Αθλητικά

Στην ιερή γη που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, Αρχαία Ολυμπία, το κλείσιμο του ΔΕΗ Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας

Ο ΔΕΗ Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας 2023 ολοκληρώνεται σήμερα, Σάββατο 6 Μαΐου, με το 4ο και τελευταίο ετάπ (133,5 χλμ & 1.089μ. υψομετρικής διαφοράς), το οποίο θα ξεκινήσει και πάλι από το μαγευτικό Navarino Dunes της Costa Navarino, αυτή τη φορά όμως με διαφορετική κατεύθυνση και τερματισμό στην Αρχαία Ολυμπία.

Η εκκίνηση θα δοθεί στις 9:30 το πρωί και αμέσως το γκρουπ των ποδηλατών θα κινηθεί βορειοανατολικά, στην ενδοχώρα, για να φτάσει πρώτα στη Χώρα και μετά στην πρώτη ανάβαση της ημέρας, στον Πύργο Τριφυλίας.

Εκεί θα αλλάξει κατεύθυνση, προς τα δυτικά, θα περάσει από τους Γαργαλιάνους και θα επιστρέψει στα παράλια του Ιονίου, στη Μαραθόπολη.

Στη συνέχεια, οι αθλητές θα συνεχίσουν την πορεία τους προς τα βόρεια, κατά μήκος του Κυπαρισσιακού Κόλπου, περνώντας διαδοχικά από τα Φιλιατρά (εκεί όπου σίγουρα περιμένει μια ιδιαίτερη έκπληξη τη γαλλική ομάδα Legendre!), την Κυπαρισσία, τη Ζαχάρω και τη Λίμνη του Καϊάφα.

Θα ακολουθήσουν τα νότια περίχωρα του Πύργου και λίγο μετά, ο τερματισμός στην Αρχαία Ολυμπία, έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της υφηλίου.

Στην ιερή γη που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα πέσει η αυλαία του ΔΕΗ Ποδηλατικού Γύρου, πιθανότατα σε ένα ακόμη μαζικό σπριντ.

Για μια ακόμη μέρα, η διαδρομή θα έχει ιστορικές αναφορές αλλά και τουριστικές προτάσεις, αφού θα περάσει δίπλα από το μυκηναϊκό ανάκτορο του ομηρικού Νέστορα στον λόφο του Εγκλιανού, θα φτάσει στους Γαργαλιάνους με την πανοραμική θέα στον απέραντο ελαιώνα του μεσσηνιακού κάμπου, τη Μαραθόπολη και τη Νήσο Πρώτη με τα ερείπια από τον Πελοποννησιακό Πόλεμο και τις αρχαίες επιγραφές, θα μπει στην Ηλεία και αφήνοντας πίσω της τη λίμνη του Καϊάφα, θα κατευθυνθεί προς τον Πύργο, όπου θα αλλάξει πορεία, αυτή τη φορά προς τα ανατολικά, στη βόρεια όχθη του ποταμού Αλφειού και τον Κρόνιο λόφο, στην Αρχαία Ολυμπία, εκεί όπου το 776 π.Χ. διεξήχθησαν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες, εκεί όπου κάθε δυο χρόνια γίνεται η αφή της ολυμπιακής φλόγας σε μια σεμνή, υποβλητική, δωρική τελετή, πριν ταξιδέψει στην εκάστοτε διοργανώτρια πόλη.

Σημεία ενδιαφέροντος

– Χλμ 0: Εκκίνηση / Navarino Dunes – Costa Navarino
– Χλμ 14,8: 
Σπριντ ανάβασης 1 – Κατ.2 / Πύργος Τριφυλίας
– Χλμ 32,2: 
Ενδιάμεσο σπριντ 1 / Μαραθόπολη
– Χλμ 85,4:
 Ενδιάμεσο σπριντ 2 / Ζαχάρω
– Χλμ 98,9: 
Σπριντ ανάβασης 2 – Κατ.3 / Σαμικό
– Χλμ 133,5: 
Τερματισμός / Αρχαία Ολυμπία

https://creta24.gr/stin-ieri-gi-poy-gennise-toys-olympiakoys-agones-archaia-olympia-to-kleisimo-dei-podilatikoy-gyroy-elladas/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button