Τεχνολογία

Ολλανδία: Συντάσσεται με τις ΗΠΑ στους περιορισμούς εξαγωγής τεχνολογίας για τσιπ προς την Κίνα

Περιορισμούς στις εξαγωγές τεχνολογίας ημιαγωγών «για την προστασία της εθνικής ασφάλειας» σχεδιάζει να επιβάλει η Ολλανδία, με το Άμστερνταμ να συστρατεύεται κατ’ αυτόν τον τρόπο με τις ΗΠΑ στην προσπάθεια περιορισμού των εξαγωγών τσιπ προς την Κίνα.

Όπως αναφέρει το Reuters, πρόκειται για την πρώτη κίνηση της Ολλανδίας, που ελέγχει βασικό μέρος της τεχνολογίας κατασκευής τσιπ, προς την υιοθέτηση των κανόνων που προωθεί η Ουάσινγκτον, με στόχο να παρακωλύσει τη βιομηχανία κατασκευής τσιπ της Κίνας και να επιβραδύνει τις στρατιωτικές της προόδους.

Οι περιορισμοί των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ επέβαλαν τον Οκτώβριο σαρωτικούς περιορισμούς στις εξαγωγές αμερικανικών εργαλείων κατασκευής τσιπ στην Κίνα, αλλά για να είναι αποτελεσματικοί οι περιορισμοί χρειάζεται να συμφωνήσουν και άλλοι βασικοί προμηθευτές, η Ολλανδία και η Ιαπωνία, που παράγουν καίριας σημασίας τεχνολογία κατασκευής τσιπ. Οι συμμαχικές χώρες βρίσκονται σε συζητήσεις για το θέμα αυτό εδώ και μήνες.

Η Ολλανδή υπουργός Εμπορίου Liesje Schreinemacher ανακοίνωσε την απόφαση σε επιστολή της προς το κοινοβούλιο, λέγοντας ότι οι περιορισμοί θα εισαχθούν πριν από το καλοκαίρι.

Η επιστολή της δεν κατονόμασε την Κίνα, που αποτελεί βασικό εμπορικό εταίρο της Ολλανδίας, ούτε την ASML Holding NV, τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία τεχνολογίας και σημαντικό προμηθευτή των κατασκευαστών ημιαγωγών, όμως είναι βέβαιο ότι τόσο το Πεκίνο όσο και ο ευρωπαϊκός τεχνολογικός κολοσσός, θα επηρεαστούν από την απόφαση.

«Επειδή οι Κάτω Χώρες θεωρούν απαραίτητο για λόγους εθνικής ασφάλειας να τεθεί αυτή η τεχνολογία υπό εποπτεία με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα, το υπουργικό συμβούλιο θα εισαγάγει έναν εθνικό κατάλογο ελέγχου», αναφέρεται στην επιστολή.

H ASML

Η ASML από την πλευρά της, μια εταιρεία που κυριαρχεί στην αγορά συστημάτων αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων που χρησιμοποιούν ισχυρά λέιζερ για να δημιουργήσουν τα μικροσκοπικά κυκλώματα των τσιπ υπολογιστών, ανέφερε ότι η εξέλιξη αυτή δεν θα επηρεάσει τις οικονομικές της προβλέψεις για το 2023.

Η εταιρεία αναμένει ότι οι πωλήσεις στην Κίνα θα παραμείνουν περίπου σταθερές στα 2,2 δισ. ευρώ το 2023 – γεγονός που συνεπάγεται σχετική συρρίκνωση, καθώς η εταιρεία αναμένει αύξηση των συνολικών πωλήσεων κατά 25%. Σημαντικοί πελάτες της ASML, όπως η Taiwan Semiconductor Manufacturing και η Intel, έχουν ξεκινήσει διαδικασίες επέκτασης της παραγωγικής τους ικανότητας.

Θα ακολουθήσει η Ιαπωνία;

Όπως σημειώνει το Reuters, σύντομα αναμένεται και από την Ιαπωνία να επικαιροποιήσει την πολιτική της για τις εξαγωγές τσιπ. «Για λόγους εθνικής ασφάλειας επανεξετάζουμε συνεχώς τους κανόνες εξαγωγών, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε αποφασίσει κάτι σε αυτό το σημείο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ιαπωνίας Yasutoshi Nishimura στο κοινοβούλιο, όταν ρωτήθηκε για πιθανούς περιορισμούς.

ot.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook

πηγή: flashnews

post/618640/ollandia-syntassetai-me-tis-ipa-stous-periorismous-exagogis-technologias-gia-tsip-pros-tin-kina/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button