Πολιτική

Μητσοτάκης: Δεν θα στείλουμε Leopard στην Ουκρανία- Απολύτως απαραίτητα για την αμυντική μας θέση

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η χώρα μας δεν θα προμηθεύσει την Ουκρανία με γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard-2

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συζητούν τις τελευταίες εβδομάδες αν θα στείλουν γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία για να βοηθήσουν το Κίεβο να απωθήσει τα ρωσικά στρατεύματα από το έδαφός του. Μετά από πολλές αμφιταλαντεύσεις, η Γερμανία ακολούθησε χώρες όπως η Πολωνία και συμφώνησε να στείλει τα άρματα στην Ουκρανία.

Αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Ιαπωνία δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα αυτό.

«Έχουμε παράσχει σημαντική στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, όπως τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, αλλά δεν θα παράσχουμε άρματα μάχης Leopard 2 για τον απλούστατο λόγο ότι είναι απολύτως απαραίτητα για την αμυντική μας θέση», δήλωσε. «Έχουμε επίσης πάντα καταστήσει σαφές ότι είμαστε πρόθυμοι να υποστηρίξουμε την Ουκρανία, αλλά όχι εις βάρος των αμυντικών μας δυνατοτήτων».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πιο αναθεωρητική η τουρκική εξωτερική πολιτική

Σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Τόκιο την Τρίτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε και στην Άγκυρα επειδή δεν επέβαλε κυρώσεις στη Μόσχα και αρνήθηκε να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη στρατιωτική συμμαχία.

«Η τουρκική θέση εντός του ΝΑΤΟ έχει απογοητεύσει πάρα πολλά μέλη του και αυτό δεν έχει καμία σχέση με τις ιδιαιτερότητες της ελληνοτουρκικής διμερούς ατζέντας», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Nikkei Asia. «Επωφελείται σε μεγάλο βαθμό από το γεγονός ότι έχει μια ειδική οικονομική σχέση με τη Ρωσία. Αν ανήκεις σε μια συμμαχία, η οποία είναι επίσης μια συμμαχία αξιών, δεν μπορείς να κάθεσαι στο φράχτη».

«Δεν ανησυχώ για μια πιθανή σύγκρουση», δήλωσε σχετικά με την Τουρκία ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ανησυχώ όμως ότι η τουρκική εξωτερική πολιτική τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πιο αναθεωρητική και πιο επιθετική, κάτι που νομίζω ότι είναι ακατάλληλο σε μια εποχή που αντιμετωπίζουμε μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου στην Ουκρανία. Πολλά από αυτά που βλέπετε έχουν να κάνουν με την προεκλογική ρητορική από την πλευρά της Τουρκίας, αλλά ανησυχώ ότι όλη αυτή η συνεχής πολεμοκαπηλεία δηλητηριάζει την τουρκική κοινή γνώμη» τόνισε.

πηγή: lifo

now/politics/mitsotakis-den-tha-steiloyme-leopard-stin-oykrania-apolytos-aparaitita-gia-tin

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button