Πολιτική

Eβδομάδα κρίσιμων αποφάσεων από την Ε.Ε. για το ενεργειακό

Την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου αναμένεται η κρίσιμη η συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας, όπου και θα συζητήσουν έκτακτα πανευρωπαϊκά μέτρα για την ενεργειακή κρίση καθώς και την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με έγγραφα της Επιτροπής που διέρρευσαν1 και είδαν το φως της δημοσιότητας, η Ε.Ε. εξετάζει δύο πιθανά μέτρα με τα οποία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου. Το πρώτο προβλέπει την επιβολή ανώτατου ορίου τιμών για το εισαγόμενο φυσικό αέριο από τη Ρωσία, (μέτρο που στρέφεται επομένως απευθείας κατά της Μόσχας), ενώ το δεύτερο προβλέπει τη δημιουργία διοικητικών ζωνών τιμολόγησης για τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από τις διαταραχές στη ροή φυσικού αερίου. Η δεύτερη αυτή λύση ωστόσο, δεν είναι εύκολη στην εφαρμογή από πολιτική και νομική άποψη, αφού απαιτεί «σημαντικές κανονιστικές και τεχνικά πολύπλοκες προετοιμασίες»2.

Όσο συνεχίζεται το μπρα-ντε-φερ μεταξύ Ρωσίας και Δύσης και εν αναμονή της συνόδου των Υπουργών Ενέργειας, τρία κρίσιμα συμπεράσματα μπορούν να συναχθούν προς το παρόν:

1) Στην περίπτωση που η Ε.Ε. επιβάλει τελικά πλαφόν στο εισαγόμενο από τη Ρωσία φυσικό αέριο, η άμεση αντίδραση της Ρωσίας θα είναι να κλείσει τη στρόφιγγα. Η απόφαση αυτή θα εξαρτηθεί επομένως, από τη στάση των κρατών-μελών τα οποία και δεν επηρεάζονται στον ίδιο βαθμό από τη διακοπή φυσικού αερίου από τη Μόσχα.

2) Τα κράτη-μέλη, έχουν ήδη ξοδέψει περισσότερα από 280 δις ευρώ προκειμένου να μετριάσουν τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, χωρίς να έχουν καταφέρει να συγκρατήσουν τις τιμές, αλλά ούτε και την οργή νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Η Ευρώπη πρέπει να προετοιμάζεται για έναν κρύο χειμώνα.

3) Τέλος, το πολιτικό σύνθημα των ημερών, ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αντί να διχάσει, ένωσε την Ευρώπη θα υποβληθεί σε ένα ισχυρό crash test, ξεκινώντας ήδη από το φθινόπωρο. Με τον πληθωρισμό στην Ευρώπη να αγγίζει το 9%, το Ρώσο Πρόεδρο να «παίζει» με τα νεύρα των Ευρωπαίων ανοιγοκλείνοντας τη στρόφιγγα και υπό τον φόβο για έναν παγωμένο χειμώνα, με διακοπές και δελτία στην ενέργεια, οι επόμενοι μήνες θα δείξουν πόσο αρραγές ή μη είναι το ευρωπαϊκό μέτωπο.

2 EURACTIV, LEAK: EU debates price cap on Russian gas as row with Moscow escalates, 05/09/2022

Μίρκα Oικονομοπούλου

πηγή: creta24

evdomada-krisimon-apofaseon-tin-e-e-to-energeiako/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button