Πολιτική

Οικονόμου για Τέμπη: Σε επίπεδο πρωθυπουργού η εικόνα αυτή του χάους δεν είχε φτάσει

Την άποψη ότι όλοι όσοι εμπλέκονται στον ΟΣΕ όφειλαν να γνωρίζουν για τη διάλυση που επικρατεί στο εσωτερικό του, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου

«Όλες οι αλυσίδες που εμπλέκονται, όλες οι διοικήσεις έπρεπε να ξέρουν τι συμβαίνει. Όφειλαν να γνωρίζουν οι εμπλεκόμενοι με τον ΟΣΕ ότι υπήρχε αυτό το μαύρο χάλι στη διοίκηση που είδαμε και που δεν μπορεί να είναι ανεκτό.

»Εδώ δε μιλάμε για κάποιες στοιχειώδεις αδυναμίες, αλλά για τη νοοτροπία και την παθογένεια του ”λουφάρω και φεύγω μισή ώρα νωρίτερα από τη βάρδια”, ”βάζω τον καινούργιο που ήρθε, για να κάνουν τα ρεπό τους οι παλιοί”, ”κάνω τον έξυπνο και φεύγω την επόμενη μέρα, να πάρω μια αναρρωτική για να μην μπλέξω στις διαδικασίες της τραγωδίας”.

»Όλα αυτά είναι συμπτώματα και παθογένειες, που δε γεννήθηκαν χθες» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Η εικόνα διάλυσης δεν έφτασε ποτέ στον πρωθυπουργό»

Στην συνέχεια εξήγησε πως η εικόνα της διάλυσης που αναδείχθηκε με τον πιο τραγικό τρόπο μέσα από το δυστύχημα δεν είχε φτάσει ποτέ στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Προφανώς, σε επίπεδο πρωθυπουργού, η εικόνα αυτή δεν είχε φτάσει», ξεκαθάρισε.

Έπειτα, τόνισε ότι η ιστορία και η εξέλιξη των συμβάσεων είναι κάτι το οποίο θα αναδειχθεί. «Αύριο έχουμε τη συζήτηση στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της βουλής. Παρέλαβε η κυβέρνησή μας το 2019, ένα έργο το οποίο ήταν τελματωμένο, σταματημένο. Όλα αυτά θα αποδειχθούν με στοιχεία. Και από το 2019 και μετά – με καθυστερήσεις – ξεμπλοκαρίστηκε ένα έργο, που έχει ως αποτέλεσμα σήμερα να έχει παραδοθεί το 70%» σημείωσε.

«Οι υπουργοί στη διάθεση όσων διενεργούν τις έρευνες»

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι οι υπουργοί της κυβέρνησης θα είναι στην διάθεση όλων όσων διεξάγουν τις έρευνες προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση.

«Θεωρούμε αυτονόητο ότι όλοι οι άνθρωποι, πρωτίστως οι πολιτικοί, που είχαν τον οποιοδήποτε ρόλο σ’ αυτή τη διαδικασία τα τελευταία χρόνια, οφείλουν να μιλήσουν και να απαντήσουν στις ερωτήσεις και να είναι κατ’ αρχήν στη διάθεση όλων όσων διενεργούν τις έρευνες», είπε και πρόσθεσε:

«Την ώρα που εμείς λέμε πως δεν είναι δυνατόν ο Χρήστος Σπίρτζης να είναι ”εξαφανισμένος” ή να βγαίνει και να λέει, χωρίς αντίλογο, πράγματα τα οποία δε στέκουν, για να στηρίξει το επιχείρημα ότι φταίνε οι προηγούμενοι και οι επόμενοι και δεν φταίει σε τίποτα ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι αυτονόητο ότι και υπουργοί της δικής μας κυβέρνησης πρέπει, οφείλουν και είμαι προσωπικά σίγουρος να πουν αυτά που πρέπει. Είμαι βέβαιος, ότι δεν θα υπάρξει στέλεχος της δικής μας κυβέρνησης, που δεν θα το κάνει αυτό» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος».

«Ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε πολύ γρηγορότερα»

«Δεν αρνηθήκαμε ποτέ ότι κατά τη διάρκεια αυτής της τετραετίας δεν καταφέραμε να αλλάξουμε μια σειρά από παθογένειες που έρχονται από πολύ μακριά. Συγκρουστήκαμε, προσπαθήσαμε να κάνουμε μια σειρά από πράγματα.

Ακούμε πολλές φορές, με βάση αυτό το τραγικό δυστύχημα που κανείς μας δεν πρόκειται να ξεχάσει στη ζωή του ποτέ για το κράτος. Κράτος ήταν αυτοί οι άνθρωποι που ακούμε να μιλάνε στα τηλέφωνα με αυτούς τους διαλόγους, όλες αυτές οι διαδικασίες που δεν επιτρέπουν σε μια σύμβαση να υλοποιηθεί σε δύο χρόνια και παίρνει δέκα παρατάσεις.

Κράτος, όμως, ήταν και οι πυροσβέστες και τα σωστικά συνεργεία εκείνη τη μέρα, τα νοσοκομεία που στήριξαν τραυματίες, οι άνθρωποι που έσπευσαν για να ταυτοποιήσουν σορούς πολύ γρηγορότερα, απ’ ό,τι στο παρελθόν» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει ασυμβίβαστη διάθεση σύγκρουσης με αυτές τις παθογένειες του παρελθόντος. «Οι πολίτες, γνωρίζουν πότε έγιναν βήματα για να πάει το κράτος μας μπροστά, ποια ήταν αυτά, ποιοι ήταν εκείνοι που τα έκαναν και ποιοι ήταν εκείνοι που μονίμως φρέναραν και πρόβαλαν αντιδράσεις και αντιστάσεις.

«Οι λύσεις πρέπει να είναι πολιτικές»

«Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη κάνει απολύτως πιο επιτακτικό το δίλημμα, το διακύβευμα για το πώς και κυρίως ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει την Ελλάδα του χθες με αξιολόγηση, αξιοκρατία, με συγκρούσεις κόντρα σε αυτές τις παθογένειες και τις νοοτροπίες που είδαμε. Δεν πρέπει να επιτρέψει κανένας μας είτε είναι Νέα Δημοκρατία, είτε ΣΥΡΙΖΑ, είτε ΠΑΣΟΚ, είτε Κ.Κ.Ε- αυτή η τραγωδία να μετατραπεί σε έναν ιδιότυπο εμφύλιο πόλεμο μεταξύ κοινωνίας, πολιτείας και πολιτικής. Οι λύσεις πρέπει να είναι πολιτικές» ανέφερε.

«Βιώσαμε ένα τραγικό γεγονός, ο κόσμος αισθάνεται την ανάγκη να εκφράσει την αγωνία του, την αγανάκτησή του, την οργή του. Αυτό είναι υγιές, πέρα από αυτούς που προσπαθούν να το κανιβαλίσουν. Η Δημοκρατία πρέπει να ακούσει αυτές τις φωνές για να μας οδηγήσουν σε μια συνολική αναγέννηση, σε αντιμετώπιση αυτών των θυλάκων αντίστασης που επιμένουν να τραβούν την Ελλάδα προς τα πίσω, προς το χθες» σημείωσε.

πηγή: lifo

now/politics/oikonomoy-gia-tempi-se-epipedo-prothypoyrgoy-i-eikona-ayti-toy-haoys-den-eihe-ftasei

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button