Τεχνολογία

Μάγια: Οι κρυμμένοι οικισμοί τους και η αρχαία πόλη

Μια αρχαία πόλη, που χρονολογείται πριν από 2.000 χρόνια, ήρθε στο φως με τη βοήθεια της τεχνολογίας λέιζερ. Η πόλη, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, πρέπει να υπήρχε πριν από 2.000 χρόνια. Αποτελούνταν σχεδόν από 1.000 οικισμούς που δυνδέονταν μεταξύ τους με εκτεταμένο οδικό δίκτυο. Οι Μάγια εκτιμάται ότι αξιοποιούσαν το οδικό δίκτυο για να μετακινούνται στην περιοχή.

Οι αρχαιολόγοι εντόπισαν στην περιοχή και ερείπια πυραμίδων.

Ανακαλύφθηκαν επίσης δεξαμενές και κανάλια, τα οποία εκτιμάται ότι χρησιμοποιούνταν για τη συλλογή νερού.

Τα απομεινάρια του εκτεταμένου πολιτισμού των Μάγια κρύβεται κάτω από το τροπικό δάσος στη Γουατεμάλα, στην περιοχή Mirador-Calakmul Karst Basin, κοντά στα σύνορα με το Μεξικό.

Τα γήπεδα των Μάγια

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη χρήση εναέριων μέσων και της τεχνολογίας λέιζερ LiDAR. Το ανακλώμενο φως από το αεροπλάνο κατασκεύαζε μια εικόνα του τοπίου.

Το LiDAR επέτρεψε στους επιστήμονες να εντοπίσουν μονοπάτια που ήταν κρυμμένα για αιώνες.

«Η έρευνα χρησιμοποιεί τα δεδομένα LiDAR για να καταδείξει πώς πολύπλοκες κοινωνίες οργάνωναν τις υποδομές τους για να αντανακλούν την κοινωνικοοικονομική τους οργάνωση και την πολιτική τους δύναμη», επισημαίνουν οι ερευνητές στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Ancient Mesoamerica.

Η περιοχή είχε μελετηθεί και στο παρελθόν για τα ερείπια των Μάγια. Ενώ προηγούμενες μελέτες έδειναν ότι οι οικισμοί ήταν αραιοκατοικημένοι, η νέα έρευνα δείχνει το ακριβώς αντίθετο.

Ορισμένοι από τους οικισμούς, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, είχαν δίπλα τους γήπεδα. Κάτι που υποδηλώνει πως οι αρχαίοι άνθρωποι έπαιζαν κάποιου είδους άθλημα εκεί.

ot.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook

πηγή: flashnews

post/600141/magia-oi-krymmenoi-oikismoi-tous-kai-i-archaia-poli/

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button