Τεχνολογία

Διαστημικός τουρισμός: Ένα πολυτελές γεύμα πάνω από τη Γη γίνεται πλέον πραγματικότητα

Πιάτα με αστέρι Michelin στο διάστημα… Μια γαλλική εταιρεία υπόσχεται να κάνει πραγματικότητα ένα ονειρεμένο γεύμα, εντός του επόμενου χρόνου και οι κρατήσεις έχουν ήδη «ανοίξει». Πρόκειται για ένα ακόμη εγχείρημα στο πλαίσιο του διαστημικού τουρισμού, που αναπτύσσεται σταδιακά τα τελευταία χρόνια.

Η γαλλική εταιρεία Zephalto, που ιδρύθηκε από τον πρώην ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας Vincent Farret d’Astiès, πουλάει ήδη εισιτήρια για ένα ταξίδι στο διάστημα μέσα σε μια κάψουλα, τη Celeste, η οποία έχει προσαρτηθεί σε ένα ειδικό μπαλόνι, που μπορεί να πετάει στη στρατόσφαιρα.

Η κάψουλα θα πετάει σε ύψος 25 χιλιομέτρων, επιτρέποντας στους επιβάτες της να θαυμάσουν την καμπυλότητας της Γης, ενώ παράλληλα θα απολαμβάνουν ένα δείπνο, υψηλού επιπέδου. Για να κάνετε προκράτηση απαιτούνται 10.000 ευρώ, ωστόσο το συνολικό ταξίδι με το Celeste θα κοστίζει συνολικά 120.000 ευρώ.

Οι θέσεις για τις πρώτες πτήσεις από τα τέλη του 2024 έως τα μέσα του 2025 έχουν ήδη συμπληρωθεί και πλέον γίνονται προκρατήσεις για το δεύτερο μισό του 2025.

Σύμφωνα με το CNN, η Celeste μπορεί να μεταφέρει έως έξι επιβάτες και δύο πιλότους στο μέγιστο ύψος σε μόλις 90 λεπτά με ταχύτητα τεσσάρων μέτρων το δευτερόλεπτο. Στη συνέχεια η κάψουλα θα ταξιδεύει πάνω από τη Γη για περίπου τρεις ώρες, αρκετό χρόνο για να γευτεί κάποιος το εντυπωσιακό μενού, συνοδεία με εκλεκτό γαλλικό κρασί.

Όπως υπογράμμισε ο Vincent Farret d’Astiès, αν και οι επιλογές φαγητού και ποτού θα είναι πολυτελείς, «η θέα και η εμπειρία του συνολικού ταξιδιού παραμένει η βασική προσφορά της εταιρείας, επιτρέποντας στους επισκέπτες να εκτιμήσουν και να απολαύσουν την ομορφιά του περιβάλλοντος».

Από τότε που ο Ντένις Τίτο, ο πρώτος «διαστημικός τουρίστας» έπεσε στους ουρανούς το 2001, δεν είναι πολλοί που έχουν ακολουθήσει τα βήματά του. Όμως τα τελευταία χρόνια, εταιρείες υψηλού προφίλ διαστημικού τουρισμού, όπως η SpaceX, η Blue Origin και η Virgin Galactic έχουν κάνει κινήσεις ώστε να καταφέρουν να μετατρέψουν το διάστημα σε τουριστικό προορισμό.

Η Zephalto, που ιδρύθηκε το 2016, δεν είναι η μόνη εταιρεία που ελπίζει να μεταφέρει επιβάτες σε ένα στρατοσφαιρικό αερόστατο. Η εταιρεία Floridian Space Perspective κάνει επίσης κρατήσεις για τη δική της κάψουλα Neptune, αναφέρει το CNN.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα ταξίδια το διαστημικού τουρισμού που σχεδιάζονται δεν έχουν σχέση με την εκτόξευση μιας κάψουλας εκτός τροχιάς, αλλά πρόκειται για ταξίδια εντός του υποτροχιακού χώρου (60 μίλια πάνω από τη Γη) ή κάτω από αυτόν, δηλαδή στις «παρυφές» του διαστήματος. Όμως οι κάψουλες θα πετούν πολύ υψηλότερα από τα εμπορικά αεροπλάνα, ώστε οι επιβάτες να μπορούν να απολαμβάνουν τη συγκλονιστική θέα με την καμπυλότητα της Γης και τα αστέρια καθαρό μαύρο φόντο του διαστήματος.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook

Διαστημικός τουρισμός: Ένα πολυτελές γεύμα πάνω από τη Γη γίνεται πλέον πραγματικότητα

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button