Πολιτική

Ένταση στην Επιτροπή Θεσμών για το αίτημα του Ράμμου- Τασούλας: Δεν υπάρχουν αυτόκλητοι καλεσμένοι

Ένταση προκλήθηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, αναφορικά με την επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, με την οποία ζητά να καταθέσει στα μέλη της σχετικά με το θέμα των παρακολουθήσεων

Έντονη αντιπαράθεση προκλήθηκε ανάμεσα στον πρόεδρο της Επιτροπής, Θανάση Μπούρα και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι αποχώρησαν από τη συνεδρίαση, στην ημερήσια διάταξη της οποίας ήταν η υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων των γραφείων του ΚΚΕ.

Ο κ. Μπούρας και ο εισηγητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντηχάκης, αντέδρασαν στην επιμονή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να αποφασίσει η Επιτροπή την κλήτευση του κ. Ράμμου, απαντώντας πως το θέμα είναι εκτός ημερησίας διάταξης, ενώ έκαναν λόγο για προσχηματική αντίδραση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ. 

Τασούλας για επιστολή Ράμμου: Δεν υπάρχουν αυτόκλητοι καλεσμένοι στην Επιτροπή 

Θέση για την επιστολή του Χρήστου Ράμμου πήρε ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων. 

«Δεν υπάρχουν αυτόκλητοι καλεσμένοι. Η επιτροπή καλεί. Δεν αυτοπροτάσσεται κάποιος. Δεν είναι παραξενιά ή πείσμα. Υπάρχει θεσμική διαδικασία», επεσήμανε ο κ. Τασούλας. 

Επικοινωνία Τσίπρα με Τασούλα για το αίτημα του Ράμμου 

Την ανάγκη να ανταποκριθεί άμεσα η Βουλή στο αίτημα του επικεφαλής της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, για τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Κωνσταντίνο Τασούλα. 

«Η ανταπόκριση στο αίτημα του κ. Ράμμου και η κλήση του προέδρου της ΑΔΑΕ στη Βουλή για το σκάνδαλο των υποκλοπών και τα ευρήματα των ελέγχων της αποτελεί ζήτημα μείζονος θεσμικής σημασίας», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας στον κ. Τασούλα, σύμφωνα με κομματικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ. 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε την άποψη ότι η κλήση του κ. Ράμμου «οφείλει να γίνει με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων». «Προφανώς μπορεί να γίνει και με τις διαδικασίες που ο Κανονισμός προβλέπει για τα 2/5 της επιτροπής, δηλαδή της κοινοβουλευτικής μειοψηφίας, αλλά ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποτελούσε πλήγμα στο κύρος του κοινοβουλίου και θα υποτιμούσε τη θεσμική διάσταση του ζητήματος, καθώς θα εμφάνιζε τα κόμματα να ερίζουν ακόμα και για όσα ορίζει το Σύνταγμα», αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής να επανεξετάσει τη στάση του. 

«O πρόεδρος της ΑΔΑΕ ζητά να ενημερώσει τη Βουλή για τα ευρήματα των ερευνών του και η πλειοψηφία της ΝΔ το αρνείται», έγραψε ο Αλέξης Τσίπρας στο Twitter, σε ανάρτηση για την επιστολή του Χρήστου Ράμμου. «Μάταιος κόπος που επιβεβαιώνει την ενοχή τους. Γιατί ο κύβος πλέον ερρίφθη. Την αλήθεια δεν μπορούν πια να την κρατήσουν στο σκοτάδι», συμπλήρωσε. 

Η αντιπαράθεση στην Επιτροπή Θεσμών

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος κάλεσε τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Θανάση Μπούρα να ενημερώσει για την επιστολή του Χρήστου Ράμμου και το αν σκοπεύει να τον καλέσει προκειμένου να δώσει διευκρινίσεις «στο μείζον για τη δημοκρατία θέμα των υποκλοπών». 

Ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Μαρκόπουλος, χαρακτήρισε «πρωτοφανές και εκτός συνταγματικών ορίων το αίτημα του κ. Ράμμου να αυτοπροσκληθεί στην Επιτροπή και να καθορίζει και τον τρόπο λειτουργίας της», ενώ πρόσθεσε ότι προσπαθεί να κάνει πολιτική και να πολιτικοποιήσει μια ανεξάρτητη αρχή.

«Το θέμα είναι τεχνικό και όχι πολιτικό, δεν πολιτικοποιεί το ζήτημα ο κ. Ράμμος που θέλει να ενημερώσει τα μέλη της Επιτροπής και πρέπει να κληθεί» υποστήριξε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης.

«Ο ρόλος μας είναι και ελεγκτικός και έπρεπε εμείς να το ζητήσουμε και όχι να το ζητά ο κ. Ράμμος και εμείς να αρνούμαστε», ανέφερε από την πλευρά της η βουλευτής του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα.

«Επιβάλλεται να έρθει ο κ. Ράμμος. Και δικαίωμα και υποχρέωση έχει να το ζητά», τόνισε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης. 

«Οφείλει η Επιτροπή να κάνει δεκτό το αίτημα του προέδρου της ΑΔΑΕ. Ορθά απευθύνεται στο θεσμικό αυτό όργανο», επεσήμανε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Χάρης Καστανίδης.

Απαντώντας, ο κ. Μπούρας διευκρίνισε ότι την παρέλαβε την επιστολή αργά το βράδυ της 17ης Ιανουαρίου, ενώ αμφισβήτησε το δικαίωμα του κ. Ράμμου να καθορίζει ο ίδιος το απόρρητο ή όχι της Επιτροπής Θεσμών. Για να γίνει δεκτό το αίτημα, σημείωσε, πρέπει να είναι συγκεκριμένο και να αναφέρεται σε συγκεκριμένα θέματα από τον πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής.

«Δεν είναι θέμα της σημερινής ημερησίας διάταξης το αίτημά του. Όταν τα στοιχεία θα είναι πιο συγκεκριμένα θα το κάνουμε. Να σημειώσω ότι ο κ. Ράμμος από τις έξι συνεδριάσεις που κάναμε ήταν παρών στις τέσσερις», συμπλήρωσε ο κ. Μπούρας.

«Το Σύνταγμα οριοθετεί ως θεσμικά αντίβαρα τις ανεξάρτητες αρχές οι οποίες δεν αντικαθιστούν ούτε υποκαθιστούν τη δικαιοσύνη ή την εκτελεστική εξουσία. Δεν μπορεί να υποδεικνύει στην Επιτροπή το θεσμικό της ρόλο. Προσπαθώ να σταματήσω την εργαλειοποίηση των ανεξάρτητων αρχών και την υπερεκτίμηση του ρόλου τους σε σχέση με η δικαιοσύνη και την εκτελεστική εξουσία», σχολίασε ο βουλευτής της ΝΔ, Ευρυπίδης Στυλιανίδης.

Οι βουλευτές το ΣΥΡΙΖΑ επέμειναν να ξεκαθαριστεί το θέμα κλήτευσης του κ. Ράμμου, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του κ. Μπούρα, των βουλευτών της ΝΔ και Μανώλη Συντηχάκη του ΚΚΕ, που έκαναν λόγο για προσχηματική προσπάθεια αποπροσανατολισμού. «Οφείλει η Επιτροπή να υπερασπιστεί το έργο της», σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης.

«Δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε ένα ακόμα βήμα στη συνεχή προσπάθεια συσκότισης του σκανδάλου των υποκλοπών. Η αποστολή της Επιτροπής Θεσμών είναι η διερεύνηση των θεσμικών παρεκτροπών και επειδή δεν το κάνετε, εμείς αποχωρούμε σαν ελάχιστο βήμα σεβασμού στις δημοκρατικές λειτουργίες», επεσήμανε ο κ. Κατρούγκαλος.

«Είναι προσχηματικό αυτό που κάνετε γιατί δεν θέλετε να συνεχίσει η συζήτηση στο επόμενο θέμα που είναι το αίτημα του ΚΚΕ, το οποίο και εσείς συνυπογράψατε για την υπόθεση τηλεφωνικών παρακολουθήσεων των κεντρικών γραφείων του κόμματος», σχολίασε ο κ. Μπούρας.

Από την πλευρά του, ο κ. Συντηχάκης έκανε λόγο για «θλιβερό σόου του ΣΥΡΙΖΑ» και πρόσθεσε ότι «με τη στάση του, δείχνει στην πράξη ότι τα όσα έλεγε ήταν προσχηματικά και δεν είχε καμία πρόθεση η υπόθεση του ΚΚΕ να διαλευκανθεί και να φτάσει στο τέλος».

Ο κ. Καστανίδης καταλόγισε «αμηχανία του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων της έδρας του ΚΚΕ», τονίζοντας ότι «όφειλε να παραμείνει στην αίθουσα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ
 

πηγή: lifo

now/politics/entasi-stin-epitropi-thesmon-gia-aitima-toy-rammoy-tasoylas-den-yparhoyn-aytoklitoi

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button