Πολιτική

Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για «Εφ. Συν.»: Τεχνοφοβία, συνωμοσιολογία, εμμονή

Για τεχνοφοβία, συνωμοσιολογία και εμμονή κάνει λόγο το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, απαντώντας σε δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών για «τρύπες ασφαλείας» στο gov.gr

«Όλες οι εφαρμογές σχεδιάζονται με βάση το Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων, με έμφαση στην ιδιωτικότητα και χωρίς καμία περιττή ή εμπορική χρήση δεδομένων και πάντα με τη συναίνεση του πολίτη», επισημαίνει το υπουργείο σε ανακοίνωση που εξέδωσε για το δημοσίευμα της εφημερίδας. 

«Το μεγάλο ψηφιακό κεκτημένο που έχει συντελεστεί στη χώρα, οι 1.500 υπηρεσίες του gov.gr και το 1 δισ. ψηφιακές συναλλαγές φέτος δεν ακυρώνονται με έωλους τρόπους», σημειώνεται στην ανακοίνωση. «Τα θέματα της πληροφορικής είναι πολύ σοβαρά για να τυγχάνουν συνωμοσιολογικής, υπαινικτικής και μη επιστημονικής αντιμετώπισης», τονίζει ακόμη μεταξύ άλλων. 

Τι έγραψε η Εφημερίδα των Συντακτών

«Επικίνδυνες “τρύπες” ασφαλείας στο gov.gr», είναι ο κεντρικός τίτλος στο σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας των Συντακτών.  «Εκτεθειμένα σε κακόβουλες διαρροές τα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων πολιτών», γράφει η εφημερίδα στο πρωτοσέλιδο. 

«Πώς οι ψηφιακές εφαρμογές της κυβέρνησης στα κινητά αφήνουν ανοιχτά “παράθυρα” για εμπορική ή πολιτική εκμετάλλευση. Στοιχεία πάνω από 1 εκατ. Ανυποψίαστων κατόχων τηλεφώνων διοχευτεύτηκαν σε διαφημιστές μέσω των κρατικών ψηφιακών υπηρεσιών», αναφέρει ακόμη. 

Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για «Εφ. Συν.»: Τεχνοφοβία, συνωμοσιολογία, εμμονή Facebook Twitter

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου: 

«Τεχνοφοβία, συνωμοσιολογία, εμμονή. Αυτό είναι, συνοπτικά, το σχόλιο μας για το σημερινό δημοσίευμα της Εφ. Συν.

Το μεγάλο ψηφιακό κεκτημένο που έχει συντελεστεί στη χώρα, οι 1.500 υπηρεσίες του Gov.gr και το 1 δισ. ψηφιακές συναλλαγές φέτος δεν ακυρώνονται με έωλους τρόπους.

Όλες οι εφαρμογές σχεδιάζονται με βάση το Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων, με έμφαση στην ιδιωτικότητα και χωρίς καμία περιττή ή εμπορική χρήση δεδομένων και πάντα με τη συναίνεση του πολίτη.

Ταυτόχρονα, η χώρα αποκτά συνεχώς νέα συστήματα που αντικαθιστούν τα παλαιά και γίνονται διαρκείς επενδύσεις στη θωράκιση και διασφάλιση των συστημάτων. Μια εικόνα εντελώς αντίθετη από το παρελθόν, όπου η έννοια κυβερνοασφάλεια υπήρχε μόνο στη θεωρία και σίγουρα όχι στο ελληνικό δημόσιο.

Τα θέματα της πληροφορικής είναι πολύ σοβαρά για να τυγχάνουν συνωμοσιολογικής, υπαινικτικής και μη επιστημονικής αντιμετώπισης. Και ίσως αυτό εν μέρει επεξηγεί γιατί η πρόοδος σε αυτό τον τομέα είχε καθυστερήσει τόσο.

Φυσικά, στην πραγματικότητα όλη αυτή η συζήτηση ελάχιστα αφορά τις λεπτομέρειες των ψηφιακών εφαρμογών και το πως οι πολίτες εξυπηρετούνται. Το σκεπτικό για ακόμα μια φορά αφορά τη στοχοποίηση του ψηφιακού έργου της κυβέρνησης προεκλογικά. Όπως έχουμε όμως τονίσει και στο παρελθόν, η Ελλάδα αλλάζει με έργα, όχι με λάσπη». 

πηγή: lifo

now/politics/ypoyrgeio-psifiakis-diakybernisis-gia-ef-syn-tehnofobia-synomosiologia-emmoni

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button