Τεχνολογία

Ζωή στο διάστημα: Μια αστροναύτης μας δείχνει σε βίντεο την καθημερινότητά της

Μια γυναίκα αστροναύτης της NASA που πέρασε σχεδόν έξι μήνες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) αποκαλύπτει πώς είναι ζεις 250 μίλια πάνω από τη Γη, σε μηδενική βαρύτητα. Στην μαρτυρία της μιλάει για κάθε στιγμή της καθημερινότητά της, από τη χρήση τουαλέτας μέχρι τη γυμναστική και το φαγητό.

Η Κάιλα Μπάρον, από το Ρίτσλαντ της Ουάσιγκτον, ήταν μέλος του πληρώματος Expedition 66, από τις 10 Νοεμβρίου 2021 έως τις 6 Μαΐου 2022. Μέρος της αποστολής ήταν η διεξαγωγή διάφορων επιστημονικών πειραμάτων. Κατά τη διάρκεια της παρουσίας της στον διαστημικό σταθμό, όπως αναφέρει η Daily Mail, η 35χρονη μοιράστηκε εικόνες και βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε μια πρόσφατη ανάρτησή της παρουσίασε περισσότερες λεπτομέρειες για τα όσα έζησε.

Όλα ξεκίνησαν ύστερα από την ερώτηση ενός οκτάχρονου παιδιού, που τη ρώτησε πως πηγαίνει στην τουαλέτα; Η Κάιλα απάντησε: «Έχουμε διαστημικές τουαλέτες με ανεμιστήρες που δημιουργούν αναρρόφηση για να απομακρύνουν τα απόβλητα από το σώμα μας. Κατουρούμε σε ένα λάστιχο με ένα χωνί στο άκρο, και αφοδέυουμε σε μια σακούλα μέσα σε ένα δοχείο. Χρειάζεται λίγη εξοικείωση, αλλά λειτουργεί πολύ καλά!».

Για τον ύπνο, η Κάιλα εξηγεί ότι καθώς ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός περιφέρεται γύρω από τον πλανήτη κάθε 90 λεπτά, τα μέλη του πληρώματος βιώνουν συνολικά 16 ανατολές και ηλιοβασιλέματα κάθε ημέρα. «Περνάμε περίπου το μισό χρόνο μας στον ήλιο και τον άλλο μισό στο σκοτάδι».

Όμως καθώς οι άνθρωποι ακολουθούν έναν συγκεκριμένο βιολογικό κύκλο 24ωρών, τον γνωστό και ως κιρκάδιο ρυθμό, οι αστροναύτες δομούν τις ημέρες τους στο διάστημα. Έτσι η Κάιλα και οι συνάδελφοί της εργάζονται με την ώρα Γκρίνουιτς (GMT) και συνήθως κοιμόντουσαν περίπου από τις 10 το βράδυ έως τις 6 το πρωί.

Για τα γεύματά τους ακολουθούσαν παρόμοιο πρόγραμμα με τη Γη και μάλιστα, όπως λέει, τα αποξηραμένα γεύματα που είχε ήταν πολύ καλύτερα από ό,τι φανταζόταν. Μερικές από τις αγαπημένες «γαστρονομικές δημιουργίες», σημειώνει, περιλάμβαναν κις λαχανικών, ζυμαρικά με γαρίδες και «ίσως το πιο αγαπημένο» κοτόπουλο τεριγιάκι από την Ιαπωνική Διαστημική Υπηρεσία. «Το συνιστώ ανεπιφύλακτα», τονίζει.

Επίσης στη σελίδα της στο Instagram, δημοσίευσε ένα βίντεο για να δείξει πως γυμνάζονται οι άνθρωποι στο διάστημα. Στο εν λόγω βίντεο φαίνεται να χρησιμοποιεί διάφορα μηχανήματα γυμναστικής, όπως έναν διάδρομο ή ένα ποδήλατο, με ειδικά εξαρτήματα που τις επιτρέπουν να παραμένει στο έδαφος παρά την απώλεια βαρύτητας. «Οι αστροναύτες στον ISS γυμνάζονται καθημερινά για να παραμένουν σε φόρμα και να αποτρέπουν την μυϊκή ατροφία, αλλά και την απώλεια οστικής πυκνότητας», αναφέρει και συμπληρώνει πως για την ίδια η γυμναστική παρείχε επίσης και ένα τεράστιο ψυχολογικό όφελος, καθώς μπορούσε να αφιερώσει λίγο χρόνο για τον εαυτό της. «Θα ένιωθα πολύ εξαντλημένη χωρίς το γυμναστήριο», σημειώνει.

Η παρουσία στο γυμναστήριο είχε και ένα ακόμη πλεονέκτημα…. Την καταπληκτική θέα. «Οι άνθρωποι συνήθως έρχονται εδώ και βγάζουν φωτογραφίες… από όσο ξέρω, έχει την καλύτερη θέα από οποιοδήποτε γυμναστήριο στον πλανήτη ή εκτός αυτού».

Σε ένα άλλο βίντεο η Κάιλα δείχνει πως λούζει κάποιος τα μαλλιά του στο διάστημα. Μια απλή συνήθεια στη Γη γίνεται τελείως διαφορετική στο διάστημα, καθώς το νερό συμπεριφέρεται διαφορετικά σε περιβάλλον με μηδενική βαρύτητα. Βασικό εξάρτημα φαίνεται πως είναι ένα σακουλάκι με ένα καλαμάκι, που επιτρέπει να εκτοξεύεται απευθείας το νερό στο κεφάλι, με αποτέλεσμα να απορροφάται από τα μαλλιά και να μη μπορεί να διαφύγει. Ακολούθως ανακατεύει τα μαλλιά της εξασφαλίζοντας με αυτόν τρόπο πως όλες οι τρίχες είναι βρεγμένες και μετά χρησιμοποιεί μια «μπάρα σαμπουάν», αποφεύγοντας το υγρό στοιχείο.

Η Κάιλα δηλώνει ενθουσιασμένη με τη δουλειά της και τονίζει πως θέλει να παραμείνει στη NASA για πολύ καιρό. Εξάλλου για να φτάσει εκεί χρειάστηκε να προσπαθήσει σκληρά: Αποφοίτησε από τη Ναυτική Ακαδημία των ΗΠΑ με πτυχίο μηχανικού συστημάτων, ακολούθως απέκτησε μεταπτυχιακό στην πυρηνική μηχανική από το Πανεπιστήμιο του Cambridge και έγινε Αξιωματικός Πολεμικών Υποβρυχίων. Ήταν από τις πρώτες γυναίκες που εργάστηκε σε πολεμικό υποβρύχιο.

Μετά τον διορισμό της στο Πολεμικό Ναυτικό, επιλέχθηκε από τη NASA, το 2017, ως υποψήφια για αστροναύτης. Μετά από μια σκληρή διαδικασία εκπαίδευσης εντάχθηκε επίσημα στην υπηρεσία. «Ποτέ μην κλείνετε την πόρτα στον εαυτό σας! Όταν ονειρεύεσαι μεγάλα πράγματα, είναι εύκολο να μεταπείσεις τον εαυτό σου να μην ρισκάρει την αποτυχία, αλλά οι αποτυχίες είναι συχνά οι καλύτερες ευκαιρίες για να μάθουμε και να αναπτυχθούμε, και αν δεν παίρνεις ρίσκα, δεν θα πετύχεις ποτέ τους στόχους σου», είναι η συμβουλή που δίνει και προσθέτει:

«Μοιραστείτε τα όνειρά σας με άτομα που εμπιστεύεστε, ρισκάρετε και μην υποθέτετε ότι επειδή τα πράγματα είναι δύσκολα σημαίνει ότι δεν θα τα καταφέρετε. Όταν μπήκα στο Πολεμικό Ναυτικό, δεν ονειρευόμουν ποτέ ότι κάποια μέρα θα γίνω αστροναύτης. Ήξερα ότι ήθελα να υπηρετήσω και να αφιερώσω τη ζωή μου σε κάτι μεγαλύτερο από εμένα. Μόνο όταν υπηρέτησα σε ένα υποβρύχιο σκέφτηκα ότι μπορεί να είχα τη δυνατότητα να γίνω αστροναύτης».

Πηγή: newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook

Ζωή στο διάστημα: Μια αστροναύτης μας δείχνει σε βίντεο την καθημερινότητά της

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button