Πολιτική

Τσίπρας: Είναι προτιμότερο να σε κυβερνά μια Αριστερά που κάνει ό,τι μπορεί, παρά μια Δεξιά που κάνει ό,τι θέλει

Στο Οικονομικό Φόρμουμ των Δελφών παραχώρησε συνέντευξη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος απευθύνθηκε στη μεσαία τάξη, με φόντο και τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

«Αυτή τη φορά δεν απευθυνόμαστε μόνο στους αδύναμους, απευθυνόμαστε στη μεσαία τάξη. Σε αυτούς που έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν το δάνειό τους – βεβαίως όχι όταν τα funds θέλουν να πάρουν 3 και 4 φορές την αξία που αγόρασαν το δάνειο, όπως συμβαίνει σήμερα. Πρέπει να δοθεί η ευκαιρία στη μεσαία τάξη να κρατήσει την περιουσία της» επεσήμανε, ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας κατά την παρουσία του στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών.

Απαντώντας στις καταγγελίες της ΝΔ πως εάν εφαρμοστεί το πρόγραμμα του κόμματος θα πάμε σε νέα οικονομική ύφεση, σημείωσε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταφέρει να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, να ρυθμίσει το χρέος, να αφήσει 37 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία, να πετύχει 8 συνεχόμενα τρίμηνα θετικών ρυθμών ανάπτυξης».

«Οπότε, το μόνο που είχε μείνει στον κ. Μητσοτάκη να υποσχεθεί είναι η επενδυτική βαθμίδα» παρατήρησε και είπε πως έδωσε αυτή την υπόσχεση πριν από τις εκλογές του 2019, αλλά και καθ΄όλη τη διάρκεια της θητείας του. «Αντί για επενδυτική βαθμίδα αφήνει μεγαλύτερο το δημόσιο χρέος κατά 46 δισ. ευρώ, μεγαλύτερο το ιδιωτικό χρέος κατά 40 δισ. ευρώ και μεγαλύτερο κατά 10 φορές το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών».

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα μία «χρηστή διοίκηση στα δημόσια οικονομικά« όπως και η «αλλαγή του μείγματος κοινωνικής πολιτικής» θα οδηγήσει στο να «πετύχουμε και την επενδυτική βαθμίδα ταυτόχρονα όμως και να ανασάνει η ελληνική κοινωνία».

Όσον αφορά στο σχέδιο «Δήμητρα» του γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, σημείωσε πως «άνοιξε ένα θέμα που δεν αφορά την πραγματικότητα, αφορά τις δικές του εμμονές» και επεσήμανε πως οι θέσεις αυτές σχετικά με το νόμιμα «δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης ή συζήτησης». 

«Το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας σήμερα δεν είναι το νόμισμα, αλλά ότι το νόμισμα που έχουμε στην τσέπη μας δε μας φτάνει» ανέφερε. 

Τσίπρας: Είναι προτιμότερο να σε κυβερνά μια Αριστερά που κάνει ό,τι μπορεί, παρά μια Δεξιά που κάνει ό,τι θέλει Facebook Twitter
Φωτ.: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Αλέξης Τσίπρας διερωτήθηκε «για πόσο πια μπορούμε να επισείουμε τον μπαμπούλα του ΣΥΡΙΖΑ;» και συνέχισε καταγγέλλοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «ψέματα». «Έγινε το 2012, έγινε το 2015. Το 2023 είναι οξύμωρο. Αλλά δεν είναι κάτι πρωτότυπο για τον κ. Μητσοτάκη. Το 2018, όταν βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, έλεγε ότι υπογράψαμε 4ο μνημόνιο. Τα ίδια ψέματα λέει και τώρα»

«Η Ελλάδα δυστυχώς απομακρύνθηκε από την ευρωπαϊκή κανονικότητα αυτά τα τέσσερα χρόνια του κ. Μητσοτάκη. Όταν έχουμε 10 δισ. ευρώ σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς σε ημετέρους, όταν σε αυτή τη χώρα ο μέσος επιχειρηματίας ξέρει ότι για να μπορέσει να πάρει ένα έργο πρέπει να περάσει από το ιδιαίτερο γραφείο μέσα στο Μαξίμου. Αυτή είναι η πραγματικότητα και ας με διαψεύσει όποιος μπορεί. Πολλοί θα θέλουν, λίγοι θα μπορούν» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δυστυχώς, ο επενδυτής ξέρει ότι βασιλεύει η διαφθορά και η μαύρη οικονομία» δήλωσε, ενώ συνεχίζοντας αναφέρθηκε στο ζήτημα των υποκλοπών, σημειώνοντας πως «η εικόνα της χώρας χειροτέρευσε ακόμη περισσότερο». 

 

«Προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη είναι ο σεβασμός στο κράτος δικαίου, στη δημοκρατία, στους κανόνες της χρήστης διοίκησης και η πάταξη της διαφθοράς».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε, έχει «συγκεκριμένο πρόγραμμα για την ανάταξη της οικονομίας και τη στήριξη της κοινωνίας» και ζητά από την κοινωνία «ισχυρή λαϊκή εντολή για να σχηματίσουμε κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας από την επομένη των εκλογών». 

Όσον αφορά στη Νέα Δημοκρατία, ανέφερε πως «φαίνεται να είναι κόμμα ανάδελφο» που «δεν μπορεί» να συνεργαστεί με άλλα κόμματα, όχι δεν θέλει. «Δεν μπορεί με το όμορο κόμμα της δεξιάς πολυκατοικίας, τον κ. Βελόπουλο, και προσπαθεί να του κλέψει υποψήφιους με αποστασίες». Αν και δεν το απέκλεισε να συνεργαστεί η ΝΔ με την Ελληνική Λύση, είπε ότι η ΝΔ δεν μπορεί να συνεργαστεί με ένα κόμμα «που έχει καταγραφεί ως φιλορωσικό, ακραίο σε πολλές θέσεις». Επίσης, δεν γίνεται να συνεργαστεί με «με το από τα αριστερά της όμορο, το κεντροαριστερό ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ» γιατί παρακολουθούσε τον Νίκο Ανδρουλάκη. 

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως η εναλλακτική για την επόμενη μέρα είναι να «υπάρξει μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας» ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ. Αν, πάλι, δεν βγαίνουν οι αριθμοί «και τα υπόλοιπα μικρότερα κόμματα της Αριστεράς, θα πρέπει να αναλάβουν ευθύνη».

Τσίπρας: Είναι προτιμότερο να σε κυβερνά μια Αριστερά που κάνει ό,τι μπορεί, παρά μια Δεξιά που κάνει ό,τι θέλει Facebook Twitter
Φωτ.: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

«Και το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, εάν υπολείπονται 5-10 βουλευτές για να έχουμε την πλειοψηφία που χρειαζόμαστε για να προχωρήσουμε μπροστά σε ένα σχέδιο προοδευτικής προγραμματικής σύγκλισης, θα πρέπει να πάρουν την ευθύνη, αν θα στηρίξουν αυτή την κυβέρνηση ή αν θα ανοίξουν τον δρόμο στον κ. Μητσοτάκης, με απανωτές εκλογές και περιπέτειες για τη χώρα, να επανέλθει και να συνεχίσει αυτά που έκανε τέσσερα χρόνια».

Καταλήγοντας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετέφερε μία φράση που του έχει πει ο «φίλος» του, όπως είπε, ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα. 

«Ανήκω σε μία σχολή σκέψης είναι η Αριστέρα που θέλει να αναλαμβάνει ευθύνη, όχι να κάθεται στη γωνία και να χαίρεται τα λάβαρά της. (…) Να κλείσω με μία φράση ενός φίλου, μεγάλου ηγέτη, του ηγέτη της Βραζιλίας, Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα. “Είναι προτιμότερο να σε κυβερνήσει μία Αριστερά που κάνει ό,τι μπορεί, παρά μια δεξιά που κάνει ό,τι θέλει”».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

https://www.lifo.gr/now/politics/tsipras-einai-protimotero-na-se-kyberna-mia-aristera-poy-kanei-oti-mporei-para-mia

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button