Πολιτική

Δένδιας για Τουρκία: Υπάρχουν σαφείς εθνικές γραμμές στην Ελλάδα

Ο Νίκος Δένδιας, μιλώντας για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας ενόψει και των εκλογών στην Τουρκία, επισήμανε ότι «υπάρχουν σαφείς εθνικές γραμμές». 

«Θα πρέπει να υπάρχει μια αμοιβαία κατανόηση των προκλήσεων. Εάν ο καθένας από εμάς αντιλαμβάνεται τα πράγματα με τελείως ξεχωριστό και διαφορετικό τρόπο, τότε θα είναι πολύ δύσκολο να πάμε μπροστά», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας για την Τουρκία, μιλώντας στο Action 24.

Δένδιας για εκλογές στην Τουρκία: Είμαι επιφυλακτικός ότι ο Ερντογάν θα χάσει τις εκλογές

«Κατά το διάστημα αυτής της κυβέρνησης υπογράφηκαν περίπου 320 διεθνείς συμφωνίες, αριθμός πρωτοφανής. Αλλιώς διαπραγματεύεσαι όταν αυτός που βρίσκεται απέναντί σου ξέρει ότι η πολιτική θα διατηρηθεί και αλλιώς όταν ξέρει ότι μετά από δύο χρόνια θα έρθει ένας άλλος υπουργός, ο οποίος θα πει τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που λες εσύ» επισήμανε σχετικά με τις προκλήσεις της Τουρκίας την περασμένη τετραετία. 

Αναφερόμενος στις τουρκικές εκλογές, ο Νίκος Δένδιας επεσήμανε ότι η τουρκική κοινωνία θα κρίνει ποιος θα είναι ο ερχόμενος πρόεδρος και σημείωσε: «Βλέπω τις μετρήσεις. Εάν με ρωτάτε, θα έλεγα ότι θα ήμουν επιφυλακτικός να πω εάν ο πρόεδρος Ερντογάν θα χάσει τις εκλογές. Δεν λέω ότι αποκλείεται. Λέω, απλώς, θα ήμουν πιο προσεκτικός από τις μετρήσεις».

«Επίσης, αυτό που βλέπω είναι ότι τα πάρα πολλά δημοσιεύματα του δυτικού τύπου έχουν ίσως μια αντίστροφη επιρροή μέσα στην Τουρκία. Δημιουργούν μάλλον ένα ρεύμα συμπάθειας προς τον πρόεδρο Ερντογάν», ανέφερε. «Μέσα από την ανάλυση των θέσεων του κάθε χώρου και του κάθε κόμματος, πιθανώς θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε κάποια συμπεράσματα. Αλλά, με κανέναν τρόπο, δεν νομιμοποιούμαστε να τα διατυπώσουμε δημοσίως», ανέφερε.

«Πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτή την περίοδο, όταν εκλεγεί τουρκική κυβέρνηση, μήπως και υπάρχει ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας», κατέληξε.

Δένδιας για Χειμάρρα: Η σύλληψη του υποψηφίου δημάρχου δύο ημέρες πριν από τις εκλογές συνιστά σκάνδαλο

Νωρίτερα, κατά την άφιξή του στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφερόμενος στη σύλληψη του υποψηφίου δήμαρχου Χειμάρρας, Διονύση-Φρέντι Μπελέρη, υποστήριξε ότι «η σύλληψη υποψηφίου δημάρχου δύο μέρες πριν από τις εκλογές αν δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, συνιστά σκάνδαλο». 

Όπως τόνισε, μάλιστα, αυτό το αναγνώρισε και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα.«Ενημέρωσα γι’ αυτό ήδη τον ύπατο εκπρόσωπο, τον κύριο Μπορέλ, και τον Σουηδό υπουργό Εξωτερικών ως ασκούντων την προεδρία. Η ελληνική κυβέρνηση θα το παρακολουθήσει εξαιρετικά στενά», επεσήμανε ο κ. Δένδιας.

«Αν δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, η σύλληψη υποψηφίου δημάρχου δύο μέρες πριν από τις εκλογές είναι ένα απόλυτο σκάνδαλο», επανέλαβε.

Τέλος, για το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών σημείωσε: «Η σημερινή συζήτηση, έστω και στο άτυπο συμβούλιο για την Ουκρανία, είναι εξαιρετικά σημαντική γιατί στην Ουκρανία κρίνεται συνολικά η ευρωπαϊκή υπόθεση όσον αφορά την εδαφική ακεραιότητα αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Η σύλληψη του Διονύση Φρέντι Μπελέρη και ενός ακόμα συνεργάτη του φαίνεται πως έγινε με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων. Κατά την αλβανική εκλογική νομοθεσία αποτελεί εκλογικό ποινικό αδίκημα και τιμωρείται με κάθειρξη έως πέντε έτη.

Πρόκειται για την πρώτη  σύλληψη υποψηφίου δημάρχου σε όλη τη χώρα για εκλογικό ποινικό αδίκημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά του κ. Μπελέρη είχαν προηγηθεί κατ΄επανάληψη από τον Αλβανό πρωθυπουργό, Έντι Ράμα προσωπικές επιθέσεις.

https://www.lifo.gr/now/politics/dendias-gia-toyrkia-yparhoyn-safeis-ethnikes-grammes-stin-ellada

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button