Τεχνολογία

Reuters: Η OpenAI έφτιαξε μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης τόσο ικανό που τρόμαξε τους ερευνητές

Μια διαφορετική -και πολύ ενδιαφέρουσα- διάσταση στο δράμα πίσω από την απόλυση από την OpenAI του Σαμ Άλτμαν και την επαναφορά του μέσα σε λίγες ημέρες δίνει ρεπορτάζ του Reuters.

Η OpenAI, σύμφωνα με το δημοσίευμα, φέρεται να εργαζόταν σε ένα προηγμένο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο ήταν τόσο ισχυρό που προκαλούσε ανησυχίες στο προσωπικό της εταιρείας.

Ερευνητές της OpenAI έγραψαν στο διοικητικό συμβούλιο λίγες ημέρες πριν από την απόλυση του Άλτμαν προειδοποιώντας ότι το μοντέλο «θα μπορούσε να απειλήσει την ανθρωπότητα».

Το μοντέλο, που ονομάζεται Q*, ήταν σε θέση να επιλύει βασικά μαθηματικά προβλήματα που δεν είχε δει ποτέ πριν. Αν και τα προβλήματα δεν απαιτούσαν προχωρημένες γνώσεις μαθηματικών, οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα μπορούσε να επιλύσει και πολύ πιο σύνθετα.

Η ικανότητα επίλυσης μαθηματικών προβλημάτων είναι σημαντική εξέλιξη στην τεχνητή νοημοσύνη.

Πιθανόν όχι τυχαία, μία ημέρα πριν από την απόλυσή του, ο Άλτμαν σε ομιλία του είχε υπονοήσει ότι η εταιρεία πίσω από το ChatGPT είχε κάνει άλλη μια σημαντική ανακάλυψη.

«Τέσσερις φορές ως τώρα στην ιστορία του OpenAI – η πιο πρόσφατη φορά μόλις τις τελευταίες δύο εβδομάδες- είχα την ευκαιρία να βρίσκομαι στο δωμάτιο, όταν κατά κάποιο τρόπο ανασηκώνουμε το πέπλο της άγνοιας και σπρώχνουμε τα σύνορα της ανακάλυψης μπροστά. Το να το κάνω αυτό είναι η επαγγελματική τιμή μιας ζωής», είχε πει.

Οι γραπτές αναφορές των ερευνητών προκάλεσαν αναταραχή στην OpenAI, το διοικητικό συμβούλιο της οποίας απέλυσε τον Άλτμαν την περασμένη Παρασκευή. Τον επανέφερε το βράδυ της Τρίτης, καθώς 750 εργαζόμενοι (σχεδόν όλο το προσωπικό) είχαν απειλήσει να παραιτηθούν αν δεν επανερχόταν ο Άλτμαν.

Όπως σημειώνει ο Guardian, πολλοί εμπειρογνώμονες ανησυχούν ότι εταιρείες όπως η OpenAI κινούνται πολύ γρήγορα προς την ανάπτυξη της γενικής τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να εκτελέσει μια ευρεία ποικιλία εργασιών σε ανθρώπινο επίπεδο ή και ανώτερο από αυτό.

Το OpenAI ιδρύθηκε ως μη κερδοσκοπικό εγχείρημα με ένα διοικητικό συμβούλιο που διοικεί μια εμπορική θυγατρική, την οποία διευθύνει ο Άλτμαν. Η Microsoft είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στην κερδοσκοπική επιχείρηση. Στο πλαίσιο της κατ’ αρχήν συμφωνίας για την επιστροφή του Άλτμαν, το OpenAI θα έχει νέο διοικητικό συμβούλιο υπό την προεδρία του Μπρετ Τέιλορ, πρώην συνδιευθυντή της εταιρείας λογισμικού Salesforce.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook

πηγή: flashnews

post/723209/reuters-i-openai-eftiaxe-montelo-technitis-noimosynis-toso-ikano-pou-tromaxe-tous-erevnites/

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button