Πολιτική

Δένδιας: Έτοιμη η Ελλάδα για διάλογο με την Τουρκία χωρίς προκλήσεις

O υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στην ΑΟΖ αλλά και στην τουρκική ρητορική.

Ο Νίκος Δένδιας ανέφερε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να προσέλθει σε διάλογο με την Τουρκία «ανά πάσα στιγμή, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι από την άλλη πλευρά δεν θα υπάρχουν προκλήσεις που τον υπονομεύουν».

Εν συνεχεία, εστίασε στο θέμα της ΑΟΖ λέγοντας πως «Η θέση της Ελλάδας είναι ξεκάθαρη: Με την Τουρκία έχουμε μία διαφορά που αφορά στην οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Θέλουμε η διαφορά αυτή να λυθεί με ειρηνικό τρόπο, μέσα από έναν ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο».

Ενώ ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις επισημάνει ότι «Έχουμε απόλυτη συναίσθηση των δυσκολιών, όπως έχουμε και πλήρη επίγνωση ότι η Τουρκία αυτή τη στιγμή δεν δείχνει να έχει αποστεί των πάγιων θέσεών της».

Τέλος, μίλησε και για «τις αυξομειώσεις στην τουρκική ρητορική» λέγοντας πως «Τις καταγράφουμε, όπως κάνουμε πάντα άλλωστε, τις σημειώνουμε, τις συγκρατούμε» και σημείωσε πως μετά τις εκλογές «υπάρχουν τρόποι να μειωθεί η ένταση, να εργαστούμε σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, να προχωρήσουμε στην εξεύρεση κοινού εδάφους για την επίλυση της μόνης διμερούς διαφοράς που έχουμε με την Τουρκία, δηλαδή την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, επί τη βάση της UNCLOS και των αρχών του Διεθνούς Δικαίου – και όλα αυτά να γίνουν χωρίς να εκτοξεύουμε απειλές ο ένας στον άλλον».

 

https://www.lifo.gr/now/politics/dendias-etoimi-i-ellada-gia-dialogo-me-tin-toyrkia-horis-prokliseis

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button