Πολιτική

Συνάντηση Μητσοτάκη-Μπλίνκεν αύριο στο Μέγαρο Μαξίμου – Τι περιλαμβάνει η ατζέντα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση αύριο, Δευτέρα, με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.

Ο πρωθυπουργός θα δεχθεί στις 19:30 τον Αμερικανό ΥΠΕΞ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Νωρίτερα, στις 18:00, ο πρωθυπουργός θα παραστεί και θα μιλήσει στην εκδήλωση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με θέμα: «4 χρόνια έργο για την Παιδεία – Αλλαγή στην πράξη», στο Μέγαρο Μουσικής.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, εκτός από τον Έλληνα πρωθυπουργό, θα συναντήσει και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, καθώς και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.

Τα θέματα συζήτησης αναμένεται να είναι η αμυντική συνεργασία, η ενεργειακή ασφάλεια και η κοινή δέσμευση των δύο χωρών υπέρ της υπεράσπισης της Δημοκρατίας.

Επίσης, παρουσία του Άντονι Μπλίνκεν, πρόκειται να ξεκινήσει και ο τέταρτος γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ στις 21 Φεβρουαρίου.

Μπλίνκεν: Ανακοίνωσε επιπρόσθετη βοήθεια 100 εκατ. δολαρίων για τους σεισμοπαθείς της Τουρκίας

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα έρθει στην Αθήνα μετά την επίσκεψή του στην Τουρκία, όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Άντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε σήμερα στην Τουρκία τη χορήγηση 100 εκατομμυρίων δολαρίων επιπρόσθετης βοήθειας προς τους πληγέντες από τον σεισμό.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, που μετέβη στην Τουρκία για να δείξει την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στον σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ, έφθασε από το Μόναχο της Γερμανίας, όπου συμμετείχε στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια, στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

Είναι από αυτήν τη βάση, όπου σταθμεύουν κάπου 1.500 Αμερικανοί στρατιώτες, που διοχετεύεται ένα μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας, κυρίως της αμερικανικής, προς τις ζώνες που έχουν πληγεί από τον σεισμό των 7,8 βαθμών της 6ης Φεβρουαρίου.

Είναι επίσης εκεί από όπου ο Άντονι Μπλίνκεν απογειώθηκε για να πετάξει με ελικόπτερο πάνω από την πληγείσα επαρχία Χατάι.

«Όταν βλέπουμε την έκταση των ζημιών, τον αριθμό των κτιρίων, τον αριθμό των διαμερισμάτων, τον αριθμό των κατοικιών που καταστράφηκαν, θα χρειαστεί μια τεράστια προσπάθεια για την ανοικοδόμηση και εμείς δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε την προσπάθεια αυτή», δήλωσε ο Μπλίνκεν.

«Προσθέτουμε 100 εκατομμύρια δολάρια για να έλθουν και να βοηθήσουν εκείνους που έχουν απεγνωσμένα ανάγκη», είπε.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να συναντήσει στρατιωτικούς και άλλους αξιωματούχους που συντονίζουν την αμερικανική βοήθεια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυξαν από την επομένη μέρα του σεισμού πολλές ομάδες έρευνας και διάσωσης στην Τουρκία, περίπου 200 άτομα, και αποδέσμευσαν μια πρώτη δόση 85 εκατομμυρίων δολαρίων ως ανθρωπιστική βοήθεια.

Διέθεσαν ελικόπτερα Μπλακ Χοκ και Σινούκ για τη μεταφορά προμηθειών.

Τα Ηνωμένα Έθνη απηύθυναν έκκληση για διεθνή βοήθεια προκειμένου να συγκεντρωθεί ένα δισεκατομμύριο δολάρια για την Τουρκία.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ

πηγή: lifo

now/politics/synantisi-mitsotaki-mplinken-ayrio-sto-megaro-maximoy-ti-perilambanei-i-atzenta

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button