Τεχνολογία

Νέο iPhone 14: Πάνω από τα 1.000 ευρώ η τιμή του στην Ελλάδα

Χωρίς τη μεγάλη, επαναστατική καινοτομία, χωρίς εκπλήξεις γενικότερα, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου η παρουσίαση του καινούργιου iPhone 14, η οποία και θεωρείται παραδοσιακά σαν «γεγονός της χρονιάς» στο μικρο-σύμπαν της ψηφιακής τεχνολογίας.

Με την εξαίρεση αρκετών ενδιαφερόντων νέων χαρακτηριστικών, όπως πχ ο αισθητήρας αυτόματης ανίχνευσης αυτοκινητικού δυστυχήματος ή η δυνατότητα αποστολής μηνυμάτων εκτός δικτύου κινητής τηλεφωνίας, το iPhone 14 είναι επί της ουσίας μία βελτιωμένη εκδοχή του προηγούμενου μοντέλου.

Η υποδοχή του καινούργιου αλλά ελάχιστα ρηξικέλευθου iPhone, το οποίο παρόλ’ αυτά συγκλονίζει αμέτρητους υποψήφιους κατόχους του σε όλο τον πλανήτη έτυχε του αναμενόμενου, ανελέητου σαρκασμού μεταξύ των χρηστών του Twitter. Ιδού, ενδεικτικά, ορισμένες χαρακτηριστικές -και ευφάνταστες ομολογουμένως- αναρτήσεις:

Συνοπτικά, το iPhone 14, με τον ίδιο κεντρικό επεξεργαστή (A15 Bionic) όπως και το iPhone 13 αλλά με πολλές βελτιώσεις στα σημεία, με διαγώνιο οθόνης 6,1 και 6,7 ιντσών, θα πωλείται στην Ελλάδα από 1.069 και 1.239 ευρώ αντίστοιχα. Το iPhone 14 Pro, εφοδιασμένο με έναν ακόμη πιο προηγμένο επεξεργαστή από ό,τι το απλό iPhone 14, τον Α16 Bionic, έχει ως τιμή εκκίνησης τα 1.399 ευρώ, ενώ η ναυαρχίδα της σειράς, το iPhone 14 Pro Max, θα διατίθεται στη χώρα μας σε τιμές από 1.549 έως 2.279 ευρώ, αναλόγως της χωρητικότητας του «σκληρού δίσκου» για την αποθήκευση ψηφιακών αρχείων.

Χάριν σύγκρισης, οι αντίστοιχες τιμές του iPhone 13 στην Ελλάδα διαμορφώνονται ως εξής: iPhone 13 Mini (με οθόνη 5,4 ιντσών) από 799 ευρώ, iPhone 13 (με οθόνη 6,1 ιντσών) από 869, iPhone 13 Pro από 1.179, iPhone 13 Pro Max από 1.289 ευρώ. Η ακριβής ημερομηνία για την έναρξη διάθεσης των συσκευών στην Ελλάδα αναμένεται να ανακοινωθεί.

Συνεπώς, η απόκτηση του νέου μοντέλου iPhone, έστω και στη βασική εκδοχή του, με οθόνη 6,1 ιν. και χωρητικότητα 128 gigabyte, προϋποθέτει την καταβολή ενός 4ψηφιου ποσού. Με άλλα λόγια, το απλό iPhone 14 ξεπέρασε το ψυχολογικό φράγμα των 1.000 ευρώ.

Με την εισαγωγή του iPhone 14 η Apple καταργεί την έκδοση Mini -ή αλλιώς το μικρό iPhone, το οποίο όλως παραδόξως δεν απεδείχθη εμπορικά επιτυχημένο, αποτυγχάνοντας να εκπληρώσει τις προσδοκίες της κατασκευάστριας εταιρείας. Με την εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνεται εμπράκτως και με τη σφραγίδα του πιο ισχυρού εταιρικού οργανισμού στον κόσμο (η κεφαλαιοποίηση της Apple υπολογίζεται στα 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια), ότι το καταναλωτικό κοινό ενδιαφέρεται κατά κόρον για τα smartphone μεγάλου μεγέθους, εφόσον με αυτά υποκαθιστά τις συσκευές τύπου ταμπλέτας.

Στο παρελθόν του iPhone ανήκει επίσης η θύρα σύνδεσης τύπου USB-C και, τουλάχιστον για τις συσκευές που προορίζονται για την αμερικανική αγορά, καταργείται η υλική, συμβατική κάρτα SIM. Υποκαθίσταται αποκλειστικά από την άυλη, ψηφιακή eSIM.

Προφανώς το iPhone 14 φέρει μια σειρά βελτιώσεων ως προς τις επιδόσεις, τη φωτογραφική μηχανή κ.λπ., εντύπωση όμως προκάλεσε η απόφαση της Apple να μην εφοδιάζει τη βασική εκδοχή του μοντέλου με τον νέο επεξεργαστή A16, προκρίνοντας την οικονομία έναντι της προωθημένης τεχνολογίας. Στην πράξη, βεβαίως, ο χρήστης δεν θα αντιληφθεί την παραμικρή διαφορά, καθώς ο A15 Bionic ήταν ήδη κάτι περισσότερο από επαρκής για την τάχιστη εκτέλεση της πλειονότητας των λειτουργιών.

Αντιθέτως, ουσιαστική καινοτομία -και εξαιρετικά χρήσιμη- είναι η δυνατότητα των iPhone 14 να στέλνουν SMS ή και φωνητικά μηνύματα έκτακτης ανάγκης, εκτός σύνδεσης με δίκτυο κινητής τηλεφωνίας ή Wi-Fi. Η Apple έχει δημιουργήσει ένα εντελώς νέο σύστημα, αφ’ ενός με αλγόριθμο αυξημένης συμπίεσης για τον όγκο των προς μεταφορά μηνυμάτων, αφ’ ετέρου με ένα κύκλωμα επικοινωνίας ανάμεσα σε τεχνητούς δορυφόρους και επίγειους σταθμούς. Η εταιρεία διατείνεται ότι εντός 15 δευτερολέπτων (με ανέφελο ουρανό) ο χρήστης του iPhone 14 ο οποίος χρειάζεται επειγόντως βοήθεια, οπουδήποτε και εάν βρίσκεται, θα έχει στείλει επιτυχώς μήνυμα SOS στο αντίστοιχο κέντρο της Apple.

Η εν λόγω υπηρεσία θα διατίθεται δωρεάν για δύο χρόνια στους κατόχους του iPhone 14, αλλά προς το παρόν μόνο εάν αυτοί είναι κάτοικοι ΗΠΑ και Καναδά.

Από επιχειρηματικής πλευράς, ο κολοσσός της Apple περιμένει, όπως πάντα, σχεδόν τα πάντα από το iPhone 14, μιας και στα ετήσια έσοδά της το ήμισυ αντιστοιχεί στις πωλήσεις smartphone. Η αίγλη της συσκευής παραμένει απαραμείωτη, 14 χρόνια μετά από την πρώτη εμφάνιση του iPhone, το πιο επιτυχημένο και επιδραστικό από οποιοδήποτε άλλο πνευματικό προϊόν του αείμνηστου οραματιστή και ιδρυτή της Apple, Steve Jobs.

Η σημασία του iPhone για την Apple δεν χρήζει περαιτέρω επίρρωσης, καθώς αρκεί η αναφορά στα έσοδα που απέφεραν οι πωλήσεις του σε παγκόσμια κλίμακα: 192 δισ. δολ. μόνο για το 2021.

Τέλος, ας σημειωθεί ότι, για πρώτη φορά και ύστερα από τις ανακατατάξεις των συμμαχιών στον χάρτη της υφηλίου, η Apple συναρμολογεί τα iPhone στην Ινδία. Η απεξάρτηση της εταιρείας από την Κίνα έχει ήδη ξεκινήσει, γεγονός κομβικής και πολύ ευρύτερης σημασίας, ακόμη και από την δημοφιλία του iPhone.

πηγή: apokoronaslife

%ce%bd%ce%ad%ce%bf-iphone-14-%cf%80%ce%ac%ce%bd%cf%89-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b1-1-000-%ce%b5%cf%85%cf%81%cf%8e-%ce%b7-%cf%84%ce%b9%ce%bc%ce%ae-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button