Πολιτική

Βενιζέλος για την πρόταση Ανδρουλάκη: Μην αντιμετωπίζουμε ως ενδιαφερόμενο όποιον λέει τα αυτονόητα

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος διευκρίνισε ότι επεσήμανε τα αυτονόητα και δεν δήλωσε ενδιαφερόμενος, έπειτα από δημοσιεύματα που «είδαν» σε εκείνον το πολιτικό πρόσωπο το οποίο πρότεινε ο Νίκος Ανδρουλάκης, με τη δήλωσή του αναφορικά με τον πρωθυπουργό σε μια κυβέρνηση συνεργασίας

Τη σχετική συζήτηση πυροδότησαν τα όσα είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε αυτή την εβδομάδα στον Alpha, στην οποία επέμεινε στο «όχι Μητσοτάκης ή Τσίπρας» για τη θέση του πρωθυπουργού σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, συμπληρώνοντας πως θα πρέπει να επιλεγεί πολιτικό πρόσωπο. 

Συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου, που επικαλέστηκε το Mega το βράδυ της Παρασκευής, ανέφεραν: «Προς το παρόν ας, κρατήσουμε τη διαπίστωση ότι πλέον όλοι συζητούν και αντιμετωπίζουν το σενάριο μιας κυβέρνησης συνεργασίας, ως εξίσου λογικό, θεμιτό και πιθανό με το σενάριο μιας μονοκομματικής κυβέρνησης». Κάτι που από κάποια δημοσιεύματα ερμηνεύθηκε ως ανοιχτό ενδεχόμενο από την πλευρά του κ. Βενιζέλου να γίνει ο πρωθυπουργός που προτείνει ο κ. Ανδρουλάκης.  

Ευάγγελος Βενιζέλος για την πρόταση Ανδρουλάκη

Με δήλωσή του στο protothema, ο Ευάγγελος Βενιζέλος σχολίασε πως θα βοηθούσε αν σταματούσαμε να αντιμετωπίζουμε ως «ενδιαφερόμενο» όποιον επισημαίνει τα αυτονόητα. 

«Η συζήτηση περί προσώπων που εντάθηκε είναι ουσιαστικά μια συζήτηση για αυτό που είναι συνυφασμένο σε όλη την Ευρώπη με το κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης: οι κυβερνήσεις συνεργασίας και οι μονοκομματικές / αυτοδύναμες κυβερνήσεις είναι δυο ισοδύναμες θεσμικές εκδοχές, που τις προβλέπουν όλα τα συντάγματα», επεσήμανε αρχικά ο κ. Βενιζέλος, σύμφωνα με το protothema. 

«Όλα τα άλλα ζητήματα, περιλαμβανομένων των προσώπων, εξαρτώνται από τους εκλογικούς και κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς. Τελικά από τη βούληση του εκλογικού σώματος», συμπλήρωσε και κατέληξε:

«Θα βοηθούσε, πιστεύω, τον δημόσιο διάλογο και την κοινή λογική, αν σταματούσαμε να αντιμετωπίζουμε το αυτονόητο ως πρόκληση. Και όποιον επισημαίνει τα αυτονόητα ως “ενδιαφερόμενο”!».

Η επίμαχη δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη 

Τα λεγόμενα του Νίκου Ανδρουλάκη στη συγκεκριμένη συνέντευξη πυροδότησαν αντιδράσεις και έντονες συζητήσεις στο πολιτικό σκηνικό. 

«Η πρώτη Κυριακή είναι η ημερομηνία-κλειδί για να πετύχουμε όσα λέω. Εάν μας οδηγήσουν σε αστάθεια, τότε δυστυχώς θα αλλάξει το περιβάλλον των πολιτικών αποφάσεων. Όταν εργαλειοποιείς την αστάθεια, υπονομεύοντας την προοπτική της χώρας, για να εκβιάσεις “ή εγώ ή ο Τσίπρας”, εγώ δεν θα γίνω μέρος αυτού του παιχνιδιού. Το θεωρώ καταστροφικό. Είναι εγωιστής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που λέει “ούτε ο ένας ούτε ο άλλος” αλλά δεν είναι εγωιστές αυτοί που λένε “ή εγώ ή αυτός”;», δήλωσε αρχικά ο κ. Ανδρουλάκης. 

Ερωτηθείς σχετικά με το πρόσωπο για τη θέση του πρωθυπουργού, απάντησε: «Η άποψή μου είναι ότι δεν μπορεί να μην είναι πολιτικό πρόσωπο, όπως αυτά που διαβάζω και διαχέει κυρίως το Μέγαρο Μαξίμου για να ενοχοποιήσει και να φτιάξει σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Απαντώ σε αυτά τα σενάρια με έναν τρόπο: Πολιτικά πρόσωπα τα οποία θα μπορούν να εκφράσουν το φιλόδοξο αυτό προγραμματικό σχέδιο» και συμπλήρωσε ότι η επιλογή των πολιτικών προσώπων θα κριθεί από τη δύναμη των κομμάτων. 

Μητσοτάκης: Ρωτήστε τον Ανδρουλάκη τι εννοούσε 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλήθηκε χθες στις Βρυξέλλες να σχολιάσει τις προϋποθέσεις μετεκλογικής συνεργασίας που έθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ειδικότερα στο ζήτημα του πρωθυπουργού. 

«Νομίζω ότι θα πρέπει να ρωτήσετε τον κ. Ανδρουλάκη τι ακριβώς εννοούσε με αυτά τα οποία είπε στην πρόσφατη συνέντευξή του», δήλωσε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης. 

«Εγώ το μόνο το οποίο μπορώ να πω είναι ότι η χώρα χρειάζεται μία ισχυρή και μία σταθερή κυβέρνηση προκειμένου να κάνουμε το μεγάλο άλμα στο μέλλον, το οποίο πιστεύω ότι απαιτεί η σιωπηλή πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Γι’ αυτό θα εξακολουθώ να αγωνίζομαι και γι’ αυτό διεκδικώ την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Τα υπόλοιπα δεν με αφορούν, θα πρέπει να ρωτήσετε άλλους να σας απαντήσουν τι ακριβώς εννοούν με αυτά τα οποία λένε», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός. 

πηγή: lifo

now/politics/benizelos-gia-tin-protasi-androylaki-min-antimetopizoyme-os-endiaferomeno-opoion-leei

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button