Πολιτική

Φράχτης στον Έβρο: Παρουσία Μητσοτάκη η υπογραφή του σχεδίου επέκτασης-Τι περιλαμβάνει

Παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη ολοκληρώνεται σήμερα η υπογραφή της σύμβασης κατασκευής – επέκτασης του φράχτη στον Έβρο.

Αναλυτικότερα, την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου επισκέπτεται σήμερα Παρασκευή 31 Μαρτίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή και τον φράχτη στον Έβρο. Το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα παραστεί και θα μιλήσει στην εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής – επέκτασης του φράχτη και συνοδών έργων, κατά μήκος της ελληνοτουρκικής μεθορίου στην Περιφερειακή ενότητα Έβρου.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση ήδη έχουν κατασκευαστεί 37,5 χλμ και σήμερα, παρουσία του πρωθυπουργού, θα υπογραφεί η σύμβαση για την κατασκευή επιπλέον 35 χιλιομέτρων, με κόστος 100 εκατ. ευρώ, τα οποία έχει προβλεφθεί να καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Φράχτης Έβρος: Πέφτουν οι υπογραφές για την επέκταση-Όλος ο σχεδιασμός και η πολιτική αντιπαράθεση Facebook Twitter
Φωτ.: Sooc

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τοποθετηθεί για τον φράχτη του Έβρου μετά την σχετική συζήτηση που έγινε στην τελευταία συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, καθώς και μετά από την τελευταία δέσμευσή του πως με ή χωρίς ευρωπαϊκά λεφτά ο φράχτης στον Έβρο θα τελειώσει. Το τελευταίο ζήτημα προέκυψε μετά την αντιπαράθεση για την «τροπολογία Παπαδημούλη» στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης ήταν ο εισηγητής της πρωτοβουλίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σύμφωνα με την οποία ζητείται να μην χρηματοδοτηθεί η επέκταση του φράχτη στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες περιοχές της ΕΕ όπου οι εθνικές κυβερνήσεις το ζητούν.

Χθες στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος. Ειδικότερα και αναφορικά με την απόφαση του ευρωκοινοβουλίου που «κόβει» τα χρήματα για τη δημιουργία τεχνητών φρακτών στα σύνορα της Ευρώπης, ο υπουργός σημείωσε χαρακτηριστικά πως «Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε το τεχνητό εμπόδιο στο σύνολο του συνόρου της χώρας που είναι σύνορα και της Ευρώπης. Πρακτικά αυτό μπορεί να γίνει σε 147 χιλιόμετρα».

«Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί τη στάση του Παπαδημούλη παίρνει μια απαράδεκτη θέση σε ένα κρίσιμο θέμα για την ασφάλεια και απλώς είναι σταθεροί στη λογική ότι στη θάλασσα δεν υπάρχουν σύνορα και η στεριά είναι ξέφραγο αμπέλι», τόνισε και κατέληξε «έπρεπε να εκδιωχθεί ο Παπαδημούλης και αν δεν το κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με αυτήν τη θέση».

Το σχέδιο για τον φράχτη στον Έβρο

Το κυβερνητικό πλάνο για τον φράχτη στον Έβρο έχει αποτυπωθεί ήδη από τα τέλη του περασμένου Αυγούστου όταν εκδόθηκε και σχετική ανακοίνωση μετά από συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.

«Αποφασίστηκε η σταδιακή επέκταση του φράχτη σε όλο το μήκος του Έβρου, κατά προτεραιότητα σε επίμαχα σημεία όπως αυτά προσδιορίζονται από τα συναρμόδια Υπουργεία και το ΓΕΕΘΑ. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι ο διαγωνισμός για συμφωνία- πλαίσιο. Αποφασίστηκε επίσης η αναβάθμιση και η ενίσχυση των μέσων επιτήρησης», είχε αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Φράχτης Έβρος: Πέφτουν οι υπογραφές για την επέκταση-Όλος ο σχεδιασμός και η πολιτική αντιπαράθεση Facebook Twitter
Φωτ.: Sooc

Το σχέδιο επέκτασης του φράχτη στον Έβρο περιλαμβάνει:  

Α’ Φάση: 35 χλμ (Κεντρικός Έβρος) – Χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους – προϋπολογισμός 100 εκατ. ευρώ – χρονοδιάγραμμα : 12 Μήνες

Β’ Φάση: Συνολικό μήκος 140 χλμ – Χρονοδιάγραμμα: εντός 2-3 ετών (συντονισμένη προσπάθεια για εξασφάλιση χρηματοδότησης και από την Ε.Ε.)

 Τι περιλαμβάνει το έργο επέκτασης του φράχτη

● νέο τεχνητό εμπόδιο, ύψους 5 μέτρων και  βάθους 6 μέτρων

● κατασκευή 7 αντιβαλιστικών παρατηρητηρίων

● διαμόρφωση οδών επιτήρησης και συντήρησης των εμποδίων

● την κατασκευή θυροφραγμάτων

● κατασκευή νέου κτιρίου 300 τμ για τον εξοπλισμό φύλαξης συνόρων και

● βελτίωση υφιστάμενων κτιριακών και λοιπών υποδομών στην ευρύτερη περιοχή του έργου

To πρόγραμμα της επίσκεψης Μητσοτάκη στον Έβρο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου, θα παραστεί στην υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρία, του έργου κατασκευής τμήματος του φράχτη μήκους 35 χιλιομέτρων μεταξύ των περιοχών Κορνοφωλιάς – Σουφλίου και Ψαθάδων – Διδυμοτείχου.

Ειδικότερα κατά την επίσκεψή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί θα επισκεφθεί την Ορεστιάδα, το Διδυμότειχο και το Σουφλί.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στις 10 το πρωί στην κεντρική πλατεία Ορεστιάδας όπου θα συνομιλήσει με τους πολίτες, ενώ ανάλογες συναντήσεις θα πραγματοποιήσει στις 11 το πρωί στο Διδυμότειχο όπου πρώτα θα βρεθεί στο νοσοκομείο και στις 12 στο Σουφλί για να συνομιλήσει με πολίτες στο κέντρο της πόλης του μεταξιού.

Το απόγευμα στις 5.00 θα παραβρεθεί στον Πόρο των Φερών όπου θα επιθεωρήσει τον φράχτη που βρίσκεται εκεί και λίγο αργότερα στην τελετή υπογραφής της σχετικής σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία.

https://www.lifo.gr/now/politics/frahtis-ston-ebro-paroysia-mitsotaki-i-ypografi-toy-shedioy-epektasis-ti-perilambanei

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button