Τεχνολογία

Ο Έλον Μασκ ανακοίνωσε την πρώτη πετυχημένη εμφύτευση τσιπ σε ανθρώπινο εγκέφαλο

Σε μία ιστορική ανακοίνωση προχώρησε ο μεγιστάνας της τεχνολογίας Έλον Μασκ, καθώς έκανε γνωστό ότι έγινε με επιτυχία η πρώτη εμφύτευση εγκεφαλικού εμφυτεύματος τσιπ της εταιρίας Neuralink σε άνθρωπο. Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα του, Χ, ο Μασκ, ο ασθενής «αναρρώνει καλά» μία μέρα μετά την επέμβαση και τα αρχικά αποτελέσματα ανίχνευσαν υποσχόμενες αιχμές νευρώνων ή νευρικές ώσεις.

Στόχος της εταιρείας είναι να συνδέσει ανθρώπινους εγκεφάλους με υπολογιστές και λέει ότι θέλει να βοηθήσει στην αντιμετώπιση περίπλοκων νευρολογικών καταστάσεων. Ορισμένες αντίπαλες εταιρείες έχουν ήδη εμφυτεύσει παρόμοιες συσκευές., όπως μεταδίδει το BBC.

Η Blackrock Neurotech με έδρα τη Γιούτα εμφύτευσε την πρώτη από τις πολλές διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή το 2004. Το Precision Neuroscience, που ιδρύθηκε από έναν συνιδρυτή της Neuralink, στοχεύει επίσης να βοηθήσει τα άτομα με παράλυση. Και το εμφύτευμά του μοιάζει με ένα πολύ λεπτό κομμάτι ταινίας, πάνω στην επιφάνεια του εγκεφάλου και μπορεί να εμφυτευθεί μέσω μιας «κρανιακής μικροσχισμής», που όπως λέει ότι είναι μια πολύ πιο απλή διαδικασία.

Η εταιρεία του Μασκ έλαβε την άδεια να δοκιμάσει το τσιπ σε ανθρώπους από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) τον Μάιο, σε ένα κρίσιμο ορόσημο μετά από παλαιότερους αγώνες για να κερδίσει την επίμαχη έγκριση.

Αυτό έδωσε το «πράσινο φως» για την έναρξη της εξαετούς μελέτης κατά την οποία ένα ρομπότ χρησιμοποιείται για να τοποθετήσει χειρουργικά 64 εύκαμπτες κλωστές, πιο λεπτές από ανθρώπινη τρίχα, σε ένα μέρος του εγκεφάλου που ελέγχει την «πρόθεση κίνησης», σύμφωνα με τη Neuralink.

Η εταιρεία λέει ότι αυτά τα νήματα επιτρέπουν στο πειραματικό εμφύτευμά του – που τροφοδοτείται από μια μπαταρία που μπορεί να φορτιστεί ασύρματα – να καταγράφει και να μεταδίδει εγκεφαλικά σήματα ασύρματα σε μια εφαρμογή που αποκωδικοποιεί τον τρόπο με τον οποίο το άτομο σκοπεύει να κινηθεί.

Δημοσιεύοντας στο X, την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που κατέχει, η οποία ήταν παλαιότερα γνωστή ως Twitter, ο Μασκ είπε ότι το πρώτο προϊόν της Neuralink θα ονομάζεται «Τηλεπάθεια» Telepathy. Η «Τηλεπάθεια», είπε, θα επέτρεπε τον «έλεγχο του τηλεφώνου ή του υπολογιστή σας και μέσω αυτών σχεδόν κάθε συσκευής, απλώς με τη σκέψη». «Αρχικοί χρήστες θα είναι αυτοί που έχουν χάσει τη χρήση των άκρων τους», πρόσθεσε ο μεγιστάνας.

Αναφερόμενος στον αείμνηστο Βρετανό επιστήμονα που είχε νόσο του κινητικού νευρώνα, πρόσθεσε: «Φανταστείτε αν ο Στίβεν Χόκινγκ μπορούσε να επικοινωνήσει πιο γρήγορα από έναν δακτυλογράφο ταχύτητας ή έναν υπεύθυνο δημοπρασιών. Αυτός είναι ο στόχος».

Σε δύο ξεχωριστές πρόσφατες επιστημονικές μελέτες στις ΗΠΑ, χρησιμοποιήθηκαν εμφυτεύματα για την παρακολούθηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας όταν ένα άτομο προσπαθούσε να μιλήσει, τα οποία στη συνέχεια θα μπορούσαν να αποκωδικοποιηθούν για να τους βοηθήσουν να επικοινωνήσουν.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook

πηγή: flashnews

post/748386/o-elon-mask-anakoinose-tin-proti-petychimeni-emfytefsi-tsip-egkefalou-se-anthropo/

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button