Αθλητικά

Τροποποιείται η προγραμματική για το κολυμβητήριο στο Ακρωτήρι. Τι ανακοίνωσε το ΕΑΚ Χανίων

Με την υπογραφή της τροποποίησης της προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα σε Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, Πολυτεχνείο Κρήτης και ΕΑΚ Χανίων, για το Αθλητικό Κέντρο Ακρωτηρίου, έκλεισε το 2022.

Ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής, Παναγιώτης Σβουράκης, προέβη στον απολογισμό δράσεων για το 2022, σημειώνοντας ότι για το κολυμβητήριο στο Ακρωτήρι θα υπάρχουν εξελίξεις το αργότερο έως τον Μάρτιο, ενώ για την ανακατασκευή του κολυμβητηρίου της Νέας Χώρας η δημοπράτηση του έργου αναμένεται περί τα τέλη Ιανουαρίου.

Αναλυτικά, ο κ. Σβουράκης επισημαίνει:

Οταν αναλάβαμε το τιμόνι του ΕΑΚ Χανίων τον Αύγουστο του 2021, πρώτιστο μέλημα στη συνάντηση της νέας διοίκησης με τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, ήταν η ανακατασκευή του κολυμβητηρίου της Νέας Χώρας, καθώς διαπιστώθηκε πως είχαν “παγώσει” τα πάντα. Ετσι ήρθε η νέα προγραμματική σύμβαση ανάμεσα σε ΓΓΑ-ΟΑΚ-ΝΟΧ, με το ΕΑΚ να παρακολουθεί την εξέλιξη των μελετών. Από και πέρα, τα εμπόδια που παρουσιάστηκαν… ξεπεράστηκαν και είμαστε στην ευχάριστη πλέον θέση να συζητάμε για τη δημοπράτηση του έργου περί τα τέλη Ιανουαρίου, με αρχικό προϋπολογισμό 8 εκ. ευρώ.

Ταυτόχρονα όμως, μέχρι την πολυπόθητη ανακατασκευή, κατορθώσαμε να λειτουργούμε αξιοπρεπώς την γηρασμένη εγκατάσταση, με πρώτιστο μέλημά μας την ασφάλεια μικρών και μεγάλων αθλητών που δραστηριοποιούνται εκεί.

Επανδρώσαμε πλήρως το ναυταθλητικό κέντρο Νέας Χώρας με υπαλλήλους μας, ώστε να είναι πάντα παρόντες σε όλες τις διοργανώσεις και στις προπονήσεις, για να υπάρχει το αίσθημα της ασφάλειας και αποφεύγονται τυχόν ατυχήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τεράστιες αλλαγές στις τιμές της ενέργειας κατέστησαν την εγκατάσταση ασύμφορη σε δαπάνες. Ενδεικτικά, από τον συνολικό προϋπολογισμό του ΕΑΚ Χανίων για το 2022, που ανέρχεται σε κάτι παραπάνω από 1 εκ. Ευρώ, 800.000 ευρώ πήγαν στα έξοδα λειτουργίας του κολυμβητηρίου, με το ρεύμα και το πετρέλαιο να μας στοιχίζουν πάνω από 600.000 ευρώ.

ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ

Εξελίξεις όμως έχουμε και με το Αθλητικό Κέντρο Ακρωτηρίου, όπως είχαμε συμφωνήσει να το ονομάσουμε στην προγραμματική σύμβαση της 30ης Αυγούστου 2021. Ενα μικρό εμπόδιο, κάποιες τροποποιήσεις που είχαν ζητηθεί δικαιωματικά από 1/6/2022 (σχετικά με την διαχείριση και λειτουργία από το ΕΑΚ) ξεπεράστηκαν και έτσι στις 22/12/2012 υπογράφηκε ανάμεσα στη ΓΓΑ, το ΕΑΚ Χανίων και το Πολυτεχνείο Κρήτης η νέα τροποποιητική προγραμματική σύμβαση, με μία μικρή παράταση δύο μηνών, ώστε να πληρωθεί η μελέτη και να ανοίξει ο δρόμος για την άμεση ένταξη στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης και να δημοπρατηθεί -αφού είναι έτοιμες οι μελέτες.

Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 12 εκ. Ευρώ.

ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΧΑΝΙΩΝ

Στο Εθνικό μας Στάδιο, το κλειστό γυμναστήριο κυριολεκτικά μεταμορφώθηκε. Με τη βοήθεια της Περιφέρειας υλοποιήθηκε η αλλαγή των κουφωμάτων, άλλαξε το παρκέ, βάφτηκαν και συντηρήθηκαν τα αποδυτήρια από υπαλλήλους του ΕΑΚ, και διαρκώς αναβαθμίζονται οι προσφερόμενες υπηρεσίες, δίνοντας μία άλλη εικόνα στο κλειστό και φιλοξενώντας πλέον αγώνες Α1 κατηγορίας, καθώς και άλλων εθνικών κατηγοριών.

Το προθερμαντήριο ολοκληρώθηκε, υλοποιώντας έτσι την προγραμματική για ένα έργο 130.000 ευρώ, όχι μεγάλο, αλλά πολύ σημαντικό για τη διεξαγωγή μεγάλων αγώνων.

Μην ξεχνάμε και τα όργανα γυμναστικής για αθλητές και κοινό αξίας 20.000 ευρώ, σε ένα καλαίσθητο χώρο που δημιουργήθηκε.

Οσο για το θέμα του ηλεκτροφωτισμού, πράγματι υπήρξε ένα σοβαρό εμπόδιο από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ωστόσο το έργο θα προχωρήσει. Μέχρι όμως να ολοκληρωθεί, μην ξεχνάτε πως η διοίκηση δεν άφησε ποτέ στο σκοτάδι το στάδιο. Με γρήγορα αντανακλαστικά και σε συνεργασία με την Γραμματεία, τοποθετήθηκε ένας αξιοπρεπής φωτισμός για τις βραδινές προπονήσεις, μέχρι την ολοκλήρωση του έργου ηλεκτροφωτισμού.

Για τον υποσταθμό του Σταδίου, στον οποίο οι εργασίες ξεκινούν εντός Ιανουαρίου, έχουμε ήδη λάβει σχετική έκτακτη επιχορήγηση 35.000 ευρώ, καθώς διαπιστώθηκε ότι εγκυμονούνται κίνδυνοι για την ασφάλεια των αθλούμενων.

Στο Εθνικό Στάδιο πραγματοποιήθηκαν διάφορες διοργανώσεις, όπως ο Μαραθώνιος Κρήτης, εκδηλώσεις και ημερίδες συλλόγων, το μίτινγκ στίβου ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΑ-ΧΑΝΙΑ 2022 κατηγορίας Bronze. Μάλιστα, για το μίτινγκ εισπράξαμε τα καλύτερα σχόλια από την Ισπανίδα κριτή της ΙΑΑF. Ο πήχης ανεβαίνει ακόμη ψηλότερα, αφού στις εγκαταστάσεις δραστηριοποιείται ο πρώτος πανελληνίως σύλλογος, ο Γ.Σ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ.

Εξίσου σημαντικό είναι ότι τον Δεκέμβριο του 2022, μετά από πολλές προσπάθειες, εντάχθηκε στο ΕΠΑ η μελέτη μεγάλης αίθουσας (άρση βαρών) κάτω από τις κερκίδες, προϋπολογισμού 323.000 ευρώ, θα δημοπρατηθεί τον Ιανουάριο και θα υλοποιηθεί το ερχόμενο καλοκαίρι. Πρόκειται για έργο όχι τόσο μεγάλο, αλλά πολύ σημαντικό, που προκαλεί δυσλειτουργία στους συλλόγους τα τελευταία χρόνια, ειδικά όταν επικρατούν κακές καιρικές συνθήκες.

Στόχος δε το 2023 είναι να ενταχθούν στο ΕΠΑ και οι έτοιμες μελέτες που υπάρχουν από τη ΓΓΑ για την αλλαγή του ταρτάν και του χλοοτάπητα, καθώς και τα αρδευτικά, ώστε να μπορέσουμε να φιλοξενήσουμε και ποδοσφαιρικούς αγώνες. Πρόκειται για έργο 1.280.000 ευρώ.

Κλείνοντας, περιμένουμε τις μελέτες που εκπονούνται τώρα για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου της αντισφαίρισης, αλλά και την βελτίωση των γηπέδων του ομίλου.

ΕΘΝΙΚΟ ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΟ ΧΑΝΙΩΝ

Αναφορικά τέλος με το σκοπευτήριο, νομίζω ότι η εικόνα έχει αλλάξει άρδην, παρά τα πενιχρά μέσα που έχουμε.

Πρώτα απ’ όλα, αναβαθμίσαμε την ασφάλεια του χώρου, εγκαθιστώντας, σε συνεννόηση με την Ασφάλεια Χανίων και την αντιπεριφέρεια Χανίων, σύστημα φύλαξης με κάμερες και διαρκούς παρακολούθησης της εγκατάστασης. Ετσι, εξοικονομήσαμε 40.000 ευρώ φέτος, ποσό που θα εξοικονομείται κάθε χρόνο.

Παράλληλα, επανδρώθηκε με δύο άτομα από τον ΟΑΕΔ, ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα πηγαίνουν και άλλοι για να βοηθήσουν σε μικροεπισκευές και κηπουρικές εργασίες.

Επίσης, μετά από πολλά χρόνια, αντικαταστάθηκε ο φωτισμός, ενώ εμπλουτίστηκαν με χώμα τα γήπεδα του σκιτ-τραπ, που πλέον μπορούν να φιλοξενήσουν μεγάλους αγώνες, όπως και έγινε με το κορυφαίο μίτινγκ “ΜΑΧΗ ΚΡΗΤΗΣ”, με μεγάλη συμμετοχή αθλητών και από την Κύπρο.

Ο στόχος βεβαίως για ένα τέταρτο γήπεδο τραπ-σκιτ παραμένει, ώστε να έχει πλέον ολυμπιακό χαρακτήρα η εγκατάσταση και να διοργανωθούν πολύ μεγάλοι αγώνες.

Οσο για τον υπάλληλο που συνταξιοδοτείται, θέμα που δημιούργησε ανησυχία στα σωματεία, ήδη έχουμε μεριμνήσει και το Υφυπουργείο θα έχει στη διάθεσή μας τον άνθρωπο που θα εκπαιδευτεί και θα συνεχίσει την απρόσκοπτη λειτουργία.

Ακολουθήστε το Parakritika.gr στη σελίδα μας στο Facebook,
βρείτε μας στο Twitter και στο Google News.

Τροποποιείται η προγραμματική για το κολυμβητήριο στο Ακρωτήρι. Τι ανακοίνωσε το ΕΑΚ Χανίων

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button