Αθλητικά

O Aυγενάκης έδωσε 6 εκατομμύρια ευρώ για αγώνες Παραλίας! και στην superleague 2 ψίχουλα

 Σκορπά 6 εκατομμύρια ευρώ για αγώνες Παραλίας στην περιφέρειά του ο Λευτέρης Αυγενάκης και αφήνει την Super League 2 με «ψίχουλα.

Διαβάστε από την ιστοσελίδα “Neakriti.gr” για τις ενέργειες του υφυπουργού Αθλητισμού και τα χρήματα που έχουν σπαταληθεί για τη διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων Παραλίας, με το ποσό μέχρι στιγμής να έχει ξεπεράσει τα 6 εκατ. ευρώ. 

Την ώρα που μια ολόκληρη κατηγορία επαγγελματικού ποδοσφαίρου, η Super League 2, βρίσκεται “στον αέρα” λόγω υποχρηματοδότησης, την ώρα που το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο βιώνει τα πάνδεινα, λόγω Μητρώου και οικονομικής ανέχειας και στην ΕΠΣ Λασιθίου δεν γίνεται καν τοπικό πρωτάθλημα, η διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων Παραλίας ανεβάζει τον λογαριασμό του κόστους της… στα ύψη, με την γενναιόδωρη χρηματοδότηση του υφυπουργείου Αθλητισμού να δίνει τον τόνο σε μία φιέστα που φαίνεται να την έχει “πάρει προσωπικά” ο υφυπουργός Λευτέρης Αυγενάκης. Με τα μεγαλεπήβολα (όσο και αμφιβόλου χρησιμότητας μετά το πέρας της φιέστας) έργα στον Καρτερό, με την “προσεκτική” στελέχωση της Γενικής Συνέλευσης της Οργανωτικής Επιτροπής, με “φίλια” στον υφυπουργό πρόσωπα και την ακόμη πιο προσεκτική επιλογή των προσώπων που στελεχώνουν την επταμελή διοίκηση (Διοικητικό Συμβούλιο) και με την αφειδή χρηματοδότηση αυτής για να προχωρήσει στην διοργάνωση.

Ο λογαριασμός έχει φτάσει ήδη τα 6 εκατ. ευρώ και… συνεχίζουμε. Και βρισκόμαστε μισό χρόνο μακριά από την ημερομηνία έναρξης, στη συνέχεια μπορεί να περιμένει κανείς ότι θα πέσουν… πολλά ακόμη χρήματα.

Η γενναιοδωρία του υφυπουργού Αθλητισμού

Το “μεγάλο” κονδύλι για τη διοργάνωση, παραμένει αυτό που διατέθηκε για τα έργα στον Καρτερό και τις υποδομές που θεωρούνται απαραίτητες για την διοργάνωση. Το κόστος των κατασκευών ανέρχεται περίπου στα 4.250.000 ευρώ και το οποίο ελέγχεται. Ουδόλως ευκαταφρόνητο, σε μια εποχή ισχνών αγελάδων και “μαζέματος” των δημόσιων οικονομικών όπως είναι η σημερινή.

 

Αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Μέσα στο 2022 χορηγήθηκαν στην επταμελή διοικούσα της Οργανωτικής Επιτροπής των Γ’ Μεσογειακών Αγώνων Παραλίας τα κάτωθι ποσά:

  • Με απόφαση του υφυπουργού Αθλητισμού με ημερομηνία 1 Δεκεμβρίου του 2022 χορηγείται επιχορήγηση ύψους 1.554.000 ευρώ για την έκδοση χρηματικού εντάλματος στο όνομα του δικαιούχου
  • Με απόφαση του ιδίου με ημερομηνία 20/12/2022, αποφασίζεται η χορήγηση έκτακτης επιχορήγησης ύψους 200.000 επίσης στον ίδιο φορέα

Είδαμε ότι η δημιουργία των εγκαταστάσεων και υποδομών για λογαριασμό της διοργάνωσης έχει κοστίσει ήδη 4.25 εκ. ευρώ. Αν κάνουμε τη σούμα: 1.554.000 συν 200.000 συν 4.250.000 προκύπτει ένα ποσό λίγο πάνω από τα 6 εκ. ευρώ (6,024 εκ. για να είμαστε ακριβείς) που είναι η δαπάνη μέχρι σήμερα.

Η οργανωτική επιτροπή λειτουργεί από την αρχή του 2022 και αυτά είναι τα μέχρι στιγμής ποσά που έχουν εγκριθεί για την λειτουργία της.

Λεφτά (δεν) υπάρχουν;

Την ώρα λοιπόν που μια διοργάνωση με αμφισβητούμενα οφέλη και ουσία, “καταπίνει” κάμποσα εκατομμύρια, μία ολόκληρη κατηγορία επαγγελματικών ποδοσφαιρικών σωματείων, βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

Στους αγώνες παραλίας (έτσι λέγονται κυριολεκτικά) που έγιναν στην Πάτρα το 2019, επί υφυπουργίας και πάλι Λευτέρη Αυγενάκη, συμμετείχαν μόνο 651 Αθλητές και οι εγκαταστάσεις λίγο καιρό μετά την χρήση τους εκεί, έγιναν « φύλλο και φτερό» . Κατά συνέπεια είναι στη πραγματικότητα , μικρής εμβέλειας αγώνες, με λίγους αθλητές, οποσδήποτε βέβαια θετική η ύπαρξη τους, όμως το «φούσκωμα» υπερ του δέοντος που επιχειρεί ο Λ. Αυγενάκης προκαλεί εντύπωση, την ώρα που άλλα πολυπληθέστερα αθλήματα στο τόπο μας είναι ένα βήμα πριν το «λουκέτο» και ενώ αφορούν χιλιάδες νέους ανθρώπους. Εκτός και αν θέλει έτσι να «φουσκώσει» το γενικό κονδύλι , την ώρα που άνθρωποι υποφέρουν στο Αρκαλοχώρι για παράδειγμα ως σεισμοπαθείς ή τα ερασιτεχνικά σωματεία που δεν επιδοτούνται έστω με το πενιχρό ετήσιο ποσό των 1.6000 ευρώ που δικαιούνται.

Ο υφυπουργός πανηγύριζε, στο πλαίσιο της φιλόδοξης “συνολικής αναδιάρθρωσης” των ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων, για την δημιουργία της Super League 2, ωστόσο πρόσφατα “άδειασε” μεγαλοπρεπώς τις ομάδες της κατηγορίας, καθώς η χρηματοδότηση των 8.5 εκατ. ευρώ που προβλέπει η ΚΥΑ με την οποία προκηρύχθηκε το πρωτάθλημα, μετατράπηκε εν μία νυκτί στο πενιχρό και απολύτως ανεπαρκές 1.7 εκ. ευρώ! Προκαλώντας την έντονη αντίδραση των σωματείων της κατηγορίας, τα οποία προχώρησαν σε έντονες διαμαρτυρίες και όταν οι πρώτες αντιδράσεις του υφυπουργού έδειξαν ότι δεν υπάρχει πρόθεση αποκατάστασης της αδικίας, προχώρησαν σε αναστολή της αγωνιστικής δραστηριότητας της κατηγορίας. Κίνηση στην οποία το υφυπουργείο Αθλητισμού “απάντησε” με ακόμη πιο ανυποχώρητη στάση και αδιαλλαξία!

Η οργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων παραλίας διεκπεραιώνεται μέσα από το έργο της Οργανωτικής Επιτροπής, που έχει δύο όργανα, τη Γενική Συνέλευση και το Διοικητικό Συμβούλιο. Και τα δυο τα όρισε επιλεκτικά με δικές του αποφάσεις ο υφυπουργός. Εξετάζεται αν τα παρακάτω μέλη γνωρίζουν την εμπλοκή τους, αν την έχουν αποδεχτεί εγγράφως ή μη. Έχει σημασία, γιατί όλα τα μέλη , ειδικά το ΔΣ θα κληθεί συνολικά ή και προσωπικά να δώσει απολογισμό για το που πάνε τα λεφτά. Αυτό είναι υποχρέωση τους εκ του νόμου και δεν αλλάζει, όπως θα αλλάξει η κυβέρνηση , όποια κι αν είναι θα είναι νέα κυβέρνηση, άρα και με νέο πολιτικό προϊστάμενο, ως Υφυπουργό Αθλητισμού.

Το 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο της Οργανωτικής Επιτροπής αποτελείται από τα εξής μέλη της Γενικής Συνέλευσης:

  • Νίκο Νταμπακάκη, ως Πρόεδρο,
  • Αθανασία Αγγελάκη,
  • Ροδάνθη Διαμαντάκη,
  • Βαγγέλη Καρκανάκη,
  • Θεοχάρη Λεονταράκη,
  • Νεκτάριο Παπαβασιλείου,
  • Γιώργο Χριστοδουλάκη.

Ως Εκτελεστικός Διευθυντής ορίστηκε εκ των μελών της Γενικής Συνέλευσης, ο Οικονομολόγος Μανώλης Βλαστός. Ωστόσο ένα χρόνο μετά τη συγκρότηση της επιτροπής, το υφυπουργείο Αθλητισμού με απόφαση του απάλλαξε τον κ. Βλαστό των καθηκόντων του και τον αντικατέστησε με τον Νικόλαο Προβιά.

Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι το όργανο διοίκησης και διαχείρισης της περιουσίας της Οργανωτικής Επιτροπής και έχει την ευθύνη υλοποίησης της άρτιας προετοιμασίας και οργάνωσης των Αγώνων, οπότε εδώ ο υφυπουργός τοποθέτησε “φίλια πρόσωπα”, αφού η επιλογή ήταν δική του. Στα πρόσωπα αυτά μεταξύ άλλων , διακρίνονται, η υπεύθυνη του πολιτικού του γραφείου ως βουλευτή του Υφυπουργού, , ο «αυτοκόλλητος του, πρόεδρος της ΝΟΔΕ και άλλα πρόσωπα του αυστηρά προσωπικού του πολιτικού και εκλογικού του μηχανσιμού. . Εδώ δεν υπάρχουν “αντικειμενικά κριτήρια”, ούτε – όπως στην Γ.Σ. – εκπρόσωποι φορέων κλπ., οπ ότε εναπόκειται στην διακριτική ευχέρεια του υφυπουργού πως θα την στελεχώσει. Ο ορισμός λοιπόν από τον υφυπουργό, οι ευθύνες διαχείρισης σε αυτούς και με δεδομένο ότι οι ευθύνες αυτές, εκτείνονται και πέραν των βουλευτικών εκλογών , οπότε εξ αντικειμένου θα έχουμε μια νέα κυβέρνηση και έναν νέο Υφυπουργό Αθλητισμού . Άλλωστε δεν υπάρχει κανένας κανονισμός νόμιμου λειτουργίας και διαχείρισης δημοσίου χρήματος.

Εάν υπάρχει ας μας το δείξουν με τις σχετικές αποφάσεις, πρακτικά , συνεδριάσεις , αποφάσεις κλπ . Θα υποχρεωθούν να το κάνουν αργά η γρήγορα μιας και ευθύνες σίγουρα θα αναζητηθούν γιατί το δημόσιο χρήμα είναι πολύ…

Πηγή: neakriti.gr

Share on Google Plus

https://www.xanianews.gr/2023/02/o-6-superleague-2.html

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button