Τεχνολογία

Ουρές χιλιάδων εθελοντών για να βάλουν το τσιπάκι του Μασκ στον εγκέφαλό τους

Η εταιρεία του Ίλον Μασκ κατάφερε να αναπτύξει ένα προηγμένο τσιπ και πλέον βρίσκεται σε διαδικασία εύρεσης ανθρώπου ο οποίος θα διατεθεί να γίνει… πειραματόζωο, βάζοντας μία συσκευή κυριολεκτικά στο κρανίο του.

Το αξιοπερίεργο της υπόθεσης, είναι ότι χιλιάδες άνθρωποι παρουσιάστηκαν για να αποτελέσουν μέρος του πειράματος, σε ένα πρωτοφανές κύμα ενδιαφέροντος για κάτι τόσο πρωτόγνωρο.

Η αποκάλυψη αυτή βέβαια προήλθε από δημοσίευμα του «Bloomberg» το οποίο συνέταξε ο βιογράφος του Μασκ, Άσλι Βανς. Μάλιστα, το ίδιο άρθρο μιλάει για «ανυπομονησία» του κοινού να ενσωματώσει στο… κεφάλι του τη φουτουριστική αυτή τεχνολογία η οποία υποτίθεται θα γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ του ανθρώπινου εγκεφάλου και των μηχανών.

Παρότι η Neuralink δεν έχει ακόμη εμφυτεύσει τη συσκευή της σε άνθρωπο, έχει πολύ φιλόδοξα σχέδια για το εγγύς μέλλον. Σύμφωνα με τον Βανς, ο οποίος έχει επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της Neuralink πολλές φορές τα τελευταία τρία χρόνια, η εταιρεία στοχεύει να πραγματοποιήσει επεμβάσεις σε 11 άτομα εντός του επόμενου έτου και οραματίζεται να επεκταθεί σε περισσότερα από 22.000 άτομα μέχρι το 2030.

Νωρίτερα μέσα στο έτος, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε τη Neuralink να ξεκινήσει δοκιμές σε ανθρώπους με το τσιπ, το οποίο ο Μασκ παρομοίασε με ένα «Fitbit στο κρανίο σας».

Η έγκριση αυτή ήρθε μετά από μια αρχική απόρριψη τον Μάρτιο λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια, σύμφωνα με το Reuters. Οι ανησυχίες περιλάμβαναν πιθανή μετακίνηση των καλωδίων που συνδέονται με το τσιπ του εγκεφάλου μέσα στο κεφάλι του υποκειμένου και τον κίνδυνο υπερθέρμανσης του τσιπ.

Παρά τα εμπόδια αυτά, η Neuralink προχώρησε και ξεκίνησε την πρόσληψη συμμετεχόντων για την εναρκτήρια δοκιμή σε ανθρώπους τον Σεπτέμβριο. Στοχεύοντας σε άτομα με τετραπληγία που προκαλείται από τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού ή πλευρική αμυοτροφική σκλήρυνση, η εταιρεία δημοσίευσε στο ιστολόγιό της λεπτομερή περιγραφή της διαδικασίας πρόσληψης.

Το όραμα της Neuralink εκτείνεται πέρα από τις τρέχουσες ιατρικές εφαρμογές, στόχος της είναι να δημιουργήσει μια συσκευή που θα πετύχει μια μορφή συμβίωσης μεταξύ ανθρώπων και τεχνητής νοημοσύνης. Απώτερος στόχος είναι τα άτομα να μπορούν να στέλνουν μηνύματα ή να ελέγχουν παιχνίδια χρησιμοποιώντας μόνο τη σκέψη.

Προς το παρόν, η Neuralink εξακολουθεί να εστιάζει στην παροχή βοήθειας σε άτομα με νευρολογικές διαταραχές, με την ελπίδα ότι η συσκευή τους θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής αυτών των ατόμων.

newsauto.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook

πηγή: flashnews

post/717942/oures-chiliadon-ethelonton-gia-na-valoun-to-tsipaki-tou-mask-ston-egkefalo-tous/

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button