Πολιτική

Υπουργείο Εξωτερικών: Ρηματική Διακοίνωση στην πρεσβεία της Λιβύης για το ερευνητικό νότια της Κρήτης και της Πελοποννήσου

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επέδωσε σήμερα στην Πρεσβεία της Λιβύης στην Αθήνα Ρηματική Διακοίνωση με την οποία απαντάει στις αιτιάσεις περί «παράνομων» ενεργειών του ερευνητικού σκάφους SANCO SWIFT.

Αναλυτικότερα, το ελληνικό ΥΠΕΞ, αναφέρει ότι οι σεισμικές έρευνες που διεξάγονται από το ερευνητικό σκάφος, νότια της Πελοποννήσου και νότιο-δυτικά της Κρήτης, λαμβάνουν χώρα σε περιοχές ελληνικής δικαιοδοσίας, σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Οι συντεταγμένες των περιοχών στις οποίες πραγματοποιούνται οι έρευνες είναι προσβάσιμες σε όλους τους ενδιαφερόμενους μέσω της έκδοσης σχετικών NAVTEX, αναφέρει η διπλωματική αρχή. 

Η ελληνική πλευρά χαιρετίζει την αναφορά, από τη λιβυκή πλευρά, στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).
Ωστόσο,, υπενθυμίζει στη λιβυκή πλευρά ότι τα δύο παράνομα και ανυπόστατα μνημόνια κατανοήσεως που αυτή έχει υπογράψει με την Τουρκία (Νοέμβριος 20219 και Οκτώβριος 2022) παραβιάζουν κατάφωρα θεμελιώδεις διατάξεις της UNCLOS, οι οποίες αντανακλούν και κανόνες του διεθνούς εθιμικού δικαίου.

Επιπλέον, το ελληνικό ΥΠΕΞ τονίζει ότι τα εν λόγω παράνομα μνημόνια αγνοούν και παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας επί της υφαλοκρηπίδας της, καθώς και τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της επί της Αποκλειστικής της Οικονομικής Ζώνης.
Μέσω της Ρηματικής Διακοίνωσης, το ελληνικό ΥΠΕΞ απορρίπτει εκ νέου τα εν λόγω μνημόνια, κάτι το οποίο έχει κάνει και στο παρελθόν με σχετικές Ρηματικές Διακοινώσεις.

Στο πλαίσιο των ιστορικών δεσμών φιλίας των δυο χωρών και των λαών τους, το ΥΠΕΞ της Ελλάδας επαναλαμβάνει την επιθυμία της για την επανέναρξη της διμερούς συνεργασίας σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Τέλος, με την εν λόγω Ρηματική Διακοίνωση, η Ελλάδα εκφράζει για μια ακόμη φορά την ετοιμότητά της να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τη λιβυκή κυβέρνηση που θα αναδειχθεί μετά τη διενέργεια εκλογών, για την οριοθέτηση.

Απόφαση λιβυκού δικαστηρίου 

Επιπλέον σήμερα λιβυκό δικαστήριο έλαβε απόφαση για αναστολή της ενεργειακής συμφωνίας της Τουρκίας με την φιλοτουρκική κυβέρνηση στη Λιβύη. 

Η αναστολή βασίζεται σε αγωγή κατά του Μνημονίου Συνεννόησης που κατέθεσε δικηγόρος.

Η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου της Τρίπολης να αναστείλει τη «συμφωνία συνεργασίας για τους υδρογονάνθρακες» μεταξύ Τουρκίας & τοπικής κυβέρνησης έχει σημαντικές επιπτώσεις στις συμφωνίες συνεργασίας για τη θαλάσσια οριοθέτηση/ασφάλεια.

πηγή: lifo

now/politics/ypoyrgeio-exoterikon-rimatiki-diakoinosi-stin-presbeia-tis-libyis-gia-ereynitiko

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button