρακτηρίζει παντελώς απαράδεκτες τις επαναλαμβανόμενες απειλές πολέμου». 

Σημειώνεται πως μόλις χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επανέφερε το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης, αναφέροντας: «Εάν η Ελλάδα δεν εγκαταλείψει αυτή την παραβίαση, η κυριαρχία τους θα συζητηθεί. Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα κάνει αρνητικά βήματα προς την ασφάλειά μας παρά τις συμφωνίες αυτές, εξοπλίζοντας τα νησιά αυτά και λαμβάνοντας άλλα μέτρα. Επομένως, δεν είναι δυνατόν να παραμείνουμε σιωπηλοί απέναντι σε αυτό. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα θα πρέπει να σταματήσει να παραβιάζει το καθεστώς των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών. Είτε η Ελλάδα κάνει πίσω σε αυτό το θέμα και συμμορφώνεται με αυτές τις συμφωνίες, είτε κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο».

πηγή: lifo

now/politics/ypoyrgeio-exoterikon-aparadektes-oi-epanalambanomenes-apeiles-polemoy-tis-toyrkias

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button