Πολιτική

Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά την Μυρσίνη Ζορμπά- «Υπηρέτησε με προσήλωση τις ιδέες της»

Την Μυρσίνη Ζορμπά «αποχαιρετά» ο πολιτικός κόσμος, εξαίροντας την πολυσχιδή προσωπικότητά της και το στίγμα που άφησε στη δημόσια ζωή. 

Η Μυρσίνη Ζορμπά, που είχε διατελέσει υπουργός Πολιτισμού, άφησε την τελευταία της πνοή χθες, Πέμπτη, έπειτα από μάχη με τον καρκίνο. 

«Υπήρξε μία δραστήρια προσωπικότητα, με δράση μισού αιώνα στον χώρο του πολιτισμού και με σαφές στίγμα στη δημόσια ζωή», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο συλλυπητήριο μήνυμά του. 

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η Μυρσίνη Ζορμπά, ως συνιδρύτρια του εκδοτικού οίκου «Οδυσσέας» σύστησε στο ελληνικό κοινό μεγάλα έργα της παγκόσμιας γραμματολογίας, αλλά και μορφές του δυτικού μαρξισμού. 

Ως επίμονη μεταφράστρια, ξεχώρισε με την εργασία της στην Ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας του Μάριο Βίττι. Αλλά και ως πρώτη διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου συνέβαλε στη μορφοποίηση των κρατικών πολιτικών στον τομέα αυτόν, έγραψε ακόμη. 

Στο μήνυμά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στο τελευταίο κείμενο που έγραψε η Μυρσίνη Ζορμπά πριν από τον θάνατό της. 

«Στην πολιτική υπηρέτησε με προσήλωση τις ιδέες της. Ιδέες και πρακτικές ριζικά αντίθετες με εκείνες που πρεσβεύει η παράταξή μου και εγώ προσωπικά», σημείωσε ο πρωθυπουργός. 

«Αυτές οι διαφωνίες μας, ωστόσο, δεν με εμποδίζουν να αναγνωρίσω τη συνέπειά της. Ούτε, προφανώς, μετριάζουν την εκτίμησή μου για το συγκλονιστικό κείμενο το οποίο κατέθεσε, ενώ έφευγε. Με λόγια ποτισμένα από τη συγκυρία. Συνεπώς ανυπόκριτα και ειλικρινή. Αλλά και χρήσιμα για όλους, καθώς με το δικό τους τρόπο, δίνουν στα πράγματα που μας περιβάλλουν το βάρος που τελικά έχουν», έγραψε ακόμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Τσίπρας: Θα μας συνοδεύουν το έργο και οι ιδέες της Μυρσίνης Ζορμπά 

«Η Μυρσίνη Ζορμπά τίμησε με την παρουσία της την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της υπουργού Πολιτισμού», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας στο συλλυπητήριο μήνυμά του. 

«Δεν θα μείνει απλά στη μνήμη μας. Θα μας συνοδεύει το έργο και οι ιδέες της», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παραθέτοντας απόσπασμα του τελευταίου κειμένου της Μυρσίνης Ζορμπά. 

«“Η δύναμη των ιδεών που δεν σταματάει να υπάρχει και που καταφέρνει να εξακτινωθεί πέρα από χρόνο”», όπως έγραψε στην αποχαιρετιστήρια ανάρτησή της, θα είναι πάντα μαζί μας», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. 

ΠΑΣΟΚ: Πολυσχιδής προσωπικότητα η Μυρσίνη Ζορμπά 

Το ΠΑΣΟΚ αποχαιρέτισε «με οδύνη» την Μυρσίνη Ζορμπά, υπογραμμίζοντας πως η πολυσχιδής προσωπικότητά της ξεδιπλώθηκε σε πολλές εκφάνσεις του δημόσιου βίου. 

«Ανέπτυξε ενεργό δράση κατά της δικτατορίας ως μέλος του ΠΑΜ. Διετέλεσε πρώτη διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ και ιδρυτικό μέλος της εθελοντικής οργάνωσης “Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού”. Οι επιστημονικές της δημοσιεύσεις θα αποτελέσουν πολύτιμη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές», ανέφερε ακόμη η ανακοίνωση που εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ. 

https://www.lifo.gr/now/politics/o-politikos-kosmos-apohaireta-tin-myrsini-zormpa-ypiretise-me-prosilosi-tis-idees-tis

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button