Πολιτική

Η ατζέντα Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και η κρίσιμη συνάντηση με Τραμπ

Σε μια ιδιαίτερη κρίσιμη για την Ελλάδα συγκυρία πραγματοποιείται η επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τον πρωθυπουργό να γίνεται δεκτός στον Λευκό Οίκο.
Το ταξίδι του πρωθυπουργού κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς έρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία η Τουρκία κλιμακώνει την επιθετική ρητορική της με φόντο τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ως απάντηση, ο πρωθυπουργός μεταφέρει στις αποσκευές του τη συμφωνία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ για τον αγωγό EastMed.

Ο πρωθυπουργός αναχωρεί σήμερα, Κυριακή, με πρώτο σταθμό – αρκετά μακριά από την Ουάσινγκτον – το Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριντα, όπου υπάρχει σημαντική παρουσία ομογενών, με καταγωγή κυρίως από την Κάλυμνο και τα Δωδεκάνησα.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη μέσα σε έναν αιώνα Έλληνα πρωθυπουργού, μετά τον Ελευθέριο Βενιζέλο που επισκέφθηκε στις 30 Ιανουαρίου 1922 την εκεί ελληνική παροικία, τα μέλη της οποίας ήταν κυρίως σφουγγαράδες.

Ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με το δήμαρχο της πόλης, Χρυσόστομο Αλαχούζο και το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γκας Μπιλιράκης και θα παραστεί σε εκδήλωση της ΑΧΕΠΑ με την Παγκρητική Ένωση Αμερικής.

Ανήμερα των Θεοφανείων ο πρωθυπουργός θα παρακολουθήσει την τελετή Αγιασμού των Υδάτων, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου.

Το τμήμα του προγράμματος του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, που έχει αυξημένο πολιτικό ενδιαφέρον, ξεκινάει την Τρίτη το πρωί με τη συνάντηση που θα έχει με την ηγεσία του Atlantic Council, της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης για θέματα διεθνών σχέσεων.

Στις 10:15 τοπική ώρα (17:15 ώρα Ελλάδας), ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε πάνελ με τον αντιπρόεδρο του Συμβουλίου, Ντέιμον Γουίλσον.

Συνάντηση με Γκεοργκίεβα στο ΔΝΤ

Στη συνέχεια, θα έχει συνάντηση εργασίας με τη νέα γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα προχώρησε στα τέλη του 2019 σε πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων προς το Ταμείο, ενώ αναμένεται να υπάρξει αντίστοιχη ενέργεια και κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς.

Ο πρωθυπουργός, κατά πληροφορίες, θα θέσει επί τάπητος στην επικεφαλής του ΔΝΤ τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ενώ η συζήτηση δεν αποκλείεται να υπεισέλθει και στο αίτημα της κυβέρνησης για περιορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Τετ-α-τετ με τον Ντόναλντ Τραμπ
Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, που αποτελεί τον πυρήνα των επαφών του στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι προγραμματισμένη για το μεσημέρι της ίδιας ημέρας – στις 14:00 τοπική ώρα (21:00 ώρα Ελλάδας). Παράλληλα, με την κατ’ ιδίαν συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ, θα πραγματοποιηθούν στον Λευκό Οίκο και διευρυμένες συναντήσεις αντιπροσωπειών από τις δύο πλευρές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να υπογραμμίσει σε όλους τους τόνους πως η Ελλάδα παραμένει πυλώνας σταθερότητας στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα δώσει έμφαση στο γεγονός ότι η συμφωνία Άγκυρας – Τρίπολης για τη χάραξη νέων θαλάσσιων συνόρων και ΑΟΖ είναι παράνομη και εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Ισχυρό «χαρτί» στα χέρια του πρωθυπουργού αποτελεί η τριμερής συμφωνία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, που υπεγράφη στις 2 Ιανουαρίου στην Αθήνα. Πρόκειται, εξάλλου, για ένα έργο, την κατασκευή και ασφάλεια του οποίου έχουν εγγυηθεί και οι Ηνωμένες Πολιτείες με την παρουσία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην τριμερή συνάντηση που έγινε τον περασμένο Μάρτιο στην Ιερουσαλήμ.

Ο κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να εκθέσει την τουρκική προκλητικότητα στην περιοχή και θα τονίσει τον αποσταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Άγκυρα, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη συμφωνία με την κυβέρνηση της Τρίπολης για την οριοθέτηση της ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παρά τις αντιφατικές δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου για την Τουρκία και τις τοποθετήσεις του που αφήνουν να εννοηθεί ότι υπάρχει ένα επίπεδο προσωπικής κατανόησης στις σχέσεις του με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι η χώρα μας αποκτά συνεχώς μεγαλύτερη σημασία για τις ΗΠΑ και ότι αυτό εκφράζεται τόσο σε επίπεδο δηλώσεων όσο και έμπρακτα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αλλά και από ισχυρούς παραγόντες στην Ουάσινγκτον. Αυτό συνέβη πρόσφατα, με την προώθηση του διακομματικού σχεδίου νόμου για την Ανατολική Μεσόγειο, του γνωστού EastMed Act που αφορά στην εταιρική σχέση Ασφάλειας και Ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο, προστατεύοντας ουσιαστικά τη μεταφορά αερίου των κοιτασμάτων της περιοχής, αλλά προβλέπει και την άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο.

Στην ατζέντα των συνομιλιών βρίσκεται επίσης η ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας σε συνεργασία με τις HΠΑ, η αναβάθμιση των F-16, ενώ στο τραπέζι των συνομιλιών θα τεθεί και το ενδεχόμενο αγοράς F-35 καθώς και η συμπαραγωγή drones.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επρόκειτο να έχει συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της δεξίωσης που παραθέτει παραδοσιακά ο πρόεδρος των ΗΠΑ στους ηγέτες των κρατών που συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Η συνάντηση είχε ακυρωθεί τότε στο «παρά πέντε», επειδή ξεκινούσε η έρευνα κατά του Τραμπ στο Κογκρέσο.

Στο Κογκρέσο Την Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει τις επαφές του στην αμερικανική πρωτεύουσα, με επίσκεψη στη Γερουσία, όπου αρχικά θα συναντηθεί με μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων. Θα ακολουθήσει συνάντηση με τη διακομματική ηγεσία της Βουλής των Αντιπροσώπων και στη συνέχεια θα παρακαθίσει σε γεύμα που παραθέτουν ομογενειακές οργανώσεις.

Προσέλκυση επενδύσεων
Την ίδια ημέρα (στις 15:00 τοπική ώρα, 22:00 ώρα Ελλάδος) ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με Αμερικανούς επενδυτές. Στις συναντήσεις αυτές θα τεθούν επί τάπητος θέματα διμερούς συνεργασίας σε πάρα πολλούς τομείς: Τηλεπικοινωνίες, τεχνολογικές εξελίξεις με έμφαση στα ζητήματα νέων τεχνολογιών, θέματα εκπαίδευσης, επενδύσεις, ενέργεια, τουρισμός, χρηματοπιστωτικός τομέας κ.ά.

Δεξίωση από Πενς και Πομπέο
Το πρόγραμμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Τετάρτης (ξημερώματα ώρα Ελλάδος), με το δείπνο που παραθέτουν προς τιμήν του ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

Στο δείπνο είναι προσκεκλημένοι περίπου 300 σημαντικοί παράγοντες των ΗΠΑ από τους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας και της επιστήμης.

Ο Μάικ Πομπέο είχε βρεθεί πρόσφατα στην Αθήνα, όπου υπέγραψε το Πρωτόκολλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCΑ), ένα κείμενο με το οποίο αναβαθμίστηκαν οι σχέσεις των δύο χωρών στον αμυντικό τομέα.

Η ατζέντα Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και η κρίσιμη συνάντηση με Τραμπ

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button