Τεχνολογία

Υψηλή γαστρονομία στην άκρη του Διαστήματος με… 120.000 ευρώ

Το να απολαύσει κανείς ένα γεύμα επιπέδου Michelin στην «άκρη του Διαστήματος» θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα του χρόνου, αν υλοποιηθούν τα σχέδια της γαλλικής εταιρείας Zephalto.

Η εταιρεία υπηρεσιών διαστημικού τουρισμού, η οποία ιδρύθηκε από τον πρώην ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας Vincent Farret d’Astiès, έχει ξεκινήσει ήδη την προπώληση εισιτηρίων για μία θέση στην κάψουλα Celeste, η οποία θα είναι προσαρτημένη σε διαστημικό αερόστατο.

Η κάψουλα θα ανεβαίνει σε ύψος 25 χιλιομέτρων, επιτρέποντας στους επισκέπτες να θαυμάσουν την καμπυλότητα της Γης, ενώ παράλληλα με τη μοναδική θέα, θα απολαμβάνουν και ένα ξεχωριστό γεύμα.

Οι προκρατήσεις κοστίζουν 10.000 ευρώ ανά άτομο, και η τελική τιμή ενός εισιτηρίου για ένα ταξίδι με τη Celeste θα είναι 120.000 ευρώ.

Εκπρόσωπος της Zephalto ανέφερε στο CNN Travel ότι οι θέσεις για τις πτήσεις που θα γίνουν από τα τέλη του 2024 έως τα μέσα του 2025 έχουν ήδη εξαντληθεί, και τώρα γίνονται προκρατήσεις για θέσεις από τα μέσα του 2025 και μετά.

zephalto3-1.jpg
Η Celeste θα αιωρείται για τρεις ώρες σε ύψος 25 χιλιομέτρων (ZEPHALTO)

Η Celeste θα μπορεί να μεταφέρει έξι επιβάτες και δύο πιλότους στο μέγιστο υψόμετρο μέσα σε μόλις 90 λεπτά, με ταχύτητα 4 μέτρων ανά δευτερόλεπτο, ενώ στη συνέχεια θα αιωρείται πάνω από τη Γη για τρεις ώρες – αρκετός χρόνος για να απολαύσει κανείς ένα γεύμα πολλών πιάτων και αρκετά ποτήρια εκλεκτού γαλλικού κρασιού.

Ο Farret d’Astiès δήλωσε στο CNN Travel ότι ενώ οι επιλογές φαγητού και ποτού στη Celeste θα είναι πολυτελείς, «η θέα και το συνολικό ταξίδι παραμένουν το κεντρικό σημείο εστίασης της προσφοράς, επιτρέποντας στους επισκέπτες να εκτιμήσουν και να απολαύσουν την ομορφιά όσων θα τους περιβάλλουν».

Ο τουρισμός του Διαστήματος

Από τότε που ο Dennis Tito, ο πρώτος «διαστημικός τουρίστας», έφτασε στους ουρανούς το 2001, λίγοι έχουν ακολουθήσει τα βήματά του. Όμως τα τελευταία χρόνια, εταιρείες διαστημικού τουρισμού όπως η SpaceX, η Blue Origin και η Virgin Galactic έχουν δραστηριοποιηθεί έντονα, επιθυμώντας να κάνουν τον Διάστημα τον επόμενο must προορισμό διακοπών.

Η Zephalto, που ιδρύθηκε το 2016, δεν είναι η μόνη εταιρεία που σχεδιάζει να μεταφέρει επιβάτες με διαστημικό αερόστατο. Η εταιρεία Floridian Space Perspective κάνει κρατήσεις για το αντίστοιχο Διαστημόπλοιο Neptune.

Οι συγκεκριμένες κάψουλες βέβαια δεν βγαίνουν εκτός της ατμόσφαιρας της Γης, αλλά θα φτάνουν πολύ πιο ψηλά από τα συνηθισμένα αεροπλάνα, που σημαίνει ότι η θέα θα είναι «διαστημική» χωρίς να συνοδεύεται από απώλεια της βαρύτητας.

Δείπνο με θέα (ZEPHALTO)

Ο Farret d’Astiès παρομοιάζει την ατμόσφαιρα μέσα στη Celeste αντίστοιχη με εκείνη ενός ταξιδιού με αεροπλάνο, αλλά με πιο εκπληκτική θέα και αίσθηση πολυτέλειας. Το εσωτερικό της κάψουλας σχεδιάζεται επί του παρόντος από τον Γάλλο σχεδιαστή Joseph Dirand. Τα σχέδια δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, αλλά η Zephalto υπόσχεται ότι θα αποπνέουν «γαλλική φινέτσα και τεχνογνωσία».

Οι σεφ και οι δοκιμαστικές πτήσεις

Αν και οι σεφ που θα δουλέψουν στη Celeste δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί, το σχέδιο είναι να εναλλάσσονται στη θέση μεγάλα ονόματα της διεθνούς γαστρονομίας, οι οποίοι θα έχουν απόλυτη ελευθερία στον καθορισμό του μενού. Με τα λόγια της Zephalto, «οι σεφ θα είναι σε θέση να υλοποιήσουν τις δημιουργικές τους ιδέες για να προσφέρουν κάτι εκλεπτυσμένο και ανεβασμένο».

Η εταιρεία αναφέρει επίσης ότι συνεργάζεται στενά με τη γαλλική διαστημική υπηρεσία CNES, καθώς και με την Airbus. Το αερόστατο, που θα λειτουργεί με ήλιο, θα διαθέτει τις ίδιες πιστοποιήσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) με ένα εμπορικό αεροσκάφος.

Η Zephalto έχει ήδη ολοκληρώσει τρεις δοκιμαστικές πτήσεις μικρότερων διαδρομών, ενώ άλλη μία έχει προγραμματιστεί για αργότερα φέτος, όπου θα πραγματοποιηθεί ολόκληρο το ταξίδι. Οι πτήσεις θα είναι ανοικτές σε άτομα όλων των ηλικιών και δεν θα απαιτείται προηγούμενη σχετική εκπαίδευση.

Προς το παρόν η Celeste είναι προγραμματισμένο να απογειώνεται από τη Γαλλία, ωστόσο η Zephalto σχεδιάζει διεθνή επέκταση μέσα στα επόμενα χρόνια.

Πηγή: cnn.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook

© Copyright 2023 Flashnews.gr – All Rights Reserved

design by WebOlution

powered by

Υψηλή γαστρονομία στην άκρη του Διαστήματος με… 120.000 ευρώ

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button