Πολιτική

Βορίδης: Αρχές Μαρτίου πρέπει να διαλυθεί η Βουλή για να έχουμε εκλογές τον Απρίλιο

«Η διάλυση της Βουλής για να έχουμε εκλογές τον Απρίλιο θα πρέπει να γίνει αρχές με μέσα Μαρτίου», είπε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

«Θα είμαστε αυτοδύναμοι. Δεν το λέω με έπαρση. Αυτή είναι η λογική σειρά των πραγμάτων» είπε μεταξύ άλλων μιλώντας στην ΕΡΤ και φέρνοντας ως παράδειγμα τα δημοκοπικά στοιχεία.

Διευκρίνισε πως «η διαφορά της πρώτης κάλπης κρίνει τις πιθανότητες να αλλάξει το αποτέλεσμα στη δεύτερη κάλπη. Έχει κριθεί η πρωτιά.

»Οι πρώτες κάλπες θα κρίνουν την πρωτιά, την διαφορά, επομένως και στην πραγματικότητα και τον πρώτο της δεύτερης κάλπης, γεγονός που θα δείξει και το πόσο κοντά θα βρίσκεται στην αυτοδυναμία» όπως είπε.

«Υπάρχουν συγκεκριμένες προθεσμίες που πρέπει να τηρηθούν. 21 έως 30 μέρες κατ’ ελάχιστον από την προκήρυξε εκλογών μέχρι τις πρώτες εκλογές» διευκρίνισε λέγοντας ότι θέλουμε 57 ημέρες από τη διάλυση της Βουλής έως τις δεύτερες κάλπες.

«Πολλοί αθροίζουν τις τρεις ημέρες των διερευνητικών που έχουν στη διάθεσή τους τα τρία πρώτα κόμματα. Αυτό μας κάνει ένα μέγιστο 10 ημερών. Το θέμα μας όμως είναι το άνοιγμα και το κλείσιμο της Βουλής. Δεν αρκούν τα αποτελέσματα της Singular, αλλά τα επίσημα αποτελέσματα από το Πρωτοδικείο, κάτι το οποίο απαιτεί τουλάχιστον δέκα ημέρες.

»Από τις 10 ημέρες αυτές, πρέπει να γίνει ορκωμοσία της Βουλής που θα έχει προκύψει από την απλή αναλογική, να ακολουθήσει δεύτερη συνεδρίαση για εκλογή προέδρου της Βουλής, και τρίτη συνεδρίαση για εκλογή αντιπροέδρων, κοσμητόρων, γραμματέων.

»Αφού ολοκληρωθεί όλη αυτή η διαδικασία, τότε διαπιστώνεται η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης. Υπολογίστε λοιπόν 15 ημέρες για να διαλυθεί η Βουλή, κάτι που σημαίνει συνολικά 57 ημέρες. Θέλουμε δύο μήνες, δηλαδή, από τη χρονική στιγμή της διάλυσης της Βουλής», είπε ο κ. Βορίδης.

Ερωτηθείς σχετικά, επισήμανε πως δεν θα έχουμε πολύμηνη εκλογική διαδικασία καθώς αν το πρώτο βράδυ των εκλογών «ο Τσίπρας έχει ηττηθεί, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ηττηθεί, δεν μπορεί να κερδίσει πια στις δεύτερες εκλογές γιατί θα έχει καταρρεύσει η ιστορία της προοδευτικής διακυβέρνησης».

«Επομένως, δεν έχει πια κυβερνητική πρόταση. Κακά τα ψέματα, εκείνη τη χρονική στιγμή, εκείνο το βράδυ των πρώτων εκλογών, η μόνη κυβερνητική δύναμη, η μόνη πολιτική δύναμη με κυβερνητική πρόταση, θα είναι Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη», συμπλήρωσε.

Απέκλεισε και το ενδεχόμενο να αλλάξει ο νόμος για την εκλογή βουλευτών Επικρατείας που προέρχονται από την ομογένεια λόγω της μικρής συμμετοχής ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει το αν υπάρχει κυβερνητικός σχεδιασμός για τον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη.

Για τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι η Νέα Δημοκρατία είναι κόμμα διαφθοράς με αφορμή τις υποθέσεις Πάτση και Χειμάρα, απάντησε πως «το να ακούω τον ΣΥΡΙΖΑ να μου λέει για τα θέματα ηθικής τάξεως, εκεί πραγματικά νομίζω ξεπερνάμε τον εαυτό μας», σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δύο υπουργούς του στο Ειδικό Δικαστήριο που κατηγορούνται για κακουργήματα και τους έχει ακόμη μέλη του.

Τόνισε δε, πως η μεγάλη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πως «ο Μητσοτάκης τους αποπέμπει στο δευτερόλεπτο και ο Τσίπρας τους στηρίζει μέχρι την τελική τους καταδίκη ή εν πάση περιπτώσει απαλλαγή».

«Ο Μητσοτάκης δεν περίμενε ούτε την κρίση της επιτροπής πόθεν έσχες για τους δύο, ούτε το τι θα γίνουν στα δικαστήρια. Δεν περίμενε τίποτα» είπε μεταξύ άλλων ενώ έκανε λόγο για «πολιτική διαφορά στάσεως…Στη στάση που έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την απολύτως καθαρή και αυστηρή, και στην απολύτως ανεκτική και συμπεριληπτική αυτών των υποθέσεων από την πλευρά του Τσίπρα», κατέληξε ο κ. Βορίδης.

Με πληροφορίες της ΕΡΤ

πηγή: lifo

now/politics/boridis-arhes-martioy-prepei-na-dialythei-i-boyli-gia-na-ehoyme-ekloges-ton-aprilio

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button