Πολιτική

Τέμπη: «Δεν υπήρχε περιορισμός ορίου ηλικίας στη μετάταξη του σταθμάρχη» απαντά το ΥΠΕΣ στον ΣΥΡΙΖΑ

Τα όρια ηλικίας «δεν καταλαμβάνουν» τους υπό μετάταξη υπαλλήλους του ΟΣΕ, αναφέρει το υπουργείο Εσωτερικών, απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ για τον σταθμάρχη της Λάρισας, ο οποίος κρίθηκε προφυλακιστέος μετά την απολογία του για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη. 

Με ανάρτηση στα social media, ο τομεάρχης Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, κατήγγειλε ως «εξόφθαλμα παράνομη» τη μετάταξη του σταθμάρχη στη Λάρισα, αναφέροντας ότι δεν πληρούσε τα ηλικιακά όρια. 

Στην ίδια ανάρτηση, ο κ. Ραγκούσης κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει στο ερώτημα: «Ποιος πολιτικός- κυβερνητικός παράγοντας πίεσε και επέβαλε την παράνομη μετάταξη του μοιραίου σταθμάρχη;». 

Σταθμάρχης Λάρισας: Η απάντηση του ΥΠΕΣ στον Ραγκούση 

Με ανακοίνωση που εξέδωσε, το υπουργείο Εσωτερικών απαντά πως ο σταθμάρχης ήταν μετατασσόμενος και δεν είχε περιορισμό ορίου ηλικίας. 

«Οι υποψήφιοι για διορισμό στον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδος διέπονται από την σχετική Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 3326/Β/2022) όπου καθορίζονται τα ειδικά όρια ηλικίας διορισμού προσωπικού», αναφέρει σχετικά το υπουργείο Εσωτερικών. 

«Τα όρια ηλικίας δεν καταλαμβάνουν τους υπό μετάταξη υπαλλήλους σύμφωνα με το άρθρο 33 της Υπουργικής Απόφασης με ΦΕΚ 2623/Β/2022 που αφορά στον Εσωτερικό Κανονισμό του ΟΣΕ. Ο εν λόγω υπάλληλος ήταν μετατασσόμενος και δεν είχε περιορισμό ορίου ηλικίας», συμπληρώνει, σχετικά με τη μετάταξη του σταθμάρχη στη Λάρισα. 

Στην ίδια ανακοίνωση, το υπουργείο Εσωτερικών επικρίνει τον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του. 

«Είναι θλιβερό, για ζητήματα τόσο ευαίσθητα και με τέτοιο έντονο συναισθηματικό και ηθικό φορτίο, ο ΣΥΡΙΖΑ να μην έχει τη στοιχειώδη πρόνοια τουλάχιστον να διαβάσει με επιμέλεια τη νομοθεσία, προτού κατακεραυνώσει την κυβέρνηση για τις δήθεν παράνομες ενέργειές της», αναφέρει συγκεκριμένα το υπουργείο. 

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών: 

«Αναφορικά με ανακοίνωση που εξέδωσε ο τομεάρχης Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ιωάννης Ραγκούσης, με την οποία ισχυρίζεται ότι η μετάταξη του σταθμάρχη Λάρισας είναι εξόφθαλμα παράνομη λόγω του ότι υπήρχε κώλυμα της μετατάξεως του, επειδή δήθεν ο ΟΣΕ απαιτούσε ρητώς και εγγράφως υποψηφίους με όριο ηλικίας τα 48 έτη, καλώντας δε την κυβέρνηση να απαντήσει ποιος κυβερνητικός παράγοντας πίεσε και επέβαλε την παράνομη μετάταξη του μοιραίου σταθμάρχη, ενημερώνουμε για τα ακόλουθα:

Οι υποψήφιοι για διορισμό στον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδος διέπονται από την σχετική Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 3326/Β/2022) όπου καθορίζονται τα ειδικά όρια ηλικίας διορισμού προσωπικού. 

Τα όρια ηλικίας δεν καταλαμβάνουν τους υπό μετάταξη υπαλλήλους σύμφωνα με το άρθρο 33 της Υπουργικής Απόφασης με ΦΕΚ 2623/Β/2022 που αφορά στον Εσωτερικό Κανονισμό του ΟΣΕ. Ο εν λόγω υπάλληλος ήταν μετατασσόμενος και δεν είχε περιορισμό ορίου ηλικίας. 

Τα λεγόμενα επιθυμητά προσόντα δεν αποτελούν νομικές προϋποθέσεις παρά μόνο επιθυμητές κατευθύνσεις που αναζητά ο Οργανισμός, τα οποία όμως προφανώς δεν τον κωλύουν από το να κάνει επιλογές, καθώς δεν αποτελούν τυπικές προϋποθέσεις είτε για πρόσληψη είτε για μετάταξη και οι οποίες ορίζονται μόνο από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.

Επιπλέον, ενημερώνουμε ότι ο ΟΣΕ προκήρυξε συνολικά στον A΄ Κύκλο Κινητικότητας του 2022, 114 θέσεις. Από αυτές τις 114 θέσεις, καλύφθηκαν μόλις 8 θέσεις συνολικά. Από τις 114 θέσεις οι 18 αφορούσαν σταθμάρχες, εκ των οποίων καλύφθηκαν οι δυο μόλις θέσεις.

Είναι θλιβερό, για ζητήματα τόσο ευαίσθητα και με τέτοιο έντονο συναισθηματικό και ηθικό φορτίο, ο ΣΥΡΙΖΑ να μην έχει τη στοιχειώδη πρόνοια τουλάχιστον να διαβάσει με επιμέλεια τη νομοθεσία, προτού κατακεραυνώσει την κυβέρνηση για τις δήθεν παράνομες ενέργειές της». 

Ραγκούσης: Η πιο επίσημη ομολογία κυβερνητικής ενοχής  

Στην αρχική ανάρτησή του, ο Γιάννης Ραγκούσης ανέφερε πως σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία θέσεων του 1ου Κύκλου Κινητικότητας του 2022, για την κάλυψη της θέσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σταθμαρχών, ο ΟΣΕ «απαιτούσε ρητώς κι εγγράφως, υποψήφιους για μετάταξη, με όριο ηλικίας έως 48 έτη». 

Επομένως, συνέχισε ο κ. Ραγκούσης, «εάν είχε τηρηθεί η νομιμότητα, ο συγκεκριμένος υπάλληλος που ήταν ηλικιακά πολύ μεγαλύτερος, δεν θα είχε μπορέσει να καταλάβει τη συγκεκριμένη θέση του σταθμάρχη Λάρισας και δεν θα βρισκόταν να ασκεί τα συγκεκριμένα καθήκοντα τη μοιραία βραδιά της 28ης Φεβρουαρίου». 

Τέμπη: «Δεν υπήρχε περιορισμός ορίου ηλικίας στη μετάταξη του σταθμάρχη» απαντά το ΥΠΕΣ στον ΣΥΡΙΖΑ Facebook Twitter

Το πρωί της Δευτέρας, ο Γιάννης Ραγκούσης σχολίασε πως η απάντηση του υπουργού Εσωτερικών αποτελεί «την πιο επίσημη ομολογία κυβερνητικής ενοχής» και την «πιο έγκυρη επιβεβαίωση της διαπίστωσης που καταλήξαμε ότι “τελικά, το πελατειακό-επιτελικό κράτος της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι αυτό που δυστυχώς βρίσκεται πίσω από την τραγωδία στα Τέμπη”».

Στη νεότερη ανάρτησή του ο τομεάρχης Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει πως από την αντιπαραβολή της απάντησης της κυβέρνησης με το ΦΕΚ της μετάταξης του σταθμάρχη της Λάρισας προκύπτει «η πλήρη γνώση και συνέργεια της κυβέρνησης, στην προσπάθεια συγκάλυψης της παράνομης μετάταξής του». 

Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Ραγκούση προκύπτει «με την εκ των υστέρων εξαίρεση του ορίου ηλικίας μέσα από την υπουργική απόφαση Καραμανλή στις 30 Μαΐου 2022», επειδή στις 7 Απριλίου ο ΟΣΕ «είχε ήδη θέσει το όριο ηλικίας των 48 ετών ως προϋπόθεση», στις 13 Απριλίου «ο σταθμάρχης είχε ήδη υποβάλει αίτηση η οποία έπρεπε αμέσως να είχε απορριφθεί λόγω υπέρβασης στο όριο ηλικίας» και διότι με το απαντητικό έγγραφο έγκρισης στις 25 Μαΐου από την υπηρεσία του «είχε ήδη ολοκληρωθεί παράνομα η προαπαιτούμενη διαδικασία». 

«Τα στοιχεία, τα επίσημα έγγραφα, οι αδιαμφισβήτητες ημερομηνίες, η αλληλουχία των γεγονότων, καταδικάζουν απόλυτα την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Δυστυχώς, εάν είχε τηρηθεί η νομιμότητα, ο συγκεκριμένος υπάλληλος δεν θα είχε μπορέσει να καταλάβει τη συγκεκριμένη θέση του σταθμάρχη Λάρισας και δεν θα βρισκόταν να ασκεί τα συγκεκριμένα καθήκοντα τη μοιραία βραδιά της 28ης Φεβρουαρίου», καταλήγει ο κ. Ραγκούσης. 

Τέμπη: «Δεν υπήρχε περιορισμός ορίου ηλικίας στη μετάταξη του σταθμάρχη» απαντά το ΥΠΕΣ στον ΣΥΡΙΖΑ Facebook Twitter

πηγή: lifo

now/politics/tempi-den-ypirhe-periorismos-orioy-ilikias-sti-metataxi-toy-stathmarhi-apanta-ypes

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button