Πολιτική

Μητσοτάκης: Φίλτρα ελέγχου για τις νόμιμες παρακολουθήσεις της ΕΥΠ- Τα αρχεία θα διαγράφονται σε 6 μήνες

«Καμία αλλαγή δεν μπορεί να εμποδίζει την εθνική αποστολή κρίσιμων βραχιόνων του κράτους όπως η ΕΥΠ ή η αντιτρομοκρατική», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής, στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης «Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών».

Αναφερόμενος σε δημοσιεύματα για τις παρακολουθήσεις, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «πληθωρισμό» με λίστες με ονομάτων χωρίς αποδείξεις, και κατηγόρησε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης «φιλικά» προς τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε. 

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο, κάνοντας λόγο για εφτά «τομές».  

Οι αλλαγές

Αναφερόμενος στις απαιτούμενα χαρακτηριστικά του διοικητή της ΕΥΠ, ο πρωθυπουργός είπε πως από εδώ και στο εξής ο διοικητής της ΕΥΠ θα μπορεί να είναι μόνο διπλωμάτης ή ανώτατος αξιωματικός και υποδιοικητές περιορίζονται σε δύο και θα είναι δημόσιοι λειτουργοί. «Κατά συνέπεια ούτε δημοσιογράφοι ούτε ιδιώτες μάνατζερ» δεν μπορούν να ηγηθούν της ΕΥΠ, είπε, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα. 

Κατά τον κ. Μητσοτάκη, με το νομοσχέδιο γίνεται «πιο σφιχτός» ο προσδιορισμός της έννοιας της εθνικής ασφάλειας. 

Παράλληλα, προβλέπονται επάλληλα φίλτρα ελέγχου για νόμιμη συνακρόαση. Θα μπορούν να την ζητούν μόνο ΕΥΠ και αντιτρομοκρατική και το αίτημα θα πρέπει να ορίζει με σαφήνεια την αιτία της άρσης απορρήτου ενώ θα πρέπει να συμφωνούν δύο εισαγγελείς. Για πολιτικό πρόσωπο, θα πρέπει να δίδεται και η έγκριση του τρίτου πολιτειακού παράγοντα του Προέδρου της Βουλής.

Οσοι παρακολουθούνται νόμιμα, θα ενημερώνονται για αυτό μετά από 3 έτη, και αυτό θα κρίνεται από τον πρόεδρο της επιτροπής απορρήτου τηλεπικοινωνιών, τον διοικητή της ΕΥΠ και τον εισαγγελέα.

Όλα τα αρχεία θα ψηφιοποιούνται και αν υπάρχει διαφωνία θα γίνεται δεκτή η πλειοψηφία του τριμελούς οργάνου.

Τα αρχεία θα διαγράφονται 6 μήνες μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης, αλλά ο φάκελος αιτιολογίας θα διατηρείται για 10 χρόνια και μετά θα συντάσσεται έκθεση με το περιεχόμενου του αρχείου και την αιτιολογία.

Το νομοσχέδιο θα απαγορεύει πλήρως τη χρήση κακόβουλου λογισμικού από ιδιώτη. Η λειτουργία του λογισμικού θα συνιστά κακούργημα και θα επιφέρει έως 10 έτη κάθειρξη.

Η εμπορία και η κατοχή επανέρχεται στον Ποινικό Κώδικα, όπως είπε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως οι συγκεκριμένες προβλέψεις είχαν «εξοβελιστεί» λίγες ημέρες πριν τις εκλογές του 2019. Μόνο το κράτος θα μπορεί να προμηθεύεται τέτοια λογισμικά αλλά με αυστηρές προϋποθέσεις.

Ενώνονται όλες οι διάσπαρτες υπηρεσίες και την ευθύνη γι’ αυτό θα έχει μόνιμη επιτροπή στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

«Στα τέλη Αυγούστου είχα προαναγγείλει ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας ώστε να αναβαθμιστεί και να εκσυγχρονιστεί η προστασία, η λειτουργία των υπηρεσιών ασφαλείας και η λειτουργία των επικοινωνιών. Αφού είχε ήδη αντικατασταθεί η ηγεσία της ΕΥΠ και είχε καθιερωθεί διπλός έλεγχος στις νομιμες επισυνδέσεις» είπε ο πρωθυπουργός.

«Να θυμίσω ότι το πλαίσιο προστασίας των επικοινωνιών στη χώρα μας νομοθετήθηκε το 1994» συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως «τότε μόνο ένας στους διακόσιους Έλληνες είχε κινητό, το διαδίκτυο δεν υφίστατο και ο όρος κυβερνοασφάλεια ήταν παντελώς άγνωστος».

«Το σημερινό νομοσχέδιο έρχεται να οριοθετήσει ένα νέο πεδίο στο οποίο οφείλουν να κινούνται όλοι. Στην ανάγκη καθιέρωσης ενός νέου πλαισίου θεωρώ ότι συμφωνούμε όλοι, ακόμα και όσοι διατυπώνουν ενστάσεις επί του περιεχομένου του νομοσχεδίου. Κοινή βάση θα πρέπει να αποτελεί ότι καμία αλλαγή δεν μπορεί να εμποδίζει την εθνική αποστολή κρίσιμων βραχιόνων του κράτους όπως η ΕΥΠ ή η αντιτρομοκρατική». 

πηγή: lifo

now/politics/mitsotakis-filtra-eleghoy-gia-tis-nomimes-parakoloythiseis-tis-eyp-ta-arheia-tha

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button