Πολιτική

«Ήπια, ενωτική, τολμηρή προσωπικότητα»- Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τον Μωυσή Ελισάφ

Ο αδόκητος θάνατος του Μωυσή Ελισάφ αφήνει πιο φτωχή την πόλη των Ιωαννίνων, υπογραμμίζει η Κατερίνα Σακελλαροπούπουλου, στο συλλυπητήριο μήνυμά της. 

«Ο αδόκητος θάνατός του αφήνει την πόλη πιο φτωχή, τους Γιαννιώτες στερημένους από έναν δημοτικό άρχοντα με σπάνια ακεραιότητα χαρακτήρα, αδέσμευτο, πολέμιο της μισαλλοδοξίας και του φανατισμού, που έχτιζε γέφυρες ανάμεσα στους ανθρώπους και ενέπνεε με το ήθος και το όραμά του», τονίζει η πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Επισημαίνει, επίσης, ότι «Ρωμανιώτης Εβραίος, γέννημα θρέμμα της ακμαίας εβραϊκής κοινότητας που αφανίστηκε στο Ολοκαύτωμα, πιστός στην παράδοσή της, αντλούσε από το οδυνηρό παρελθόν δύναμη για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, της ελευθερίας, του συνανήκειν».

Καταλήγοντας σημειώνει ότι «Γιατρός, πανεπιστημιακός καθηγητής, παθιασμένος με τα κοινά, υπήρξε ταγμένος στην ανάδειξη του πολιτιστικού αποτυπώματος του μικρού τόπου του που χώρεσε τόσους πολιτισμούς. Η ήπια, ενωτική, τολμηρή και οραματική προσωπικότητά του θα λείψει από τους συμπολίτες του και από όλους εμάς που τον γνωρίσαμε, συνομιλήσαμε, συνεργαστήκαμε και συνδεθήκαμε μαζί του με μια φιλία ανεκτίμητη».

Μητσοτάκης για Ελισάφ: Σπουδαίος δήμαρχος, άξιος επιστήμονας, φωτεινός άνθρωπος

Συλλυπητήριο μήνυμα απέστειλε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας για έναν «σπουδαίο δήμαρχο, άξιο επιστήμονα και πάνω απ’ όλα έναν φωτεινό άνθρωπο» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συλλυπητήρια δήλωσή του για την απώλεια του Μωϋσή Ελισάφ. 

Προσέθεσε ότι Μωυσής Ελισάφ «άφησε βαθύ αποτύπωμα στην επιστήμη του, διδάσκοντας στο Πανεπιστήμιο, αλλά και διευθύνοντας ενεργά την Β΄ Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Τα γράμματα του οφείλουν πολλά ως πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου του τόπου του. Όπως και η δημόσια ζωή την οποία κόσμησε ως πρώτος πολίτης της γενέτειράς του και μέλος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου».

Ο κ. Μητσοτάκης κατέληξε λέγοντας: «Υπήρξε ο πρώτος Εβραίος δήμαρχος στην Ελλάδα, από την Ρωμανιώτικη κοινότητα, την παλαιότερη ίσως της χώρας μας. Και ως απόγονος μαρτύρων των στρατοπέδων συγκέντρωσης, αγωνίστηκε για τη δικαίωση των θυμάτων. Για όσους, όμως, είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν και να συνεργαστούν μαζί του, αυτό ήταν το επιστέγασμα και η δίκαιη ανταμοιβή μιας ζωής αφιερωμένης στο κοινό καλό».

«Με αισθήματα βαθιάς θλίψης και μεγάλης αναγνώρισης», αποχαιρέτησε τον Μωυσή Ελισάφ, και ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας. Σε σχετική δήλωσή του, αναφέρει ότι «τα Γιάννενα αποχαιρετούν απόψε τον “καλό καγαθό” τους δήμαρχο, μια πολυμερή προσωπικότητα που τιμήθηκε από τους πολίτες, αλλά και τίμησε με την συμπεριφορά του και το έργο του, την προ τετραετίας, εντολή τους».

Τα ειλικρινή του συλλυπητήρια για την απώλεια του δημάρχου Ιωαννιτών Μωυσή Ελισάφ εκφράζει στους οικείους του, κι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Τονίζει ότι «συνέβαλε ουσιαστικά στην ελληνική προεδρία της Διεθνoύς Συμμαχίας Μνήμης Ολοκαυτώματος (IHRA) και συνεργάσθηκε άψογα με το υπουργείο Εξωτερικών στη διοργάνωση Συνεδρίου».

Στο συλλυπητήριο μήνυμα της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη γίνεται λόγος για «έναν καλό φίλο, τον ευγενή, δημοκράτη, επιστήμονα, διανοούμενο, ο οποίος τίμησε τους συμπολίτες του με το έργο και τα επιτεύγματά του. (…) Η απώλειά του είναι μεγάλη, όχι μόνο για τους πολίτες των Ιωαννίνων, αλλά για όλους όσους είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε».

Τη λύπη του για τον θάνατο του δημάρχου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ, εκφράζει με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, και ο πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα, Ερνστ Ράιχελ, «Τόσο λυπηρό» σχολίασε χαρακτηριστικά την είδηση με τον θάνατο του Μωυσή Ελισάφ. Επίσης, εξήρε την προσωπικότητα του εκλιπόντος: «Ένα τόσο ευγενικό και έξυπνο άτομο».

«Ο Μωυσής Ελισάφ ήταν ένα παράδειγμα ενεργού και προοδευτικού πολίτη που λειτουργούσε στο πλαίσιο των συναινέσεων, μακριά από προκαταλήψεις και μισαλλοδοξίες», τονίζει από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εκφράζοντας συλλυπητήρια στην οικογένεια του, την εβραϊκή κοινότητα και τους πολίτες των Ιωαννίνων.

Την Κυριακή η κηδεία 

Την Κυριακή στις 13:00 στην Ιερά Συναγωγή Ιωαννίνων θα γίνει η κηδεία του Μωυσή Ελισάφ. Στον ίδιο χώρο η οικογένειά του θα δεχθεί συλλυπητήρια. Επιθυμία της οικογένειας είναι αντί στεφάνων να γίνουν δωρεές υπέρ της Ιεράς Συναγωγής.

Παράλληλα απο τον Δήμο Ιωαννιτών αποφασίστηκε η ακύρωση όλων των εκδηλώσεων πολιτιστικών και αθλητικών που τελούν υπό την αιγίδα του και εντάσσονται στο πρόγραμμα για τα Ελευθέρια της πόλης.

πηγή: lifo

now/politics/ipia-enotiki-tolmiri-prosopikotita-o-politikos-kosmos-apohaireta-ton-moysi-elisaf

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button