Τεχνολογία

Meta Platforms: Αποκαλυπτήρια για το εσωτερικής σχεδίασης μικροτσίπ AI

Η Meta Platforms αποκάλυψε λεπτομέρειες σχετικά με την επόμενη γενιά του εσωτερικής ανάπτυξης επεξεργαστής τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας.

Προγενέστερα δημοσιεύματα είχαν αποκαλύψει ότι η Meta σχεδίαζε να αναπτύξει μια νέα έκδοση ενός προσαρμοσμένου τσιπ για χρήση σε κέντρα δεδομένων για να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο ποσό της υπολογιστικής ισχύος που απαιτείται για την εκτέλεση προϊόντων AI στο Facebook, το Instagram και το WhatsApp.

Το συγκεκριμένο τσιπ, που ενδοεταιρικά αναφέρεται ως «Artemis», θα βοηθήσει τη Meta να μειώσει την εξάρτησή της από την NVidia που είναι βασικός προμηθευτής τσιπ τεχνητής νοημοσύνης αλλά και να μειώσει το ενεργειακό κόστος συνολικά για την εταιρεία.

«Η αρχιτεκτονική αυτού του τσιπ είναι βασικά επικεντρωμένη στην παροχή της σωστής ισορροπίας υπολογισμού, εύρους ζώνης μνήμης και χωρητικότητας μνήμης για την εξυπηρέτηση μοντέλων κατάταξης και συστάσεων», αναφέρει η εταιρεία σε μια ανάρτηση ιστολογίου

Το νέο τσιπ Meta Training and Inference Accelerator (MTIA) αποτελεί μέρος μιας ευρείας προσαρμοσμένης προσπάθειας της εταιρείας στον τομέα των ημιαγωγών που περιλαμβάνει και άλλα συστήματα. Πέρα από την κατασκευή των τσιπ και του υλικού, η Meta έχει κάνει σημαντικές επενδύσεις στην ανάπτυξη του λογισμικού που είναι απαραίτητο για να αξιοποιήσει τη δύναμη της υποδομής της με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Η εταιρεία ξοδεύει επίσης δισεκατομμύρια για την αγορά από την Nvidia και άλλων τσιπ τεχνητής νοημοσύνης: φέτος, ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Μαρκ Ζάκερμπεργκ είπε ότι η εταιρεία σχεδίαζε να αποκτήσει περίπου 350.000 τσιπ-ναυαρχίδες H100 από την Nvidia. Σε συνδυασμό με άλλους προμηθευτές, η Meta σχεδιάζει να συγκεντρώσει το ισοδύναμο 600.000 τσιπ H100 φέτος, είπε.

Την παραγωγή του νέου τσιπ θα αναλάβει η Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC), με την διαδικασία των 5 νανόμετρων (nm). Σύμφωνα με την Meta, το νέο τσιπ είναι σε θέση να έχει τρεις φορές την απόδοση ενός επεξεργαστή πρώτης γενιάς.

Το τσιπ έχει ήδη αναπτυχθεί σε κέντρο δεδομένων της εταιρείας και δοκιμάζεται στην εξυπηρέτηση εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης. Η εταιρεία δήλωσε ότι έχει πολλά προγράμματα σε εξέλιξη «με στόχο την επέκταση του πεδίου εφαρμογής του MTIA, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης φόρτου (δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης) εργασίας.

ot.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook

Meta Platforms: Αποκαλυπτήρια για το εσωτερικής σχεδίασης μικροτσίπ AI

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button