Αθλητικά

Γιατί η Νίκη Ξάνθου αγόρασε τα… παράνομα παπούτσια του Μίλτου Τεντόγλου

Μία πολύ όμορφη ανθρώπινη ιστορία κρύβεται πίσω από ένα ζευγάρι παπούτσια του Ολυμπιονίκη Μίλτου Τεντόγλου, ιστορία που αναδεικνύει το μεγαλείο του αθλητισμού και των ανθρώπων του.

Ηταν 8η Φεβρουαρίου όταν ο Μίλτος Τεντόγλου συμμετείχε στο μίτινγκ του Τορούν στην Πολωνία και εκτοξεύτηκε στα 8.40 μέτρα, πετυχαίνοντας την καλύτερη επίδοση στον κόσμο για εκείνη την εποχή.

Ωστόσο μία εβδομάδα αργότερα, έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία η απόφαση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου να μην μετρήσει η επίδοση του χρυσού Ολυμπιονίκη επειδή έγινε με παπούτσια που ήταν αντικανονικά καθώς σύμφωνα με την World Athletics τα συγκεκριμένα απαγορεύονται σε αγώνες άλματος εις μήκους.

Ο συνήθως λακωνικός στις δηλώσεις του Μίλτος Τεντόγλου δεν το άφησε ασχολίαστο και με σκληρή γλώσσα είπε: «Μπορώ να το κάνω όποτε θέλω. Απλά είναι άδικο. Είμαι αηδιασμένος. Και το αστείο της υπόθεσης, είναι πως την επόμενη εβδομάδα θα φοράω τα ίδια καρφιά αλλά διαφορετικού χρώματος και… αυτά τα καρφιά εγκρίνονται» πόσταρε στο instagram ξεσηκώνοντας κύμα αντιδράσεων. 

Kαι μπορεί η συγκεκριμένη επίδοση να μην μέτρησε αλλά τα παπούτσια τελικά χρησιμοποιήθηκαν για καλό σκοπό. Αλλωστε και ο ίδιος έδειξε ότι δεν «μασάει» από ακυρώσεις και αποκλεισμούς, καθώς την επόμενη ημέρα έκανε 8.41 στο Λιεβέν και σηκώθηκε και έφυγε από τον αγώνα!

Ο προπονητής του λοιπόν Γιώργος Πομάσκι, σε συνεννόηση φυσικά με τον Τεντόγλου, πρότεινε να βγουν σε δημοπρασία τα επίμαχα παπούτσια και τα έσοδα να πάνε στα σεισμόπληκτα παιδιά της Τουρκίας, καθώς το δράμα της γειτονικής χώρας άγγιξε βαθύτατα και τους δύο και συζητούσαν συνεχώς για τον τρόπο θα μπορούσαν να βοηθήσουν.

Μέσα από τα ταξίδια και τους αγώνες, έχουν αναπτύξει ιδιαίτερη σχέση με Τούρκους αθλητές και ένιωθαν σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό των δράμα των σεισμόπληκτων.

Πομάσκι και Τεντόγλου, αποφάσισαν μέσω του ΣΕΓΑΣ να δοθούν τα παπούτσια σε όποιον θα έδινε τα περισσότερα χρήματα και τα οποία στη συνέχεια, μέσω της ελληνικής ομοσπονδίας στίβου θα πήγαιναν στην αντίστοιχη τουρκική για να ανακουφίσουν τον πόνο κάποιων ανθρώπων.

Η ευαισθητοποίηση της Νίκης Ξάνθου

Κάπου εκεί μπαίνει στην ιστορία και η Νίκη Ξάνθου, η σπουδαία πρωταθλήτρια του μήκους, που ήταν τέταρτη στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα το 1996 και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου της Αθήνας, το 1997. Η Ξάνθου πέρα από τις προσωπικές ευαισθησίες είχε κι ένα επιπλέον κίνητρο να ενδιαφερθεί για το περιβόητο ζευγάρι.

Υπήρξε αθλήτρια του Γιώργου Πομάσκι και θαυμάζει τον Μίλτο Τεντόγλου για όσα πετύχει για τη χώρα μας, στο αγαπημένο της αγώνισμα.

Η Νίκη δεν έχασε χρόνο και επικοινώνησε τόσο με τον Πομάσκι όσο και με τον ΣΕΓΑΣ και προσφέρθηκε να πάρει αυτά τα παπούτσια δίνοντας 20.000 ευρώ, προκειμένου να μην τα πάρει κάποιος άλλος και χαθούν από την οικογένεια του στίβου.

«Ο σεισμός στην Τουρκία συγκίνησε όλους τους Έλληνες κι εμένα προσωπικά. Βλέποντας τις σκηνές, τις πρώτες μέρες, με τους απεγκλωβισμένους ανθρώπους από τα ερείπια, μου ήρθε η επιθυμία να βοηθήσω πιο ενεργά. Σαν από μηχανής Θεός, ο Μίλτος μετά τη γνωστή φασαρία με τα παπούτσια του και το άλμα στα 8,40 μ., που δεν αναγνωρίστηκε, ανακοίνωσε μαζί με τον Γιώργο Πομάσκι την συγκινητική τους ιδέα να διαθέσουν τα παπούτσια για να συγκεντρώσουν χρήματα για τα παιδιά της Τουρκίας. Ως πρώην αθλήτρια του Πομάσκι, αλλά και ως άνθρωπος που καταλαβαίνει πόσο μεγάλος αθλητής και όχι μόνο είναι ο Μίλτος, μίλησα μαζί τους και τους είπα ότι θα ήθελα να πάρω εγώ τα παπούτσια και να δώσω τα χρήματα που επιθυμούν για τους σεισμόπληκτους. Ιδέα που έγινε άμεσα αποδεκτή» δήλωσε η Ξάνθου.

Και πριν λίγες ημέρες τα… παράνομα παπούτσια κατέληξαν στην πρώην παγκόσμια πρωταθλήτρια για να τα έχει για πάντα μαζί της.

Οσον αφορά τα 20.000 ευρώ, ήδη έχουν φτάσει στην τουρκική ομοσπονδία στίβου η οποία θα τα δώσει στα σεισμόπληκτα παιδιά!

Ο αθλητισμός έδειξε για μία ακόμη φορά το ανθρώπινο του πρόσωπο.

Γιατί η Νίκη Ξάνθου αγόρασε τα… παράνομα παπούτσια του Μίλτου Τεντόγλου

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button