Πολιτική

Διπλωματικές πηγές: «Ευπρόσδεκτη κάθε κίνηση για ομαλοποίηση» στις σχέσεις με την Τουρκία

Ως «ευπρόσδεκτη» χαρακτηρίζουν ελληνικές διπλωματικές πηγές κάθε κίνηση που οδηγεί στην ομαλοποίηση των σχέσεων με την Τουρκία στη «σκιά» των δηλώσεων Τσαβούσογλου για διερευνητικές συνομιλίες και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

«Η Ελλάδα συστηματικά προωθεί τις σχέσεις καλής γειτονίας, ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, επιλύοντας εκκρεμότητες με τους γείτονές της με βάση την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, στο πλαίσιο του σεβασμού των Αρχών και Αξιών του Χάρτη του ΟΗΕ», σημειώνουν διπλωματικές πηγές. 

Υπενθυμίζεται δε πως αυτό έχει πράξει η Ελλάδα με χώρες όπως η Ιταλία, η Αίγυπτος και η Αλβανία.

«Η πιστή τήρηση των εν λόγω κανόνων είναι η προϋπόθεση ώστε να επιλυθεί η μοναδική διαφορά μας με τη γείτονα Τουρκία, που είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές.

«Κάθε κίνηση που οδηγεί προς την ομαλοποίηση των σχέσεων μας με την Τουρκία, είναι ευπρόσδεκτη και η Ελλάδα είναι πρόθυμη να ανταποκριθεί».

Ο Τσαβούσογλου προτείνει συνομιλίες και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης

Νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους, πρότεινε την έναρξη διερευνητικών συνομιλιών με την Αθήνα καθώς και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας μίλησε με θερμά λόγια για την Ελλάδα επ’ αφορμή της άμεσης βοήθειας μετά τον φονικό σεισμό που στέρησε τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους της γειτονικής χώρας.

«Η Ελλάδα ήταν μια από τις πρώτες χώρες που επέκτεινε τη στήριξή της προς την Τουρκία και έστειλε ομάδες έρευνας και διάσωσης και ιατρικές ομάδες έκτακτης ανάγκης», τόνισε ο  κ. Τσαβούσογλου και αποκάλεσε «φίλο» τον Νίκο Δένδια.

πηγή: lifo

now/politics/diplomatikes-piges-eyprosdekti-kathe-kinisi-gia-omalopoiisi-stis-sheseis-me-tin

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button