Πολιτική

Αλέξης Τσίπρας: Καημός του Μητσοτάκη δεν είναι να αποκλείσει τους ναζί, αλλά να πάρει τις ψήφους των ακροδεξιών

Ο Αλέξη Τσίπρας εξέφρασε ανησυχία ότι ο τρόπος, ο χρόνος και η επιχειρηματολογία που συνοδεύει την τροπολογία της κυβέρνησης για το «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη, αντί να απομονώσει, μπορεί να γιγαντώσει την ακροδεξιά και τους νεοναζί. 

Μιλώντας στην Ολομέλεια, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «εμφανίστηκε στη Βουλή και με ένα διχαστικό παραλήρημα βγαλμένο από τη μετεμφυλιακή περίοδο, μας ζήτησε πιστοποιητικά εθνικοφροσύνης και έθεσε εκ νέου εκτός νόμου την εθνική μας αντίσταση», ενώ «καταφέρθηκε εναντίον του ΕΑΜ που ήταν ο κορμός της εθνικής αντίστασης του λαού μας απέναντι στους Γερμανούς κατακτητές, δηλαδή απέναντι στους ναζί και στον φασισμό».

Δεν είναι ανιστόρητος ο κ. Μητσοτάκης, σχολίασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Απλά ο καημός του δεν είναι να αποκλείσει τους ναζί, τα φασιστικά μορφώματα, να βάλει φρένο στον ακροδεξιό και εθνικιστικό λαϊκισμό», αλλά «να πάρει τις ψήφους των ακροδεξιών και των εθνικιστών». 

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δύο χρόνια «άφησε τους εγκληματίες νεοναζί ανενόχλητους να κάνουν πολιτικό αγώνα από τη φυλακή». Αυτά, υποστήριξε, τα έβλεπε η ΝΔ, «απλά δεν σας ενοχλούσε». 

Στη ΝΔ, υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύουν ότι με τον αποκλεισμό από τις εκλογές του κόμματος Κασιδιάρη «και την ταυτόχρονη στροφή σας στην ακροδεξιά ρητορική, θα καταφέρετε να κερδίσετε τους ψηφοφόρους που φαίνεται στις δημοσκοπήσεις να πηγαίνουν προς τα εκεί». «Γι’ αυτό η χθεσινή παράσταση εθνικοφροσύνης, το πολιτικό φλερτ με τον κ. Καρατζαφέρη και η συνολικότερη μετατόπιση προς τα δεξιά», σχολίασε. 

«Εξαιρετικά προβληματική συνταγματικά η τροπολογία» 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε «εξαιρετικά προβληματική συνταγματικά» την τροπολογία για το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη. 

«Τι σας εμποδίζει να ορίσετε σαφώς στη διάταξη σε ποια κόμματα, ποιας ιδεολογίας, ποιας δράσης, ποιου είδους κίνητρα εμπεριέχουν οι εγκληματικές πρακτικές τους; Να τους ονοματίσετε. Τι σας εμποδίζει να περιγράψετε ρητώς τα ρατσιστικά και ναζιστικά κίνητρα των εγκλημάτων, όπως άλλωστε περιγράφονται και στον αντιρατσιστικό νόμο;», ήταν τα ερωτήματα που απηύθυνε στην κυβέρνηση. 

«Σας εμποδίζει το γεγονός ότι έχετε ενδεχομένως αρκετούς βουλευτές που δεν θα ψήφιζαν κάτι τέτοιο; Ή μήπως σας εμποδίζει ότι θέλετε μεν τον Κασιδιάρη και τη Χρυσή Αυγή εκτός νομιμότητας, αλλά δεν θέλετε τον χρυσαυγιτισμό εκτός νομιμότητας;», συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας. 

Αν επιμείνει η κυβέρνηση, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ανοίγει τον δρόμο σε ένα τμήμα δικαστών να αποφασίζει εν λευκώ ποιος συνδυασμός υπηρετεί και ποιος όχι την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. «Εμείς δεν μπορούμε να δώσουμε πράσινο φως σε μια τέτοια επικίνδυνη εξέλιξη», τόνισε. 

Κάλεσε τη ΝΔ να βρεθεί μια άλλη φόρμουλα κοινής αποδοχής και να κάνει ένα βήμα πίσω. «Να κάνουμε και εμείς ένα βήμα πίσω και να καταλήξουμε σε μια τροπολογία που θα ακυρώνει την κάθοδο των απογόνων της Χρυσής Αυγής στις εκλογές αλλά δεν αφήνει παράθυρο παρερμηνειών για ανιστόρητους συμψηφισμούς, δεν θα αναγορεύει τους δικαστές σε κριτές της πολιτικής, δεν θα έρχεται σε κατάφωρη σύγκρουση με το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος». 

Ζήτησε σύγκλιση πάνω στις προτάσεις Αλιβιζάτου, Κοντιάδη και άλλων, οι οποίες, όπως ανέφερε, αποκλείουν τη συμμετοχή στις εκλογές, κόμματος ή συνδυασμού που έχει στα ψηφοδέλτιά του υποψήφιους που έχουν οριστικά καταδικαστεί για πράξεις των άρθρων 187 και 187Α, δηλαδή για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. 

Αλέξης Τσίπρας: Εποχή απόλυτης αποθράσυνσης της ακροδεξιάς 

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο και για ιστορικό λάθος, καθώς, συνέχισε, «απέναντι στην ακροδεξιά και στους νεοναζί δεν μπορεί να στεκόμαστε με όρους της τρέχουσας συγκυρίας», αλλά είναι «ανάγκη οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις να ορθώσουμε μέτωπο, πρωτίστως ηθικό και πολιτικό, αλλά και νομικό, συνταγματικό». 

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ευτελισμό» αυτής της ανάγκης με πρόχειρους προεκλογικούς σχεδιασμούς και «παιχνίδια με τη φωτιά», επικίνδυνα για τη δημοκρατία. «Ζούμε στην εποχή της απόλυτης αποθράσυνσης της ακροδεξιάς και των πρακτικών της», γιατί «στο συντηρητικό στρατόπεδο, η ηγεμονία της είναι πια αδιαμφισβήτητη» και επειδή «όσο οι θεσμοί υπολειτουργούν, όσο η εκτελεστική εξουσία γίνεται όλο και πιο αυταρχική, όταν η διαπλοκή και η διαφθορά γίνεται ενδημική, τότε η δημοκρατία συρρικνώνεται».

«Δεν μπορούμε να σας επιτρέψουμε να κρατάτε τη χώρα πίσω, με τον φανατισμό και τον τυχοδιωκτισμό σας, να διογκώνετε τις ανισότητες, να σπέρνετε το διχασμό και την προπαγάνδα, να κάνετε mainstream τον ακροδεξιό πολιτικό λόγο, να τον ξεπλένετε, όπως και τόσους ακροδεξιούς πολιτικούς που φόρεσαν κοστούμι και σήμερα κάθονται στα υπουργικά έδρανα», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ, συμπλήρωσε, δεν μπορεί να επιτρέψει στην κυβέρνηση με τη στάση της «να ανοίγετε ξανά το δρόμο στους φασίστες και τους νεοναζί να εμφανιστούν ξανά ως δήθεν αντισυστημικοί». Καθήκον, υπογράμμισε, είναι να μην επιτραπεί ποτέ ξανά «να γίνουν οι δρόμοι πεδίο βολής των νεοναζιστικών συμμοριών και η Βουλή αρένα των χρυσαυγιτών».

πηγή: lifo

now/politics/alexis-tsipras-kaimos-toy-mitsotaki-den-einai-na-apokleisei-toys-nazi-alla-na-parei

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button