Πολιτική

Κώστας Καραμανλής: Μόνο η παράταξή μας μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητα

«Tο όραμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή για την ένταξη της Ελλάδας στην ενωμένη Ευρώπη ήταν μια θεμελιώδης στρατηγική επιλογή» ανέφερε κατά την ομιλία του στο Ζάππειο για την Ημέρα της Ευρώπης, ο Κώστας Καραμανλής.

«Η παράταξή μας στάθηκε όρθια σε δύσκολες ώρες. Παρέμεινε και θα παραμείνει ισχυρή ως ο κεντρικός κορμός της δημόσιας ζωής μας» είπε ο Κώστας Καραμανλής στέλνοντας μήνυμα ενότητας πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

«Το κλειδί της δύναμής της είναι η προσήλωση στις αρχές και τις αξίες, όπως με σαφήνεια τις προσδιόρισε ο ιδρυτής της. Στην ιστορική της διαδρομή και προσφορά» είπε μεταξύ άλλων.

Καραμανλής Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi

Κώστας Καραμανλής: Δυστυχώς σήμερα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα έχει μείνει ημιτελές

«Ο Καραμανλής πίστευε ότι η Ελλάδα πρέπει να καταστεί αναπόσπαστο και οργανικό τμήμα της Ευρωπαϊκής οικογένειας. Σήμερα σχεδόν όλοι αποδεχόμαστε ότι αυτός είναι ο φυσικός μας χώρος και οποιαδήποτε άλλη σκέψη είναι αδιανόητη» πρόσθεσε από το βήμα του Ζαππείου ο Κώστας Καραμανλής.

Συνέχισε δε, λέγοντας πως «Ο Καραμανλής, όπως όλοι οι μεγάλοι εμπνευστές της Ευρωπαϊκής ιδέας, είχε συλλάβει το όραμα της Ευρωπαϊκής ισχύος εν τη ενώσει. Της Ευρωπαϊκής  ολοκλήρωσης δηλαδή, κατά την οποία η πολιτική ένωση θα οδηγούσε στην  επικράτηση των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών και τη διάδοσή τους στον  υπόλοιπο κόσμο.

»Ισχυρή Ευρώπη που, σε πνεύμα συνεργασίας και  αλληλεγγύης, θα υπηρετούσε και το κοινό αλλά και το εθνικό συμφέρον. Στόχος φιλόδοξος αλλά όχι ανεδαφικός, δύσκολος αλλά με ανεκτίμητη αξία  στην πραγμάτωσή του. Όπως επιγραμματικά το είχε συμπυκνώσει ο Winston  Churchill: “Ζητούμε από τα ευρωπαϊκά έθνη, ανάμεσα στα οποία έχουν κυλήσει  ποταμοί αίματος, να ξεχάσουν τις υπερχιλιετείς διαμάχες τους και να εργαστούν  για τις μεγαλύτερες αρμονίες από τις οποίες εξαρτάται το μέλλον».

Πρόσθεσε δε ότι «Δυστυχώς σήμερα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα έχει μείνει ημιτελές και δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των οραματιστών ηγετών αλλά και των λαών των πρώτων μεταπολεμικών δεκαετιών» ενώ σημείωσε πως «Τα μειωμένα ανακλαστικά, η βραδεία αντίδραση στην αντιμετώπιση  κρίσεων, όπως η πανδημία και το μεταναστευτικό, έχουν οδηγήσει όχι απλώς  σε στασιμότητα, αλλά ίσως και σε υποχώρηση της προοπτικής για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.».

Ο Κώστας Καραμανλής έκανε αναφορά και «στην αδυναμία της Ένωσης να δράσει έγκαιρα και αποτελεσματικά» όπως είπε που εκδηλώθηκε εμφαντικά κατά την παγκόσμια οικονομική κρίση που ανέκυψε το 2008 – 2009. Αντί ταχείας και αποφασιστικής αντίδρασης επικράτησε σύγχυση, δυστοκία στη  λήψη αποφάσεων, έλλειψη αλληλεγγύης, ενίοτε και υστεροβουλία. Η  περίπτωση της χώρας μας υπήρξε χαρακτηριστική».

»Προφανώς δεν  αμφισβητούνται δικές μας αδυναμίες και λάθη. Δεν αμφισβητείται όμως ότι και  η συνταγή που επιβλήθηκε στην Ελλάδα, πέρα από συγκεκριμένα αυτονόητα και υπερήμερα μέτρα, ήταν εν πολλοίς εξοντωτική, τιμωρητική και προς  παραδειγματισμό άλλων. Ούτε αμφισβητείται ότι απέτυχαν σε όλες σχεδόν τις προβλέψεις τους, όπως άλλωστε παραδέχθηκαν και οι ίδιοι, βεβαίως κατόπιν  εορτής» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Καραμανλής Facebook Twitter
Κώστας Καραμανλής, Κυριάκος Μητσοτάκης, Αντώνης Σαμαράς/ Φωτ.: Eurokinissi

«Ανάπτυξη, επενδύσεις και ευημερία αλλά με κοινωνική συνοχή και προστασία  ήταν η επιτυχημένη συνταγή όλης της Ευρώπης με μικροπαραλλαγές από χώρα  σε χώρα. Το μοντέλο αυτό είναι πλέον σε ανάσχεση και αποδρομή.» σημείωσε ο Κώστας Καραμανλής ενώ τόνισε πως «Εξίσου εμφανής είναι η υστέρηση της Ευρώπης στην μεγάλη γεωπολιτική  σκακιέρα. Κι αν αυτό ήταν ορατό ήδη από ετών, κορυφώνεται πάντως στις  μέρες μας με τον πόλεμο της Ουκρανίας, την παγκόσμια κρίση και τον νέο  ψυχρό, (μέχρι τώρα, ευτυχώς) πόλεμο. Πράγματι η ρωσική εισβολή ήταν πράξη  απαράδεκτη και καταδικαστέα.».

«Όμως τούτη την ώρα, με τους κινδύνους της κλιμάκωσης και διάχυσης της σύγκρουσης να ελλοχεύουν, προέχει η  κατάπαυση του πυρός και η επάνοδος στο τραπέζι την διαπραγματεύσεων» όπως είπε ο Κώστας Καραμανλής ενώ υπογράμμισε ότι «Αντί όμως να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναζήτηση διεξόδου, άγεται και φέρεται αμήχανη και συρόμενη από  επιλογές τρίτων. Ακόμα χειρότερα εμφανίζεται συχνά διαιρεμένη σε σχέση με τις πολιτικές της προτεραιότητες στην κρίση αυτή.

»Αν όμως η Ευρώπη η ίδια δεν βγει μπροστά για να τερματιστεί ο πόλεμος, που διεξάγεται στο δικό της έδαφος, ο ορίζοντας μόνο ζοφερός μπορεί να χαρακτηριστεί» είπε επισημαίνοντας ότι είναι «επείγουσα η ανάγκη η Ευρώπη να ανασκουμπωθεί και να αναλάβει  τις ευθύνες της και πρωτοβουλίες».

Καραμανλής Facebook Twitter
Κυριάκος Μητσοτάκης και Κώστας Καραμανλής/ Φωτ.: Eurokinissi

Κώστας Καραμανλής για Τουρκία

Αναφερόμενος στην Τουρκία ο Κώστας Καραμανλής επισήμανε ότι «Διαχρονικά και συστηματικά η Τουρκία εγείρει μονομερείς διεκδικήσεις και μάλιστα ανεξάρτητα από εκλογικά αποτελέσματα, κυβερνήσεις και πρόσωπα».

Τόνισε ότι επιδιώκει ηγεμονικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο και «η Ελλάδα είναι το βασικό εμπόδιο για την πραγμάτωση αυτών των επιδιώξεων. Το δόγμα της “Γαλάζιας Πατρίδας” δεν επιτρέπει καμιά αμφιβολία περί αυτού» όπως είπε.

«Οι πρόσφατες δηλώσεις Τσαβούσογλου περί αδιευκρίνιστου καθεστώτος νησιών του Αιγαίου, εν μέσω μάλιστα συγκυριακής ύφεσης, δεν επιτρέπουν αυταπάτες. Διότι είναι αυταπάτη να νομίζει κανείς ότι τυχόν υποχωρήσεις από πάγιες εθνικές θέσεις θα λύσουν το πρόβλημα. Ή ακόμα χειρότερα ότι μια λύση – πακέτο, όλων των διεκδικήσεων δηλαδή που αυθαιρέτως και μονομερώς προβάλλει η Τουρκία, συνιστά ρεαλιστική προσέγγιση.» είπε.

Ο Κώστας Καραμανλής σε συνέχεια της ομιλίας του σημείωσε πως η «Ελλάδα παγίως είναι έτοιμη να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Όλα τα άλλα θέματα που εγείρει η Τουρκία είναι λυμένα και διευθετημένα από το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς Συνθήκες. Πολύ ορθώς πράξατε κ. Πρωθυπουργέ που πολύ πρόσφατα  το τονίσατε και πάλι». κατέληξε.

« Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: 

• Το καθεστώς των νησιών είναι δεδομένο και εκτός πάσης συζήτησης • Το δικαίωμα άμυνας και αποτροπής για την ασφάλεια των νησιών είναι  αδιαπραγμάτευτο 
• Το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων είναι κατά το Διεθνές Δίκαιο μονομερές και στην αποκλειστική δικαιοδοσία της κάθε χώρας • Τελεία και παύλα».

Κώστας Καραμανλής για εκλογές 

Μιλώντας για αυξημένη αστάθεια και αβεβαιότητα στον διεθνή ορίζοντα, ο Κώστας Καραμανλής ανέφερε ότι «Οι χειρισμοί στα εθνικά θέματα απαιτούν εγρήγορση και αποφασιστικότητα. Ο ρόλος της Ελλάδας στην Ευρώπη πρέπει να διασφαλιστεί και να ενισχυθεί».

Επισήμανε δε, ότι «Στις δύσκολες αυτές συνθήκες η χώρα έχει ανάγκη από πολιτική σταθερότητα. Δεν έχει την πολυτέλεια για πολιτική αστάθεια, ακυβερνησία, ατέρμονα  κομματικά παζάρια. Την επόμενη των εκλογών η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση  βιώσιμη, με καθαρή εντολή και ορίζοντα τετραετίας.  

«Τη σταθερότητα και την προοπτική αυτή μόνο η παράταξή μας μπορεί να  εγγυηθεί. Όπως το κάνει επί μισό σχεδόν αιώνα.» όπως είπε ο Κώστας Καραμανλής.

Κατέληξε δε με ένα μήνυμα ενότητας λέγοντας πως «Με τη στήριξη όλων μας η παράταξή μας είναι ισχυρή και θα επιτύχει μια ακόμα  εκλογική νίκη στις επικείμενες εκλογές.  

»Αναμφίβολα, η κυβέρνηση έχει να επιδείξει σοβαρό έργο. Η βελτίωση στους  οικονομικούς δείκτες, οι επενδύσεις, η φορολογική μεταρρύθμιση, η  ουσιαστική προώθηση του ψηφιακού κράτους, η διαχείριση του  μεταναστευτικού, η αναβάθμιση της αποτρεπτικής ικανότητας των ενόπλων  δυνάμεων είναι χειροπιαστά παραδείγματα. 

»Η επόμενη κυβέρνηση, κύριε πρωθυπουργέ, πρέπει να συνεχίσει την προσπάθεια με ακόμα μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Ιδιαίτερα στους  ευαίσθητους τομείς της δημόσιας υγείας και παιδείας, της ασφάλειας των πολιτών και της απονομής της δικαιοσύνης».

Ο Κώστας Καραμανλής έκλεισε την ομιλία του λέγοντας πως «Η παράταξή μας στάθηκε όρθια σε δύσκολες ώρες. Παρέμεινε και θα παραμείνει  ισχυρή ως ο κεντρικός κορμός της δημόσιας ζωής μας. Το κλειδί της δύναμής της είναι η προσήλωση στις αρχές και τις αξίες, όπως με σαφήνεια τις προσδιόρισε ο ιδρυτής της. Στην ιστορική της διαδρομή και προσφορά. Η  συνταγή της επιτυχίας με απλά λόγια: 

• Σεβασμός στους δημοκρατικούς θεσμούς. 
• Απέναντι σε κάθε μορφή ανομίας. 
• Πάντα δίπλα στους πολίτες, ειδικά τους λιγότερο ευνοημένους. • Άγρυπνοι και ασυμβίβαστοι στην υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων.».

https://www.lifo.gr/now/politics/kostas-karamanlis-mono-i-parataxi-mas-mporei-na-eggyithei-ti-statherotita

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button