Πολιτική

Πλεύρης για ελλείψεις φαρμάκων: Πρόβλημα στα εισπνεόμενα- Πλήρης κάλυψη σε αντιβιώσεις, παιδικά σιρόπια

Το επόμενο δεκαήμερο θα υπάρξει πλήρης ομαλοποίηση, εκτίμησε ο Θάνος Πλεύρης αναφερόμενος στις ελλείψεις φαρμάκων

«Το πρόβλημα είναι σε εισπνεόμενα. Σε αντιβιώσεις αυτή τη στιγμή έχουμε πλήρη κάλυψη σε γενόσημα, στα παιδικά σιρόπια έχουμε γενόσημα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στο Mega. 

Υπάρχουν κάποια προβλήματα με τα εισπνεόμενα επειδή δεν παράγονται στην Ελλάδα, συνέχισε, «και σε κάποια άλλα παιδιατρικά, που συνδυάζονται με ειδικές μορφές σιροπιού, κάνουμε συνεχώς έκτακτες εισαγωγές». 

«Ήδη ομαλοποιείται η κατάσταση. Θεωρούμε ότι το επόμενο 10ήμερο θα έχουμε πλήρη ομαλοποίηση. Ελλείψεις περιστασιακές θα υπάρχουν σε συγκεκριμένα σκευάσματα, αλλά όχι η πίεση που είδαμε μέσα στις γιορτές», πρόσθεσε ο Θάνος Πλεύρης και επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση από άλλες χώρες, σε ό,τι αφορά στην έλλειψη φαρμάκων, επειδή έχει φαρμακοβιομηχανίες που παράγουν γενόσημα. 

«Σε πολλές από τις ελλείψεις που βλέπουμε, όχι σε όλες, υπάρχει αντίστοιχο φάρμακο», πρόσθεσε. Υπενθυμίζεται πως χθες ο ΕΟΦ έδωσε στη δημοσιότητα λίστα με τα εναλλακτικά φάρμακα που μπορούν να προμηθεύονται οι πολίτες, αν δεν μπορούν να βρουν το σκεύασμα που γνωρίζουν. 

Ο κατάλογος αυτός περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εισπνεόμενα, παυσίπονα, αντιπυρετικά, αποσυμφορητικά, αντισταμινικά και αντιβηχικά. 

«Στο 50% οι ΜΕΘ Παίδων»

Αναφορικά με τις ΜΕΘ Παίδων, ο υπουργός Υγείας δήλωσε πως «δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή θέμα κλινών», ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε πως αυτή τη στιγμή η πληρότητα είναι στο 50%

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επεσήμανε πως δεν μπορεί να γίνει ανάπτυξη κλινών σε νοσοκομεία που δεν διαθέτουν ήδη ΜΕΘ Παίδων, επειδή είναι τελείως διαφορετικές οι απαιτήσεις για αυτές τις μονάδες. 

«Δεν υπάρχει πρόβλημα πληρότητας. Το πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχει διασπορά ΜΕΘ Παίδων. Στη Θεσσαλία, για παράδειγμα, δεν υπάρχουν, στη βόρεια Ελλάδα υπάρχει κατά βάση στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης, υπάρχει στην Πάτρα, στην Αθήνα», επεσήμανε και συμπλήρωσε ότι για αυτό πρέπει να υπάρχει δίκτυο διακομιδών. 

 

πηγή: lifo

now/politics/pleyris-gia-elleipseis-farmakon-problima-sta-eispneomena-pliris-kalypsi-se-antibioseis

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button